Candidatul la presedintie Theodor Paleologu lanseaza ideea revenirii la monarhie - surse

Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 15:08
14947 citiri
Candidatul la presedintie Theodor Paleologu lanseaza ideea revenirii la monarhie - surse
Foto: Facebook/Theodor Paleologu

Theodor Paleologu lanseaza in programul sau ideea ca Romania sa revina la monarhie. In document, prezidentiabilului PMP se bazeaza pe trei piloni: "Educatie", "Performanta", precum si "Siguranta si respect".

"In mandatul meu, imi propun sa redau substanta functiei prezidentiale si sa reprezint cu adevarat interesele natiunii. In primul rand, consider necesara revizuirea actualei Constitutii, care creeaza blocaje in activitatea statului.

Actualmente, un presedinte ales prin vot universal numeste prim ministru, dar nu il poate demite in chip simetric. Trebuie sa lansam o dezbatere nationala despre tipul de regim pe care il dorim.

Cu aceasta ocazie, voi lansa in dezbaterea nationala si chestiunea monarhiei, amanata de 30 de ani. Ce ne dorim: o republica prezidentiala, o republica semi-prezidentiala fara actualele blocaje constitutionale, o republica parlamentara, o monarhie constitutionala?", potrivit programului sau de prezidentiabil, obtinut de Mediafax.

Teodor Paleologu isi propune si o reforma in invatamant. Prezidentiabilul PMP vrea cresterea alocarii de fonduri catre Ministerul Educatiei pana la cel putin 6% din PIB, eliminarea invatarii mecanice si dezvoltarea gandirii creative.

Cele 10 initiative tactice pe care Theodor Paleologu se bazeaza pentru a-si indeplini viziunea sunt:

"1. Reforma in educatie trebuie sa inceapa cu cadrele didactice: prin formarea si actualizarea stilului de predare in asa fel incit acesta sa cultive autonomia intelectuala, morala si profesionala a elevilor si studentilor, prin cresterea remunerarii cadrelor didactice si prin definirea unor standarde de calitate relevante.

2. Stimularea libertatii si competitiei prin reducerea si simplificarea reglementarilor pentru acreditare atat la nivel preuniversitar cat si universar.

3. Clasificarea universitatilor in functie de performanta academica si concentrarea finantarii pentru cercetare si dezvoltare pe universitatile performante.

4. Constituirea unui corp voluntar de profesori-misionari pentru clasele 1-8, remunerati corespunzator, care sa deserveasca zonele defavorizate.

5. Consultarea cu mediul privat si cu societatea civila in vederea constituirii unui plan de sustinere si dezvoltare a institutiilor scolare din zonele defavorizate economic.

6. Desfiintarea inspectoratelor scolare in scopul depolitizarii invatamantului si infiintarea unor directii regionale ministeriale care sa se concentreze pe politici publice si controlul standardelor de calitate.

7 Dezvoltarea unei retele de licee profesionale specializate in calificarea fortei de munca si conectate la realitatile pietei, cu cifre de scolarizare si specialitati stabilite prin consultare cu patronatele.

8. Reformarea invatamantului primar in scopul eliminarii invatarii mecanice si al dezvoltarii gandirii creative, gandirii critice si capacitatii de dezbatere prin invatare experientiala.

9. Cresterea progresiva a alocarii de fonduri catre Ministerul Educatiei, pana la cel putin 6% din PIB, asigurandu-se totodata un echilibru intre cresterea remunerarii cadrelor didactive, ameliorarea infrastructurii si investitia in cercetare si dezvoltare.

10. Cresterea semnificativa a numarului de burse acordate de catre statul roman tinerilor din Republica Moldova".

Prezidentiabilul PMP vine cu 10 initiative si pentru "O Romanie performanta", printre acestea regasindu-se depolitizarea institutiilor statului, diminuarea birocratiei excesive si constituirea unei comisii independente de analiza a sistemului medical.

"1. Depolitizarea institutiilor statului prin stabilirea nivelului functiilor care sunt oniect al numirilor politice, care sa se faca exclusiv la nivelul ministrilor, secretarilor de stat si consilierilor acestora. limitarea numprului secretariatelor de stat a numprului consilierilor de ministri si secretari de stat.

2. Asigurarea reala, nu doar la nivel de promisiuni, a predictibilitatii si continuitatii legislative necesare unui mediu de afaceri performant.

3. Inucurajarea libertatii economice prin inlocuirea reglementarilor abuzive cu cele utile, clare, cat mai aproape de necesitatile socio-economice ale tarii, diminuarea birocratiei excesive, bazata pe nepotism si pe relatii conditionate politic.

4. Respectarea fara exceptii a criteriilor de numire prin concurs a managerilor companiilor cu capital majoritar de stat, a cadrelor de conducere din politie, a sefilor directiilor descentralizate ale ministerelor, scolilor si spitalelor.

5. Verificarea printr-un mecanism obiectiv a lucrarilor de doctorat ale persoanelor care ocupa functii de conducere in aparatul de stat si indepartarea din functii a celor care au plagiat.

6. Promovarea unei legi noi privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate prin care sistemul sanitar sa fie centrat pe nevoile cetateanului. Constituirea unei comisii independente de analiza profunda a sistemului medical, cu scopul gasirii de solutii pentru eficientizarea si modernizarea sistemului de sanatate publica si diminuarea coruptiei (de exemplu parteneriatul public-privat).

7. Dezvoltarea unei strategii nationale si regionale de sustinere a industriilor viitorului: informatie tehnologica, cercetare si dezvoltare, inovatie, bazata pe resursele mane disponibile la nivel national si in diaspora.

8. Dezvoltarea unui program de urgenta pentru utilizarea prioritara a fondurilor europene si a creditelor pe termen lung de la Banca Europeana de Investitii pentru dezvoltarea rapida a retelei de autostrazi, pentru modernizarea infrastructurii feroviare, portuare si aviatice existente.

9.Dezvoltarea unui program de urgenta pentru utilizarea prioritara a fondurilor europene si a expertizei tehnologice din sectorul privat pentru digitaluzarea si automatizarea sistemelor de administratie publica si pentru interconectarea bazelor de date. Reluarea programului de creditare World Bank acordat pentru modernizarea ANAF.

10. Restabilirea echilibrelor macroeconomice astfel ca pana in anul 2024 Romania sa mentina deficitul bugetar sub 3% si indeplinirea criteriilor pentru trecerea la moneda Euro. In cazul indeplinirii criteriilor, consultarea Bancii Nationale, a mediului de afaceri si a societatii civile in vederea aderarii la politica monetara unica", sunt initiativele propuse de Theodor Paleologu in pilonul meritocratiei si performantei.

Pentru "Siguranta si respect", candidatul PMP propune revizuirea Constitutiei in vederea acordarii unor puteri sporite presedintelui, astfel incat acesta sa poata dizolva Parlamentul, sa inlocuiasca prim-ministrul si sa convoace alegeri anticipate. Totodata, el vrea reducerea numarului de parlamentari la 300, potrivit referendumului consultativ din 2009.

Cele 10 initiative din programul sau de guvernare pentru "Siguranta si respect" sunt:

"1. Revizuirea Constitutiei in vederea acordarii unor puteri sporite presedintelui, astfel incat sa dispuna de mijloace pe masura mandatului primit prin sufragiu universal (dizolvarea Parlamentului, inlocuirea prim-ministrului, convocarea de alegeri anticipate). Reducerea numarului de parlamentari la 300 si dezbatere publica privind tipul de parlament (monocameral sau bicameral) si forma de guvernamant (republica sau monarhie).

2. Cresterea capacitatii de lupta impotriva crimei organizate, a evaziunii fiscale, a coruptiei generalizate prin cresterea nivelului de pregatire a institutiilor de implementare a legii, plecand de la premisa ca institutiile vor actiona cu deplina respectare a drepturilor fundamentale.

3. Reformarea serviciilor secrete prin adoptarea unor legislati care vizeaza activitatea acestora: legea privind activitatea de informatii si contrainformatii, legile de organizare si functionare a SRI si SIE, legea privind statutul profesional si de cariera al ofiterilor de informatii.

4. Consolidarea unui parteneriat intre Guvern si culte pentru asumarea unui rol crescut al cultelor in asistenta si ingrijirea batranilor si minorilor orfani, abandonati sau proveniti din familii dezorganizate.

5. Cresterea treptata la 2,5% din PIB a bugetului destinat armatei pentru dotarea cu armament performant si organizarea unui minim antrenament civic, militar si de prim ajutor pentru situatii de criza.

6. Sustinerea continua a interesul Romaniei de a intra in spatiul Schengen, plecand de la premisa ca sunt indeplinite conditiile tehnice; protejarea, atunci cand va fi cazul, a cetatenilor romani aflati in spatiul Uniunii Europene. Romania va promova de asemenea ideea crearii unei Agentii de Informatii Antiteroriste, avand ca misiune prevenirea actelor de terorism pe teritoriul Uniunii Europene.

7. Sustinerea unei politici comune la nivelul Uniunii Europene in materie de relatii externe, fiscalitate, imigratie si securizare a frontierelor externe, astfel incat Europa sa conteze cu adevarat alaturi de Statele Unite, Federatia Rusa si China.

8. Sustinerea neconditionata a consolidarii relatiilor politice dintre SUA si Uniunea Europeana; sustinerea respectarii angajamentului cu tarile membre NATO si UE sa finanteze cheltuieli militare cu minimum 2% din PIB; promovarea unui acord intre SUA, China si Federatia Rusa privind neproliferarea Fortelor Nucleare Intermediare.

9. Acordarea sprijinului politic si tehnic pentru implementarea obligatiilor ce decurg din Acordul de Asociere la UE pentru Republica Moldova; interconectarea infrastructurii rutiere si feroviare, dar si a retelelor de energie.

10. Informarea cetatenilor in privinta efectelor crizei climatice si incurajarea initiativelor economice care vor sustine surse alternative de energie. Protejarea bogatiilor naturale ale tarii si sprijinirea luptei imporiva fraudei de mediu".

Citeste si Theodor Paleologu: Nu ma intereseaza sansele, nu sunt la pacanele. Iohannis-Paleologu, singura finala cu miza Interviu video

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Paleologu revenire monarhie, #Paleologu candidat presedintie , #candidat prezidentiale
Comentarii
Poza miticaionica
miticaionica
rank 5
si pe cine punem Rege ? Pe Petrov ,sau pe Eba??