Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, declara ca i s-a propus ca ministerul sa achizitioneze documentele din arhiva Cioran recent vanduta la licitatie, dar mandatul sau s-a incheiat inainte de a se gasi fondurile necesare.
"Noi, la minister, stiam de existenta acestor documente. Un intermediar, o persoana respectabila si cunoscuta, ne-a oferit spre vanzare colectia de manuscrise", isi aminteste Theodor Paleologu, ministru al Culturii in 2009, scrie Adevarul.
"Nu exista un pret fix. Am facut o evaluare, dar nu mai stiu exact cat estimasem. Oricum, nu era o suma prea mare pentru bugetul ministerului. Am si incercat atunci sa obtinem fonduri", a mai declarat Paleologu.
Fostul ministru a explicat ca mandatul sau s-a incheiat inainte de a se finaliza tranzactia. Succesorul sau, actualul ministru al Culturii Kelemen Hunor, a fost instiintat despre existenta documentelor, dar din cauza declansarii crizei, in 2009, s-a decis amanarea tranzactiei pentru 2010.
"De atunci nu mai stim ce s-a intamplat, unde s-au pierdut lucurile si de ce nu s-au achizitionat documentele pana la urma", spune Hajnal Debreczeni, purtatorul de cuvant al ministerului.
Un lot format din 123 de documente ale lui Emil Cioran, printre care un pasaport, scrisori si manuscrise in limba romana, a fost cumparat saptamana trecuta la Paris, in cadrul licitatiei organizate de casa "Binoche et Giquello". Pretul de pornire al licitatiei la Paris era de 100.000 de euro. Omul de afaceri roman George Brailoiu a devenit proprietarul documentelor, dupa ce a licitat si le-a achizitionat pentru suma de 405.000 de euro si le-a donat Bibliotecii Academiei.