10 locuri din Thassos cunoscute doar de localnici. Comorile ascunse ale insulei de smarald

Vineri, 15 Iulie 2022, ora 22:29
4994 citiri
10 locuri din Thassos cunoscute doar de localnici. Comorile ascunse ale insulei de smarald
Thassos, Grecia FOTO Twitter/ @HPelionski

Thassos este o insulă din Grecia care a fermecat românii ce aleg țara elenă pentru concediul de vară, fiind cunoscută și drept ”insula de smarald”.

Deși este greu de crezut că mai există locuri care să nu fi fost descoperite de turiști, există 10 destinații pe care le cunosc doar localnicii, potrivit hotels.com.

10 locuri din Thassos cunoscute doar de localnici

1. Plantațiile de măslini din Rachoni

Rachoni este un sat pitoresc din partea de nord-vest a insulei Thassos. Clădirile vechi ale satului, precum și frumoasa sa biserică din secolul al XIX-lea dedicată Maicii Domnului, îl fac să merite o vizită. Rachoni este faimos pentru măslinii săi, majoritatea fiind printre cei mai vechi de pe insulă.

Puteți vizita Muzeul Uleiului de Măsline și sunt organizate inclusiv excursii pe plantații. Măslinele sunt culese de comunitatea locală în intervalul noiembrie - ianuarie. Puteți petrece timp cu localnicii învățând cum să culegeți celebrele măsline Throuba.

2. Fabrica de Miere

Fabrica de miere colectivă a apicultorilor este situată lângă Skala Prinou, în partea de nord a orașului Thassos. Insula este cunoscută pentru mierea sa deoarece clima nu este afectată de vânturile puternice de vară Meltemi care mătură insulele sudice ale Greciei. În timp ce vă plimbați prin satul Prinos, veți auzi un zumzet constant de albine și veți observa stupii care se întind pe trasee.

Peste o sută de apicultori produc o varietate de produse, cum ar fi miere, propolis și lăptișor de matcă. Vizitați-le fabrica pentru a afla mai multe despre apicultură și pentru a degusta diferite soiuri de miere. Dacă mergeți în august, veți prinde festivalul anual al mierii.

3. Potamia - sanctuarul măgarilor din Thassos

Satul Potamia este situat la poalele Munților Ipsari, la aproximativ 10 km sud de Thassos. Acest sat este plin de viață și are o biserică construită din piatră și un muzeu interesant de sculptură.

Potamia găzduiește și măgarii Thassos, singurul sanctuar pentru măgari de pe insulă. Centrul lucrează la îmbunătățirea vieții acestor animale muncitoare. Sunt organizate evenimente precum curse de măgari în timpul unui festival anual organizat de comunitatea locală, de obicei la sfârșitul lunii iulie.

4. Mikro și Megalo Kazaviti

Kazaviti este un sat vechi pitoresc cu două zone distincte, numite Mikro (Mic) și Megalo (Mare). Situat la aproximativ 15 km sud-vest de Limenas, satul este cunoscut pentru vinurile locale premium. Pădurile verzi luxuriante de castani și stejari se îmbină perfect cu arhitectura și casele tradiționale din piatră.

La teatrul de piatră al lui Mikro Kazaviti are loc în fiecare vară un festival de artă numit Kazavitiana. Atracția locală a Megalo Kazaviti este o cafenea care servește apă rece provenită din izvoare naturale.

5. Muntele Ispario

Muntele Ipsario este cel mai înalt vârf de pe insula Thassos, la aproximativ 1.204 de metri deasupra nivelului mării. Merită drumeția pentru vederile panoramice ale Mării Egee și ale insulelor învecinate. Traseul începe din satul Potamia, urmând o potecă bine semnalizată pentru aproximativ 3 ore de mers pe jos.

Localnicii recomandă să urcați pe munte dimineața devreme, deoarece soarele strălucitor poate ascunde priveliștile mai târziu în cursul zilei. Priviți vegetația diversă care împodobește versanții muntelui, inclusiv pini, brazi, brazi și cedri.

6. Plaja Salonikios

Plaja Salonikios este situată în Astris, în cel mai sudic punct al Thassos, la aproximativ 7 km de Potos. Este o plajă amenajată, care este deosebit de populară în rândul tinerilor localnici, fiind folosită adesea drept punct de întâlnire.

Culoarea roșiatică a nisipului o face să iasă în evidență față de alte plaje de pe insulă. Cu hamace atârnând între copaci, la umbră, este un loc excelent pentru relaxare, departe de turiști.

7. Plaja Atspas

Este un golf cu nisip din Skala Marion, la aproximativ 7,5 km vest de Limenaria. Este popular printre localnici deoarece apele sale deloc adânci îl fac un loc excelent pentru copii.

Puteți observa caracatițe și stele de mare pe stâncile din jur. Plaja Atspas este unul dintre cele mai bune locuri din Thassos pentru a vedea apusul.

8. Traseul poeziei

Traseul Poeziei, sau Calea Poeziei, este un traseu de drumeții lung de 800 de metri pe partea de vest a Thasos. Pornește din piața centrală Kallirachi, un sat muntos situat la aproximativ 20 km vest de capitala insulei. Este cunoscut și sub numele de „Balconul lui Thassos” pentru priveliștile magnifice pe care le oferă.

Plimbați-vă printre plantațiile de măslini, urmând Traseul Poeziei către turnul fortificat de pe deal Metamorfosi. Puteți face opriri frecvente pe parcurs pentru a citi poeziile și scrierile unor personalități precum Rainer Maria Rilke și Goethe, care sunt sculptate pe plăcile de marmură care marchează traseul.

9. Ksilofournos

Ksilofournos este o brutărie tradițională cu cuptor pe lemne din Potamia, la capătul de est al insulei Thassos. Satul este la aproximativ 10 km sud de orașul Thassos. Când vizitați acest sat, care poartă numele unui râu superb, treceți pe la Ksilofournos pentru o plăcintă tradițională cu brânză.

Brutăriile folosesc, de asemenea, miere locală în multe dintre rețetele lor. Dacă aveți chef de ceva dulce, încercați halva cu miere și saragli, varianta grecească a baclavalei.

10. Taverna Limani

Limani este o tavernă pescărească din Limenaria, situată chiar lângă Marea Egee. Este un loc ideal pentru a testa bucătăria grecească autentică deoarece taverna folosește rețete de familie vechi de un secol și ingrediente locale.

Proprietarul, care se întâmplă să fie și cântăreț, distrează clienții toată noaptea cântând. Încercați tsipouro local (coniac neînvechit) și pește proaspăt în mâncăruri precum murene la grătar și paste cu homar.

"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
"10 lucruri pe care aș dori să le știe turiștii înainte de a vizita Grecia". Ponturi de aur de la un localnic
Datorită ruinelor antice, plajelor pitorești și mâncărurilor incredibile, Grecia este una dintre cele mai importante destinații turistice. În 2023, peste 32 de milioane de persoane au...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#Thassos insula, #vacanta grecia, #Localnici , #stiri vacanta