Primeste an de an despagubiri de la CE Oltenia

   

Complexul Energetic Oltenia plateste bani grei pentru terenurile rascolite de excavatoare si neredate in circuitul agricol. Un localnic din comuna gorjeana Slivilesti, care detine aproape 10 hectare de pamant, primeste de ani buni despagubiri in instanta pentru ca nu-si poate cultiva terenurile. Dupa noi tergiversari in justitie, CE Oltenia ii va vira gorjeanului o alta transa de bani.
Judecatoria Targu Jiu a decis in primavara anului trecut ca proprietarul din Slivilesti sa primeasca suma de 83.919 lei, reprezentand despagubiri pentru lipsa de folosinta a terenurilor pentru anii 2015, 2016 si 2017.

Complexul Energetic Oltenia a atacat sentinta, motivand ca nu este obligat sa efectueze lucrari de redare in circuitul agricol si de ecologizare a suprafetelor mentionate in cererea de chemare in judecata.

Juristii CE Oltenia au aruncat pisica in curtea Ministerului de resort, anume Ministerul Economiei, care are in structura sa Directia Generala de Resurse Minerale, respectiv Serviciul pentru Inchidere Mine, Conservare si Ecologizare.

Tribunalul Gorj a retinut insa autoritatea de lucru judecat, respectiv sentinta definitiva pronuntata de Judecatoria Motru. Prin acea decizie, compania a fost obligata sa efectueze lucrari de ecologizare si de redare in circuitul agricol a terenurilor proprietarului din Slivilesti.

In plus, proprietarul a dovedit in instanta ca terenurile sale sunt degradate din cauza lucrarilor miniere efectuate inainte de anul 2000. O expertiza arata ca terenurile sunt foarte denivelate, prezinta surpari, iar pe suprafete mari balteste apa.

"Nu munceste terenurile"

CE Oltenia are o alta versiune. "Reclamantul obtine permanent venituri din promovarea actiunilor impotriva CE Oltenia, ceea ce nu il stimuleaza sa munceasca terenurile, dar in mod gresit instantele nu au stabilit daca acesta si-a respectat obligatiile ce ii revin in calitate de proprietar al terenurilor. Din raportul de expertiza intocmit in cauza, rezulta ca reclamantul a cultivat terenurile, dar nu a avut productia scontata, insa nu se precizeaza in ce an a muncit aceste terenuri si ce productie a realizat efectiv, avand in vedere si conditiile climatice si productiile medii realizate la nivel zonal in acele perioade. Mai mult, la data efectuarii deplasarii la fata locului pentru efectuarea expertizei, si nici in anii anteriori, pe terenurile reclamantului nu exista nici urma de lucrari agricole, insa pe terenurile invecinate se putea observa productia agricola", au sustinut reprezentantii companiei.

Curtea de Apel Craiova i-a dat insa dreptate gorjeanului. Sentinta din 17 iunie este definitiva. Prin urmare, compania energetica este nevoita sa achite despagubirile stabilite de instanta.
Duminica, 28 Iunie 2020, ora 18:43
Sursa: Pandurul

Pandurul
Cele mai citite stiri
Sentinta grea pentru un politist din Gorj. Aproape 8 ani de puscarie pentru spagi marunte
Condamnare dura pentru agentul de politie Gabriel Negoita din Targu Jiu. Curtea de Apel Craiova i-a ...
A demisionat din PSD Gorj
Viceprimarul din Targu Jiu, Adrian Tudor, a demisionat vineri din PSD. Acesta detinea functia de ...
Elev din Targu Jiu, admis la Oxford
Judetul Gorj scoate la suprafata si in acest an elevi de aur. Este si cazul lui Vlad Esir, un ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor