Ziare.com

Candidatul la presedintie Theodor Paleologu lanseaza ideea revenirii la monarhie - surse

Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 15:08

   

Candidatul la presedintie Theodor Paleologu lanseaza ideea revenirii la monarhie - surse
Theodor Paleologu lanseaza in programul sau ideea ca Romania sa revina la monarhie. In document, prezidentiabilului PMP se bazeaza pe trei piloni: "Educatie", "Performanta", precum si "Siguranta si respect".

"In mandatul meu, imi propun sa redau substanta functiei prezidentiale si sa reprezint cu adevarat interesele natiunii. In primul rand, consider necesara revizuirea actualei Constitutii, care creeaza blocaje in activitatea statului.

Actualmente, un presedinte ales prin vot universal numeste prim ministru, dar nu il poate demite in chip simetric. Trebuie sa lansam o dezbatere nationala despre tipul de regim pe care il dorim.

Cu aceasta ocazie, voi lansa in dezbaterea nationala si chestiunea monarhiei, amanata de 30 de ani. Ce ne dorim: o republica prezidentiala, o republica semi-prezidentiala fara actualele blocaje constitutionale, o republica parlamentara, o monarhie constitutionala?", potrivit programului sau de prezidentiabil, obtinut de Mediafax.

Teodor Paleologu isi propune si o reforma in invatamant. Prezidentiabilul PMP vrea cresterea alocarii de fonduri catre Ministerul Educatiei pana la cel putin 6% din PIB, eliminarea invatarii mecanice si dezvoltarea gandirii creative.

Cele 10 initiative tactice pe care Theodor Paleologu se bazeaza pentru a-si indeplini viziunea sunt:

"1. Reforma in educatie trebuie sa inceapa cu cadrele didactice: prin formarea si actualizarea stilului de predare in asa fel incit acesta sa cultive autonomia intelectuala, morala si profesionala a elevilor si studentilor, prin cresterea remunerarii cadrelor didactice si prin definirea unor standarde de calitate relevante.

2. Stimularea libertatii si competitiei prin reducerea si simplificarea reglementarilor pentru acreditare atat la nivel preuniversitar cat si universar.

3. Clasificarea universitatilor in functie de performanta academica si concentrarea finantarii pentru cercetare si dezvoltare pe universitatile performante.

4. Constituirea unui corp voluntar de profesori-misionari pentru clasele 1-8, remunerati corespunzator, care sa deserveasca zonele defavorizate.

5. Consultarea cu mediul privat si cu societatea civila in vederea constituirii unui plan de sustinere si dezvoltare a institutiilor scolare din zonele defavorizate economic.

6. Desfiintarea inspectoratelor scolare in scopul depolitizarii invatamantului si infiintarea unor directii regionale ministeriale care sa se concentreze pe politici publice si controlul standardelor de calitate.

7 Dezvoltarea unei retele de licee profesionale specializate in calificarea fortei de munca si conectate la realitatile pietei, cu cifre de scolarizare si specialitati stabilite prin consultare cu patronatele.

8. Reformarea invatamantului primar in scopul eliminarii invatarii mecanice si al dezvoltarii gandirii creative, gandirii critice si capacitatii de dezbatere prin invatare experientiala.

9. Cresterea progresiva a alocarii de fonduri catre Ministerul Educatiei, pana la cel putin 6% din PIB, asigurandu-se totodata un echilibru intre cresterea remunerarii cadrelor didactive, ameliorarea infrastructurii si investitia in cercetare si dezvoltare.

10. Cresterea semnificativa a numarului de burse acordate de catre statul roman tinerilor din Republica Moldova".

Prezidentiabilul PMP vine cu 10 initiative si pentru "O Romanie performanta", printre acestea regasindu-se depolitizarea institutiilor statului, diminuarea birocratiei excesive si constituirea unei comisii independente de analiza a sistemului medical.

"1. Depolitizarea institutiilor statului prin stabilirea nivelului functiilor care sunt oniect al numirilor politice, care sa se faca exclusiv la nivelul ministrilor, secretarilor de stat si consilierilor acestora. limitarea numprului secretariatelor de stat a numprului consilierilor de ministri si secretari de stat.

2. Asigurarea reala, nu doar la nivel de promisiuni, a predictibilitatii si continuitatii legislative necesare unui mediu de afaceri performant.

3. Inucurajarea libertatii economice prin inlocuirea reglementarilor abuzive cu cele utile, clare, cat mai aproape de necesitatile socio-economice ale tarii, diminuarea birocratiei excesive, bazata pe nepotism si pe relatii conditionate politic.

4. Respectarea fara exceptii a criteriilor de numire prin concurs a managerilor companiilor cu capital majoritar de stat, a cadrelor de conducere din politie, a sefilor directiilor descentralizate ale ministerelor, scolilor si spitalelor.

5. Verificarea printr-un mecanism obiectiv a lucrarilor de doctorat ale persoanelor care ocupa functii de conducere in aparatul de stat si indepartarea din functii a celor care au plagiat.

6. Promovarea unei legi noi privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate prin care sistemul sanitar sa fie centrat pe nevoile cetateanului. Constituirea unei comisii independente de analiza profunda a sistemului medical, cu scopul gasirii de solutii pentru eficientizarea si modernizarea sistemului de sanatate publica si diminuarea coruptiei (de exemplu parteneriatul public-privat).

7. Dezvoltarea unei strategii nationale si regionale de sustinere a industriilor viitorului: informatie tehnologica, cercetare si dezvoltare, inovatie, bazata pe resursele mane disponibile la nivel national si in diaspora.

8. Dezvoltarea unui program de urgenta pentru utilizarea prioritara a fondurilor europene si a creditelor pe termen lung de la Banca Europeana de Investitii pentru dezvoltarea rapida a retelei de autostrazi, pentru modernizarea infrastructurii feroviare, portuare si aviatice existente.

9.Dezvoltarea unui program de urgenta pentru utilizarea prioritara a fondurilor europene si a expertizei tehnologice din sectorul privat pentru digitaluzarea si automatizarea sistemelor de administratie publica si pentru interconectarea bazelor de date. Reluarea programului de creditare World Bank acordat pentru modernizarea ANAF.

10. Restabilirea echilibrelor macroeconomice astfel ca pana in anul 2024 Romania sa mentina deficitul bugetar sub 3% si indeplinirea criteriilor pentru trecerea la moneda Euro. In cazul indeplinirii criteriilor, consultarea Bancii Nationale, a mediului de afaceri si a societatii civile in vederea aderarii la politica monetara unica", sunt initiativele propuse de Theodor Paleologu in pilonul meritocratiei si performantei.

Pentru "Siguranta si respect", candidatul PMP propune revizuirea Constitutiei in vederea acordarii unor puteri sporite presedintelui, astfel incat acesta sa poata dizolva Parlamentul, sa inlocuiasca prim-ministrul si sa convoace alegeri anticipate. Totodata, el vrea reducerea numarului de parlamentari la 300, potrivit referendumului consultativ din 2009.

Cele 10 initiative din programul sau de guvernare pentru "Siguranta si respect" sunt:

"1. Revizuirea Constitutiei in vederea acordarii unor puteri sporite presedintelui, astfel incat sa dispuna de mijloace pe masura mandatului primit prin sufragiu universal (dizolvarea Parlamentului, inlocuirea prim-ministrului, convocarea de alegeri anticipate). Reducerea numarului de parlamentari la 300 si dezbatere publica privind tipul de parlament (monocameral sau bicameral) si forma de guvernamant (republica sau monarhie).

2. Cresterea capacitatii de lupta impotriva crimei organizate, a evaziunii fiscale, a coruptiei generalizate prin cresterea nivelului de pregatire a institutiilor de implementare a legii, plecand de la premisa ca institutiile vor actiona cu deplina respectare a drepturilor fundamentale.

3. Reformarea serviciilor secrete prin adoptarea unor legislati care vizeaza activitatea acestora: legea privind activitatea de informatii si contrainformatii, legile de organizare si functionare a SRI si SIE, legea privind statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii.

4. Consolidarea unui parteneriat intre Guvern si culte pentru asumarea unui rol crescut al cultelor in asistenta si ingrijirea batranilor si minorilor orfani, abandonati sau proveniti din familii dezorganizate.

5. Cresterea treptata la 2,5% din PIB a bugetului destinat armatei pentru dotarea cu armament performant si organizarea unui minim antrenament civic, militar si de prim ajutor pentru situatii de criza.

6. Sustinerea continua a interesul Romaniei de a intra in spatiul Schengen, plecand de la premisa ca sunt indeplinite conditiile tehnice; protejarea, atunci cand va fi cazul, a cetatenilor romani aflati in spatiul Uniunii Europene. Romania va promova de asemenea ideea crearii unei Agentii de Informatii Antiteroriste, avand ca misiune prevenirea actelor de terorism pe teritoriul Uniunii Europene.

7. Sustinerea unei politici comune la nivelul Uniunii Europene in materie de relatii externe, fiscalitate, imigratie si securizare a frontierelor externe, astfel incat Europa sa conteze cu adevarat alaturi de Statele Unite, Federatia Rusa si China.

8. Sustinerea neconditionata a consolidarii relatiilor politice dintre SUA si Uniunea Europeana; sustinerea respectarii angajamentului cu tarile membre NATO si UE sa finanteze cheltuieli militare cu minimum 2% din PIB; promovarea unui acord intre SUA, China si Federatia Rusa privind neproliferarea Fortelor Nucleare Intermediare.

9. Acordarea sprijinului politic si tehnic pentru implementarea obligatiilor ce decurg din Acordul de Asociere la UE pentru Republica Moldova; interconectarea infrastructurii rutiere si feroviare, dar si a retelelor de energie.

10. Informarea cetatenilor in privinta efectelor crizei climatice si incurajarea initiativelor economice care vor sustine surse alternative de energie. Protejarea bogatiilor naturale ale tarii si sprijinirea luptei imporiva fraudei de mediu".

Citeste si Theodor Paleologu: Nu ma intereseaza sansele, nu sunt la pacanele. Iohannis-Paleologu, singura finala cu miza Interviu video
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 13698 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
40 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eu unul as fi de acord

Dar nu cu printul rosu, Duda, Nicolae cred ca da...

 

Paleologu, ar putea fi un foarte bun ministru al Educatiei.

In rest, generalitati.
Nu comentez supozitia ca RO ar putea redeveni monarhie.
Mi se pare complet anacronic cu secolul nostru.
Ce remarc insa este faptul ca este singurul candidat la presedintie care vorbeste corect si este capabil sa tina un discurs cu cap si coada. In afara de presedintele Iohannis, bineinteles :)

 

Paleologu a decis sa se autosaboteze iar...

..."toash" colonel acoperit Duda isi freaca deja mainile plin de speranta.....

 

Paleologu ar putea fi un bun consilier prezidential,...

...eventual consilierul sef.

Paleologu ar putea fi un bun...capsunar!!!!!!!

Indicatiile pretioase le dai TU boStane doar esti profesionist!!!

dutty

cand vei avea si tu un sfert din cultura lui Paleologu te fac psd-istii academician. Pana atunci mai bime taci ca te faci de ras...

si pe cine punem Rege ? Pe Petrov ,sau pe Eba??

Paleologu nu i intreg la tartacuta

 

Smeagol rege....tovarasica udre regina !

Iara pe boc pitrocul il facem mascariciul palatului regal....

Nu ti se pare ca Boc are si alte merite...

...in afara de statura?

Este printul Nicolae,indreptatit sa fie regele romanilor

insa nu al vostru....
Voi il aveti pe Ilici,pe Cioaba,pe Felix,pe Brosa Dāncilā

Aveti de unde alege!

cred ca ....

noua pozitzie in stat , cea de REGE ar trebui scoasa la concurs si cel mai bun roman sa fie numit.
pot participa si straini dupa ce depun o garantzie de $10000 sa fim siguri ca se prezinta la concurs.
doamne ajuta!

X5 baieti de incredere ...Sunteti @@@ ....sau doar mimati :)?

Paleologu vrea puteri mai mai pt presedinte
...Republica Prezidentiala ...cere referendum pt Constitutie

Te agitzi degeaba moshule...

... Paleologu e in tip mult prea inteligent pt. tzara aia, unde au succes tzepari de genul Dragnea-Iohannis-Barna. In final nu va prinde nici pe departe turul doi si va fi si dezamagit de reactzia alegatorilor la candidatura sa...

Ce monarhie, ce discutzie, ce Constituztie ? In Romanica oamenii "de succes" sunt cei care:
- cumpara voturile pros.tilor (iar astia sunt puhoi),
- fenteaza fiscul si nu-si platesc taxele (ca doar pros.tii platesc taxe in tzara aia)
- se imbogatzesc din urma afacerilor cu statul ori cu banii kolhoznici.
Asta-i tot ! ;)

La asa electorat, merge perfect urarea:
Sa traitzi bine, Mai Draga !
La Anu' si la Multzi Ani !

Foarte simplu

Regina Dancila Intaia de Videle ar fi perfecta !
Sau mai bine imparateasa Dancila Intaia de Videle !
Sa nu uitam de rochiile si brosele lui Dancila, apreciate de toti monarhii (imparatul Iulian, regele Cioaba, Gigina Imparateasa de Ferentari, Floricica Dansatoarea Imparateasa Stomatologiei) !

 

Romania are deja un rege

cu numele de Cioaba ( mai traieste ? ) si este var primar cu tatucul si imparatul PSD-ului , cel care a avut 3 mandate de presedinte , din care unul de 2 ani zice-se neconstitutional , Ion Ilici Iliescu .
Ce o fi in in capul candidatului la presedintie Paleologu de promoveaza monarhia ?

Foarte simplu

Romanii vor trebui sa-si modifice sau sa-si schimbe din temelii actuala Constitutie facuta de borfasii mafiei PSD in folosul lor !
Inainte de a incepe acest proces complex, romanii vor trebui sa-si aleaga prin referendum forma de guvernamant, de aceasta data in cunostinta de cauza (cu prezentarea avantajelor si dezavantajelor pentru fiecare forma de guvernamant), nu ca in trecut cand regele Mihai era alergat de mafia PSD pe strazile patriei si hulit ca un ciumat pentru a arata cat de rea este monarhia comparativ cu republica care se construia de catre securiatii si nomenclaturistii lui Ceausescu in jurul tovarasului kgbist Ion Ilici Iliescu - parintele mafiei PSD de astazi !

 

Mai Gile, numai idei nastrusnice mai tastezi: deci zici

tu ca noi ar trebui sa ne ponuntam pe forma de guernamant, asta prin referendum !
Poi sa zicem ca s-ar face al referendum si majoritar ar iesi curentul pentru regalitate...
Si apoi ce... s-ar intampla ???
Eu cunosc cel putin doua referendumuri la care ne-am pronuntat: unul pt ca numarul de parlamentari sa fie de maximum 300 de scaune si care nici acum nu a fost implementat, iara altul pe legile justitiei, pt care am votat ca ele sa nu mai fie date prin ordonanta, iara acum aud voci in cadrul majoritatii ce se constituie, ca sa se dea ordonante in ast domeniu !
Asa ca vointa poporului este una iara voita "alesilor" este alta !

Imnul regal

Impresionant ca-ntotdeauana !

https://youtu.be/7rZeEoKIOYc

 
 

 

ma slugarel psdist,ce te tot zbati pe aici ?

tu nu esti capabil sa scrii si sa citesti corect
nici in romana,nici in engleza :)

ce treaba ai tu cu programarea daca toata ziua
scrii aiureli pe net pt stapinii din kiseleff ?

Perfect, Monarhia - unica solutie pentru o Romanie demna si moderna

N-au decat sa se supere acele creiere spalate de bolsevicii lui Stalin care au implantat republica cu forta aici intre Carpati. Si de atunci pana in prezent, numitorul comun in spatiul romanesc e similar cu mizeria generalizata. Nedumerirea mea insa, e ce se va face distinsul Paleologu cu nea Basescu, un alt creier spalat de aceeasi republica infecta si ca atare facandu-si datoria de comunist inveterat lovea destul tare, prin cuvinte grele, lansate la adresa Regelui Mihai....

 
 

Monarhia

Monarhia nu va mai merge in Romania niciodata. Monarhia si nobilimea merg mana in mana si nu functioneaza una fara alta, pe cand nobilimea Romaniei a fost toata curatata de predecesorii lui Iliescu. Am ramas doar cu laturi si toata lumea se activeaza cand vede unu ca Paleologu care a citit 3 carti si pare interesant desi nu a facut nimic concret pentru Romania.

de fapt ....

in romania este nobilima post revolutzie dar le lipseste un rege...jiji becali & co.

Media Secu ...spala creiere ...ziaristi Nemernici ...interpretari KK

voi tot cu Escrocul Barna defilati :)))
...bagati strmbe ...ziaristi KU-RVE-secu

...nici vorba de monarhie ...paleologu vrea

"revizuirea Constitutiei in vederea acordarii unor puteri sporite presedintelu"

Media Secu ...mincinosi ordinari
...

 

Nu mai este cazul din pacate - prea tirziu

Am fost regalist convins pina in momentul in care Regele Mihai a dat mina cu Ilici, si a acceptat sa fie Ambasadorul Romaniei redobindindu-si in acelasi timp mare parte din posesii. Consider ca desi idea de monarhie poate fi vazuta ca depasita in sec XI (in multe cazuri este, inclusiv in Romania de azi), aduce cu sine o anumita stabilitate/continuitate mai ales cind e insotita de o predare de stafeta a onoarei/pregatirii/cinstei ...etc. din generatie in generatie. Se vede mergind bine in tarile Nordice, intr-o anumita masura in Anglia ... in Romania manelista de azi...nici o sansa. Nu a cistigat nici un laegator in plus dl. Paleologu cu aceasta iesire la rampa.
Ramine clar cel mai pregatit si mai cult candidat la Presedentie, dar asta in Romanika este egal gu 0

 

PaleologuVrea-RepublicaPrezidential-puteri sporite presedinte

"comprendo ?" ...Ce vrei dumneata ...poate premiul Nobel literatura ...irelevant
Acum vorbim de Paleologu care NU pune botul la ...minciunile Secu ...monarhie constitutionala

Unde ai vazut tu ca biunivoca

relatia dintre Monarhie si gestul facut de Regele Mihai, acela de a saluta pe cineva, oricine ar fi acela?
Daca am avea un exemplu de dat in aceasta Romanie, a anilor de dupa...atunci nu poti face trimitere decat la 2 oameni: Regele Mihai si Coposu!

pe veorica sa o facem si pe ea macar

tovarasa contesa

 

PaleologuVrea-RepublicaPrezidentiala-puteri sporite presedinte

explicatii ...pt toti analfabetii functionali
...care pun botul la minciunile Media secu

Dacă

ești sincer, renunți la mandat și declarăm monarhia, fără nici o "discuție". Că nici cand a fost obligat Regele să plece n-a fost nici o discuție. Monarhie imediat și "discuție" după 78 de ani, cați au trecut cu "republica" ilegală impusă de Moscova. Nu poți discuta sincer despre monarhie cu oameni educați 78 de ani de comuniști. Dacă ar ințelege măcar că ne costă mai puțin un Rege, decat un președinte pe care să-l alegem tot din 5 in 5 ani.

 

PaleologuVrea-RepublicaPrezidentiala-puteri sporite presedinte

explicatii pt X5 ...analfabet functional ...NU a inteles
Poate Escrocul Barna ...preferatul media secu ...vrea monarhie constitutionala ...nu stim ...fuge de dezbateri ...succes :)

acum chiar

ca esti penibil
"voi lansa in dezbaterea nationala si chestiunea monarhiei, amanata de 30 de ani"
ce iti spune citatul asta, ca vrea maria sa paleologu puteri sporite pe post de rege?

Barabula

sunt foarte nedumerit . De ce te lansezi in discutii cu acest crestin ?

Chiar sunteti penibili ...sa citez ...pt baieti x5...Secu

"In mandatul meu, imi propun sa redau substanta functiei prezidentiale"
...Negru-pe-Alb-la-Zi ...lasati voi manipularile ordinare

 

pe asta cu "rege-presedinte" am mai auzit-o, este fumata

theodore, haide ma, ca poti mai mult... cu gugumanii d'astea te ia la voturi mircea diaconu

 

Votati USR-Secu ...omul vostru ..escrocul Nr.1 Barna ...succes

animatie alegeri 2019 ...cartoon Paleologu ...PC-performant ...win.10
http://oportun.3x.ro/pp/pp.html


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor