Suna sirenele la Targu Jiu. Nu este exercitiu! actualizare - Ce anunta Prefectura Gorj

   

Sirenele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au rasunat vineri la ora 09.45 in Targu Jiu, pentru a anunta riscul de inundatie. Este cod rosu de inundatii pe Jiu, valabil pana la ora 12.00.
Chiar in aceste minute se asteapta ca unda de viitura sa ajunga la o cota maxima la intrarea in Gorj, dinspre Bumbesti Jiu, dupa care urmeaza localitatea Turcinesti, unde riscul este maxim.

Peste 130 de litri/mp au cazut azi-noapte la Campu lui Neag, iar apa vine continuu de pe versanti in Jiu.

Potrivit hidrologilor, pana la ora 12:00, ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore, a celor prognozate si propagarii, se vor produce in continuare torenti, paraie, viituri rapide, cresteri importante de debite si niveluri, cu depasiri ale cotelor de pericol, in bazinul hidrografic Jiu - bazin amonte S.H. Iscroni (judetul Hunedoara).

Ce anunta Prefectura Gorj

Institutia Prefectului - Judetul Gorj informeaza cetatenii judetului Gorj de posibilitatea ca o unda de viitura pe Jiu sa ajunga in judetul Gorj si astfel cotele raului sa creasca ingrijorator. Din cauza precipitatiilor abundente (peste 130 l/mp) cazute noaptea trecuta pe zona Jiul de Vest, la Campul lui Neag, se asteapta ca si in judetul Gorj, apele sa creasca.

Prefectul judetului Gorj, Cristinel Rujan, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean, Cosmin Popescu si inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Augustin Malacu, s-au deplasat in aceasta dimineata in zona localitatii Bumbesti Jiu, pentru a gestiona posibilele efecte severe de inundatii datorate cresterilor importante de debite ale raului Jiu. Pe Defileul Jiului se afla si specialisti ai Apelor Romane care monitorizeaza permanent evolutia situatiei hidrologice. Deocamdata, debitul Jiului este de 170 mc/s cu tendinta de crestere.

Pericol exista si pe raul Bistrita, in comuna Pestisani, in zona Gureni unde, de asemenea, debitul a crescut din cauza deversarii barajului Clocotis.

Reprezentantii societatii Hidroelectrica au anuntat in aceasta dimineata deschideri controlate cu atenuare unda de viitura la barajele Motru, Vaja, Clocotis, Vadeni si Tg-Jiu.
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 09:46
Sursa: Pandurul

Pandurul
Cele mai citite stiri
Topul liceelor din Gorj, dupa media de admitere. De la 9,13 la 2,06!
Cei peste 2.000 de elevi din Gorj, care au absolvit clasa a VIII-a, au fost repartizati vineri la ...
Jurist si director, arestati la Mehedinti
Juristul Prefecturii Mehedinti si un director de la Cadastru din Primaria Drobeta Turnu Severin au ...
Eleva eminenta din Targu Jiu, pasionata de ingineria aerospatiala
Pasiune mai putin obisnuita pentru o fata. O tanara absolventa de liceu din Gorj vrea sa devina ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor