Cum vrea să scape din pușcărie Theodor Nicolescu, singurul politician condamnat în Dosarul ANRP

Luni, 14 Martie 2022, ora 21:43
3459 citiri
Cum vrea să scape din pușcărie Theodor Nicolescu, singurul politician condamnat în Dosarul ANRP
Theodor Nicolescu a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru luare de mită în Dosarul ANRP. FOTO: YouTube.com

Theodor Nicolescu – fost deputat PNL condamnat definitiv într-unul dintre dosarele de fraudă la ANRP – speră să scape de pedeapsa de 8 ani de închisoare cu ajutorul unei ordonanțe a DNA. El a depus pe rolul Curții de Apel București o cerere de revizuire în care arată că a fost trimis la pușcărie, deși procurorii i-au dat, inițial, o decizie de clasare în acest dosar.

Curtea de Apel București este instanța de executare în dosarul lui Theodor Nicolescu, cea care pe fond i-a dat o condamnare de 9 ani și 4 luni de închisoare. În apel, la Înalta curte, magistrații i-au scăzut pedeapsa la 8 ani.

În prezent, avocații lui Theodor Nicolescu au găsit un raționament juridic prin care speră să îl scape din pușcărie pe fostul deputat PNL: o decizie de clasare a DNA.

Avocații lui Nicolescu spun că actul DNA echivalează cu o decizie definitivă dată de o instanță. Asta deoarece ordonanța produce o dezlegare a fondului chestiunii juridice și prevede excercitarea căilor de atac prevăzute de lege.

În sprijinul acestor susțineri, avocații au depus jurisprudență a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) care spune că o ordonanță a procurorului echivalează cu o decizie definitivă.

Iată ce spune legea din România: „ Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută: (…) e) când două sau mai multe hotărâri judecătoreşti definitive nu se pot concilia” – Art. 453 din Codul de procedură penală.

Pe de altă parte, procurorul de ședință al DNA a spus că o ordonanță dată la u moment dat de un anchetator nu poate fi asimilată cu o decizie definitivă a unei instanțe și că magistrații europeni au avut în vedere aspecte de contencios administrative atunci când s-au pronunțat.

„Observăm că deși se invocă art.453, în cauză se face referire la o ordonanță de clasare a Parchetului, nu la o hotărâre definitivă dată de o instanță. Or, prevederile legii fac referire la ireconcilierea unor hotărâri judecătorești definitive. Observăm că există și alte decizii ale CJUE în care instanța europeană analizează consecințele unei ordonanțe a Parchetului, dar nu obligă instanțele naționale să asimileze o ordonanță unei decizii definitive. (…) De aici până la a extinde o ordonanță într-o cale extraordinară de atac pentru a revizui fondul este cale lungă”, a declarat procurorul de ședință al DNA.

Fostul deputat PNL, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare

Pe data de 8 octombrie 2019, magistraţii Instanţei supreme l-au condamnat pe fostul deputat PNL Theodor-Cătălin Nicolescu la 8 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită într-unul dintre mega-dosarele ANRP, în care erau vizați, printre alții, Horia Georgescu, fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), precum și Ingrid Zaarour, fosta șefă a ANRP.

Toți inculpații din acest dosar – inclusiv avocata Ingrid Mocanu şi fostul deputat fugar Marko Attila-Gabor – au fost achitați de Înalta curte, cu excepția lui Theodor Nicolescu și a unui expert evaluator.

Pe data de 14 februarie 2018, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Theodor Nicolescu la 9 ani şi 4 luni închisoare, iar pe fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor (dat în urmărire internaţională după ce a fugit din țară) la 5 ani închisoare cu executare.

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare, iar avocata Ingrid Mocanu – vicepreședinte ANRP la data faptelor – a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare.

Cine la „înfundat” pe Theodor Nicolescu

Pe data de 12 octombrie 2016, în faţa Curții de Apel București a compărut Ion Ştefan Barbu, partener de afaceri al denunţătorului Valentin Vişoiu, care l-a indicat şi el pe Theodor Nicolescu drept destinatar al para-îndărăt-urilor din dosarele de despăgubiri, precum a făcut-o şi acesta din urmă, la termenul din data de 13 septembrie 2016.

Ion Ştefan Barbu a relatat că a fost coleg de liceu şi partener de afaceri cu Valentin Vişoiu, iar în 2007 a fost cooptat de acesta în „afacerea” privind achiziţia de drepturi litigioase pentru terenuri.

„În dosarul cumpărat în 2007 figuram drept cumpărător în locul lui Vişoiu. E posibil să fi participat cu banii mei în proporţie de 20 la sută. Nu mai ţin minte dacă în momentul cumpărării drepturilor sau ulterior am aflat – e posibil să îmi fi spus Vişoiu – că ne va ajuta sau e posibil să ne ajute Theodorescu de la ANRP”, a declarat Barbu.

Acesta a relatat că după obţinerea despăgubirilor s-a implicat alături de Valentin Vişoiu în 2008 în achiziţionarea unui al doilea dosar.

„Înainte cu 2 sau 3 luni de a fi încheiat contractul dintre mine şi Vişoiu acesta (…) m-a informat că şi Manole va cumpăra şi că dosarul are şanse mai mari să fie soluţionat sau să fie soluţionat mai repede dacă suntem de acord să cedăm o parte din acţiuni către Theodor Nicolescu. (…) Vişoiu ne-a spus să îi dăm 5 la sută din acţiunile noastre, care într-un fel sau altul ajung la Nicolescu. Nu ţin minte cum au ajuns aceste procente la Nicolescu, (…) dar ştiindu-l pe Vişoiu un om riguros, ştiam că banii nu-i vor ajunge la Nicolescu în pungă, ci vor îmbrăca forma unui contract”,a mai spus Ion Ştefan Barbu.

La termenul din 13 septembrie 2016, Valentin Vişoiu a declarat că i-a dat lui Theodor Nicolescu, între 2009 şi 2011, aproape 2,3 milioane de lei, o parte cash, o parte în baza unui contract.

Acuzațiile procurorilor DNA în Dosarul ANRP 2

În acest dosar, procurorii DNA au dispus, în 9 aprilie 2015, trimiterea în judecată în judecată a opt persoane care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, precum şi a patru inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Anchetatorii susţin că, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de aproape 90 de milioane de euro.

„Inculpaţii Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoraş Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Cătălin şi Nicolescu Theodor Cătălin au fost, în perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. În acea calitate, cei opt inculpaţi au emis, în cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 şi nr.8745/CC/2006) titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 şi 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase”, susţinea DNA la momentul trimiterii în judecată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Theodor Nicolescu dosar ANRP, #condamnare, #revizuire, #clasare, #CJUE , #justitie
Comentarii
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
La cite stie Nicolescu, va fi eliberat: "pe multi voi popi si eu!"