Paleologu: Bugetul alocat Culturii este ridicol pur si simplu

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 19:44
1445 citiri
Paleologu: Bugetul alocat Culturii este ridicol pur si simplu

Ministrul Culturii Theodor Paleologu a declarat, luni, cu ocazia prezentarii Raportului Comisiei prezidentiale pentru patrimoniu, ca cele 0,2 procente din PIB alocate Culturii sunt "ridicole pur si simplu", existand o discrepanta "strigatoare la cer" intre finantare si importanta domeniului.

Ministrul Culturii a aratat ca in ce priveste patrimoniul national nu s-au schimbat prea multe de pe vremea fostului regim, referindu-se la finantarea insuficienta acordata de stat pentru acest domeniu.

"Profit ca este si domnul prim-ministru aici, este vorba de alocarile bugetare infime pentru domeniul Culturii. Este firesc ca intr-un an de criza sa nu se schimbe acest lucru, dar trebuie sa fim constienti ca 0,2% din PIB alocati Culturii nu este insuficient, ci ridicol pur si simplu, comparat cu 0,7% in Cehia, 0,8% in Franta, fara a mai vorbi de cifrele si mai bune din Austria sau alte tari ale UE."

"Este vorba de o discrepanta fantastica, strigatoare la cer intre alocarile bugetare si importanta acestui domeniu. Problema este veche, nu este a anului 2009", a spus Paleologu, prezent luni, la Palatul Cotroceni, la prezentarea Raportului Comisiei prezidentiale pentru patrimoniul construit, siturile istorice si naturale.

Seful portofoliului Culturii a vorbit si despre pierderea finantarii provenite din jocurile de noroc, finantare care mergea la Oficiul National al Monumentelor Istorice.

"Am avut si un gol pe care l-am primit cu totii, eliminarea finantarii din jocurile de noroc, sper ca Ministerul Finantelor va compensa de la bugetul de stat pentru Oficiul National al Monumentelor Istorice. Daca nu, va trebui sa vedem ce este de facut cu colegii parlamentari, pentru ca este o sursa importanta de finantare pe care nu trebuie sa o pierdem, sau sa obtinem o justa compensare", a subliniat Paleologu.

La capitolul neajunsuri, ministru a punctat si problemele de natura legislativa, invocand nevoia preciziei in legi si subliniind ca acolo unde se lasa "portite pentru derogari" se abuzeaza de acestea.

"Legat de ce spuneam la inceput, cu discrepanta intre bugetul alocat si nevoile reale, as mai mentiona un lucru pentru ca avem un deficit de personal. Legea poate sa fie foarte buna, insa sunt 7 oameni in ministerul Culturii care se ocupa de patrimoniu pentru intreaga tara. Este absolut infim, un minim ar fi 70."

"Avem o reala problema de personal pentru ca un arhitect tanar nu prea are tendinta sa vina sa lucreze in Ministrul Culturii la un salariu de 700-800 lei pe luna cand poate castiga mai mult in alta parte. Cred ca avem foarte mare nevoie si de expertiza din afara pentru a umple aceste goluri", a continuat Paleologu.

In ce priveste Raportul Comisiei prezidentiale, Paleologu a spus ca spera sa se creeze un sprijin politic solid in jurul acestui document, care sa se concretizeze eventual, asa cum s-a procedat si in cazul Educatiei, intr-un pact national.

Ministrul a aratat ca pentru el, de la preluarea mandatului, Raportul Comisiei prezidentiale pentru patrimoniu, despre ale carui directii a aflat inainte de lansare de la colaboratorii sai care sunt si membri ai Comisiei, a fost "un adevarat ghid, o carte de capatai aproape".

"Imi iau angajamentul sa iau batul de pelerin intr-o mana si raportul in cealalta si sa-l prezint in tara, cu sprijinul directorilor de directii judetene, sa-l prezint celor interesati si chiar si celor neinteresati , trebuie sa-i pisam foarte bine sa stie care este Evanghelia sau vorba cea buna a acestui raport si vreau sa mobilizez cat mai mult opinia publica, pentru ca in tot ce tine de patrimoniu este un aliat extrem de important", a incheiat ministrul.

Comisia prezidentiala pentru patrimoniul construit, siturile istorice si naturale din Romania, infiintata de seful statului in aprilie 2008 si coprezidata de seful Catedrei derestaurare patrimoniu din cadrul Universitatii de Arte Bucuresti, Dan Mohanu si presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Sturdza, a prezentat, luni, la Palatul Cotroceni, un Raport care ofera o serie de solutii la starea actuala "de criza" a patrimoniului din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#buget Ministerul Culturii, #Paleologu buget cultura , #ministrul Culturii