Expozitie de cutii de chibrituri, la Muzeul de Stiintele Naturii

   

Muzeul de Stiintele Naturii din Targu Mures gazduieste incepand de marti, timp de doua saptamani, o inedita expozitie de cutii de chibrituri apartinand profesorului de istorie Vasile Sandor, de la Colegiul National 'Alexandru Papiu Ilarian'. Cutiile de chibrituri expuse provin aproape din intreaga lume si au fost adunate de Vasile Sandor pe parcursul a mai bine de 30 de ani.

Profesorul a spus ca exponatele de la Muzeul de Stiintele Naturii reprezinta doar o mica parte din colectia sa, care numara in acest moment in jur de 4.500 de cutii de chibrituri. Vasile Sandor a precizat ca, pentru a avea un mesaj cat mai precis, expozitia este structurata pe tematici cum ar fi flora si fauna, imagini din cele mai diverse, de la flori, fructe, legume, animale, parada a modei feminine de la inceputul secolului XX etc.

'Am cutii de chibrituri cu cadouri de Craciun sau de Pasti, chiar cateva preparate culinare (...), peisaje, de la munte cu zapada, coborand spre deal, campie pana in zonele secetoase si la mare, peisaje din Delta, peisaje exotice. Cui ii place apusul de soare are aici un aranjament despre asa ceva si aici un pic de istorie sumara a arhitecturii (...). Aici avem un aranjament care vrea sa fie un fel de harta a Romaniei, cu cateva dintre chibriturile produse atat in vechiul regim cat si dupa 1990. Dincoace, o piesa mai speciala, cu chibrituri in asa-numitul tioc de hartie, produse la Kecskemet in anii '40' - a spus Vasile Sandor.

Din expozitia profesorului nu lipsesc grupurile de cutii de chibrituri cu origini diferite - Italia, Suedia, Irlanda, Spania, Grecia, Franta, din Tarile de Jos, spatiul fost sovietic, Iran, Pakistan si China. In expozitia de la Targu Mures exista diferite tipuri de chibrituri, unele pentru facut focul la gratar, altele pentru aprins pipa sau trabucul iar altele care ard cam un sfert de ora.

Exista insa si cutii extrem de mici, cu dimensiuni de 2 x 1,5 cm. Vasile Sandor sustine ca profesia de dascal de istorie nu are o legatura directa cu aceste chibrituri, dar are una indirecta. 'Daca va uitati putin la aspectul si calitatea lor, chibriturile astea, cu toata modestia lor, reflecta niste valori culturale din tarile din care provin.

Felul neglijent cum sunt facute cele din Pakistan ne arata cam ce se intampla acolo, felul sobru si primitiv in care sunt facute cele din spatiul exsovietic ne arata o anumita mentalitate de acolo. (...) Problema e sa le aduni, sa le inseriezi, sa le pui pe tematici si la un moment dat devine o provocare, pe care o poti rezolva din mers' - a aratat el.

Profesorul Vasile Sandor spune ca s-a apucat sa colectioneze cutii de chibrituri intrucat era fermecat de imaginile si etichetele de pe aceste cutii, dar si datorita faptului ca 'are un avantaj foarte mare pentru ca se poate realiza, practic, din nimic'.
Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 12:28
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Cazuri noi de COVID-19 in Mures
Pana vineri, 3 iulie, in judetul Mures au fost confirmate 748 de cazuri (cu 3 mai multe decat joi, 2 ...
COVID-19 in Mures: cazuri noi, vindecari si decese
Pana sambata, 4 iulie, in judetul Mures au fost confirmate 751 de cazuri (cu trei mai multe decat ...
Anunt important despre colectarea deseurilor din Targu Mures!
Ca urmare a schimbarii operatorului de salubritate, din data de 16 iunie 2020, Primaria municipiului ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor