Subventiile pentru paza padurilor, anulate de birocratie

   

Decizia statului de a suporta din acest an costurile cu paza padurilor pentru proprietarii care au suprafete mai mici de 30 de hectare nu va avea rezultatele scontate pentru ca marti, in ultima zi de depunere a cererilor, oamenii se plangeau de o serie de greutati in derularea programului respectiv. Birocratia si lipsa informatiilor despre acest subiect pana acum cateva zile i-au facut pe multi dintre ei sa afle prea tarziu despre ajutorul pe care ar fi putut sa il primeasca de la stat.
Proprietarii de paduri au trebuit pana anul acesta sa suporte ei plata pazei, vestea ca statul preia cheltuielile bucurandu-i pe oameni. Bucuria le-a trecut insa repede cand au vazut cate hartii au de intocmit si cat de greoaie sunt procedurile pentru cei care nu au documentele puse in ordine. "E extraordinar ca statul s-a gandit sa ne dea aceste subventii, dar necazurile sunt si mai mari pana ajungi sa faci actele. Eu, de exemplu, nu o sa primesc pentru ca nu am avut cum sa fac taxa de succesiune, ca te obliga la primarie si ocolul silvic sa faci succesiunea. Pe langa faptul ca te costa o gramada, eu, in cazul meu, nici nu am cu cine sa o fac. Unul dintre frati a murit, tata a murit, rudele pe care le mai am, doi nepoti, sunt plecati din tara, iar eu cu cine sa merg la notar pentru taxa de succesiune? Plus ca trebuie cadastru, care costa si se face in timp. Ce m-a nedumerit a fost cum de au fost bune actele atunci cand am platit eu paza catre Romsilva, iar acum, cand e sa dea statul banii, trebuie sa fac alte si alte acte. Plus ca nu s-a vorbit despre treaba asta pana de curand. Eu am avut o informatie pe tema asta si cand m-am dus la Primarie la Dragutesti, la sfarsitul anului trecut, nici nu stiau cei de acolo despre ce e vorba. S-au lamurit intre timp, dar daca nu am taxa de succesiune tot degeaba", a spus proprietarul unei paduri.

Multi dintre proprietari au aflat de abia in urma cu cateva zile despre ce trebuie facut ca sa primeasca subventia, dar mai toti au constatat ca au probleme cu actele. Primarul de la Danesti, Emilian Rusu, e convins ca nici jumatate dintre potentialii beneficiari nu vor fi scutiti de plata taxei si ca vor trebui sa achite tot ei paza padurilor. "Nici noi, ca autoritati, nu am fost pregatite cum trebuie pentru ca, la noi la Primarie, avem o singura angajata care opereaza pe calculator. Poate prelua pana la 60 de persoane pe zi, ceea ce presupune un efort mare pentru ca trebuie explicat la fiecare persoana in parte ce si cum. Mai e chestiunea aceasta a taxei de succesiune care ii intoarce pe multi din drum. Oamenii nu au cand sa faca asa repede taxa de succesiune, unii sunt in alte judete sau in strainatate si e clar ca pierd ocazia de a depune actele. Eu cred ca ar fi trebuit un termen mai mare pentru ca toata lumea sa aiba timp sa pregateasca actele pentru ca despre asta e vorba in fond", afirma edilul.
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 00:00
Sursa: Pandurul

Pandurul
Cele mai citite stiri
Candideaza de unul singur pentru postul de director
Un singur candidat pentru sefia unui important spital din Gorj. La fel ca si la Targu Jiu, doar ...
Gorj: Trei localitati in scenariul rosu
Doar trei localitati din judetul Gorj se afla in scenariul rosu, potrivit raportarii facute de ...
Vaccinul AstraZeneca inlocuit cu Pfizer in trei centre din Gorj
Vaccinul anticoronavirus produs de Oxford-AstraZeneca va fi inlocuit in trei centre de pe raza ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor