Paleologu a redus drastic premiile acordate oamenilor de cultura

Vineri, 08 Mai 2009, ora 10:48
1251 citiri
Paleologu a redus drastic premiile acordate oamenilor de cultura

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a redus drastic valoarea premiilor pe care ministerul le acorda in acest an performerilor din cultura, pentru a salva Festivalul National de Teatru.

Astfel, pe motiv de criza, cele mai substantiale distinctii au fost reduse de la 25.000 la 2.000 de euro, devenind mai mult simbolice, scrie Cotidianul.

Andrei Gaitanaru, consilierul pe probleme de comunicare al ministrului Culturii, a declarat pentru cotidianul citat ca ministerul a fost nevoit in acest an de criza sa regandeasca toate bugetele, decizand ca este mai important sa fie salvate evenimentele culturale de importanta majora, printre care si Festivalul National de Teatru.

Gainataru mai spune ca aceasta decizie nu trebuie interpretata ca o lipsa de respect fata de marii artisti, mai ales ca este posibil ca premiile sa revina la valoarea lor initiala in anii urmatori.

Doi dintre premiantii de anul trecut, Mircea Cartarescu si Alexandru Dabija, se declara intelegatori fata de masura luata de minister.

Astfel, in timp ce regizorul de teatru spune ca mai elegant ar fi fost poate ca aceste premii sa se suspende pe perioada crizei iar toti banii sa fie folositi pentru mentinerea manifestarilor culturale consacrate, Mircea Cartarescu recunoaste ca premiul luat in 2008 i s-a parut "exorbitant", considerand ca 2.000 de euro i se pare o suma normala in conditiile actuale, desi o suma rezonabil ar fi fost poate de circa 10.000 de euro.

Premiile Nationale pentru Arte, acordate pentru prima oara in 2008, la initiativa MCC, au fost decernate unora dintre cei mai mari artisti romani, care au avut contributii exceptionale la promovarea culturii romanesti.

Cele sapte premii, in valoare de 25.000 de euro, au fost acordate la categoriile cinematografie si televiziune, literatura, spectacol, muzica, lucrari de cercetare in domeniul artelor, arte vizuale si arhitectura urmatorilor artisti: Cristian Mungiu, Mircea Cartarescu, Alexandru Dabija, Cornel Taranu, Viorel Cosma, Geta Bratescu si Livia Caltia.

Citește și:
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Anunțul mult așteptat de pensionari. Câți bani vor primi în plus din 2023
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunțat luni, 3 octombrie, că pensiile vor putea fi majorate cu aproximativ 11%. Șeful guvernului a explicat că procentul de majorare nu...
Ministrul Energiei, sfaturi pentru românii îngrijorați că vor face frigul la iarnă: ”Eu în casă stau îmbrăcat în blugi indiferent de anotimp”
Ministrul Energiei, sfaturi pentru românii îngrijorați că vor face frigul la iarnă: ”Eu în casă stau îmbrăcat în blugi indiferent de anotimp”
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a transmis un mesaj încurajator românilor care sunt îngrijorați că vor tremura de frig în case la iarnă și că vor plăti facturi uriașe la gaz și...