Paleologu, despre buget: Echivaleaza cu o lege pentru eutanasierea culturii

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 09:51
1332 citiri
Paleologu, despre buget: Echivaleaza cu o lege pentru eutanasierea culturii
Foto: Arhiva (Antena3)

Deputatul democrat-liberal Theodor Paleologu a declarat ca proiectul de buget pentru anul 2012 "echivaleaza cu o lege pentru eutanasierea culturii", pentru ca este extrem de mic.

"Echivaleaza cu o lege pentru eutanasierea culturii. E o moarte lenta. Cum vorbim de eutanasierea cainilor, am putea vorbi si de eutanasierea culturii. Realist vorbind, ar trebui sa aiba 0,40% din PIB, pentru ca sigur, in Franta e 1%, in Cehia e 0,7%, in Austria e tot asa, un procentaj foarte bun, in Grecia e 0,6%. La noi este 0,12%, e extrem de putin", a explicat fostul ministru al Culturii, la Saschiz.

"Statisticile mai vechi ascundeau aceasta realitate, pentru ca se calculau si banii de la culte. Realitatea este ca intotdeauna ne-am situat foarte jos in clasamentul statelor europene. Un 0,4% este un minim necesar. La Directia pentru Monumente din Ministerul Culturii lucreaza sapte persoane, care se ocupa de toate judetele din tara. Or, un minim - minimorum ar fi 70 de persoane in Directia pentru Monumente din Ministerul Culturii. In teritoriu, lucrurile stau foarte prost", a adaugat deputatul PDL.

El a aratat ca bugetul culturii e foarte mic, iar criticile UDMR in acest sens sunt justificate si ca cel mai important este ca suma alocata culturii in general sa nu scada.

"Il sustin 100% pe Kelemen Hunor (ministrul Culturii - n.r.), sigur, exista unele voci care spun ca se duc mai multi bani catre activitati culturale ale comunitatii maghiare. Insa eu spun asa: o fi adevarat acest lucru, important este insa ca suma globala alocata culturii sa nu scada. Asa ca, din acest punct de vedere, sunt 100% alaturi de colegul Kelemen Hunor. Nu suntem de acord pe alte chestiuni, cum ar fi Rosia Montana, insa pe chestiunea asta sunt 100% alaturi de el, il sustin fara rezerve", a accentuat Theodor Paleologu.

In context, deputatul democrat-liberal a aratat ca si in privinta turismului cultural tara noastra sta prost si ca, desi Romania detine aceasta resursa, mafia imobiliara locala o distruge.

"Prost, monser, vorba lui Caragiale. E loc de mult mai bine, dar evident ca e o resursa extrem de importanta pentru Romania, categoric. Insa noi, daca ne distrugem patrimoniul, ne distrugem o resursa foarte importanta. Si inca odata va pot da exemple extrem de negative de peste tot din tara in care la doi pasi de Turnul lui Lapusneanu s-a construit o hardughie de beton si sticla, la Bucuresti, in spetele Palatului Stirbei se preconiza o alta hardughie de acelasi tip.

Centrul Palas de la Iasi este alt exemplu negativ in care mafia imobiliara locala a stricat aspectul orasului. Sunt multe exemple in care, sigur, daca ne facem cu mana noastra rau, ne diminuam sansele de a exploata o resursa intr-adevar foarte importanta pentru tara noastra", a afirmat Paleologu.

Theodor Paleologu a participat, vineri, la Saschiz, la lansarea monografiei acestei comune, realizata in cadrul proiectului cultural "Saschiz - pagini de istorie locala", finantat de Administratia Fondului Cultural National, pe componenta "Educatie culturala".

Citește și:
Reacția lui Drulă la concluziile lui Bode privind achiziția de BMW-uri: ”Ciocoiul minte cum respiră pentru că simte că se strânge lațul” VIDEO
Reacția lui Drulă la concluziile lui Bode privind achiziția de BMW-uri: ”Ciocoiul minte cum respiră pentru că simte că se strânge lațul” VIDEO
Președintele USR și fostul ministru de Transpoturi Cătălin Drulă a reacționat joi, 6 octombrie, la concluziile Corpului de Control în cazul achiziției de BMW-uri a Poliției Române,...
Bode îl acuză pe Cătălin Drulă că dezinformează „cu bună știință” privind achiziția de BMW-uri a poliției. Concluziile corpului de control VIDEO
Bode îl acuză pe Cătălin Drulă că dezinformează „cu bună știință” privind achiziția de BMW-uri a poliției. Concluziile corpului de control VIDEO
Ministrul de Interne Lucian Bode a prezentat joi, 6 octombrie, concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini pentru Poliţie, arătând că ”licitaţia este corectă, iar...
Comentarii
Poza sanziana
sanziana
rank 5
Ori maidanezii, ori cultura!
Poza Cob
Cob
rank 5
Guvernul a tinut cont de observatiile d.lui Paleologu a marit %-ul.