Zece avocati s-au raliat protestelor Bisericii Greco-Catolice

   

Zece avocati din Targu Mures, de religie greco-catolica, au semnat, marti, un protest impotriva proiectului legislativ 368/2007 privind regimul juridic al bunurilor imobiliare apartinand cultelor greco-catolic si ortodox din Romania, pe care l-au inaintat Presedintiei, Guvernului, Parlamentului si partidelor parlamentare.

"Ne exprimam protestul vehement fata de proiectul legislativ 368/2007 privind regimul juridic al bunurilor imobiliare apartinand cultelor greco-catolic si ortodox din Romania, care reia anterioarele prevederi anticonstitutionale si antidemocratice cuprinse in legea 177/1948 si Decretul-lege 358/1948 ale regimului comunist de trista amintire, acte abrogate prin efectul Decretului-lege 9/1989 al CPUN", sustin avocatii.

Ei au solicitat organelor abilitate sa respinga proiectul de lege 368/2007, pe motiv ca este in contradictie cu prevederile constitutionale, intrucat legea ar avea efectul de a interzice retrocedarea lacasurilor de cult, a caselor parohiale, precum si a fostelor proprietati funciare apartinand Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica detinute in prezent de Biserica Ortodoxa Romana si va trece imobilele in proprietatea BOR, prin invocarea principiului majoritatii.

Avocatii sustin ca prin proiectul de lege se disimuleaza obligatia statului roman de restituire a imobilelor care au constituit proprietatea greco-catolicilor, de care au fost deposedati prin decretele 358/1948 si 177/1948 si ca se doreste astfel readucerea in vigoare acestor acte normative abrogate.

Semnatarii au precizat ca articolul 1 din Protocolul 1 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, ratificata de Romania prin legea 30/1994, prevede ca orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale si ca nimeni nu poate fi lipsit de proprietate decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege, insa cu respectarea conditiilor generale ale dreptului international.

"Prin proiectul de lege impotriva caruia protestam este amenintata insasi existenta Bisericii noastre Greco-Catolice si se amplifica divergentele acute de interese existente in Transilvania intre Biserica Greco-Catolica si Biserica Ortodoxa. Cerem cu fermitate refuzul promulgarii proiectului de lege contestat, intrucat acesta preconizeaza elaborarea unui act normativ ca fiind neconstitutional si discriminator, contravenind grav legislatiei democratice a tarii noastre in materie, tratatelor internationale in materie la care Romania este parte, drepturilor fundamentale ale omului si intereselor comunitatii greco-catolice din Romania. Ne exprimam speranta ca inaltele organe abilitate ale tarii vor refuza elaborarea unei legi care contravine flagrant drepturilor fundamentale ale omului si implicit ale cultului greco-catolic din Romania", au accentuat avocatii.

Ei spun ca impartasesc pe deplin protestul exprimat in legatura cu contestatul proiect legislativ, de catre Preafericirea Sa Lucian Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica.
Proiectul de lege criticat de avocati prevede ca "in localitatile rurale, unde exista comunitati parohiale de ambele confesiuni, precum si unitati manastiresti, constituite ca persoane juridice, bunurile sacre - lacasul de cult, casa parohiala, cimitirul si terenurile aferente - sunt proprietatea cultului majoritar" si ca "terenurile agricole forestiere sau de orice alta natura, solicitate in baza Legii nr. 18/1991, Legii nr. 169/1997, Legii nr. 1/2000 sau a Legii nr. 247/2005 vor fi atribuite celor doua culte religioase, in baza principiului proportionalitatii membrilor lor, potrivit datelor ultimului recensamant al populatiei". AGERPRES
Marti, 17 Februarie 2009, ora 21:47
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Concurs pentru cine ramane si reducere cu 20% a posturilor din primarie
Un procent de 20% din posturile din organigrama municipalitatii vor disparea, a anuntat joi, intr-o ...
Ratele de incidenta COVID-19 din localitatile muresene
Reprezentantii Institutiei Prefectului - Judetul Mures au transmis luni, 23 noiembrie, prin ...
TRAGEDIE. Accident cu o victima decedata in Band! FOTO
Pompierii targumureseni au intervenit in seara zilei de vineri, 27 noiembrie, in jurul orei 20.35, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor