Paleologu: Ni s-a oferit arhiva Cioran la minister, dar nu au fost bani

Joi, 14 Aprilie 2011, ora 10:59
1592 citiri
Paleologu: Ni s-a oferit arhiva Cioran la minister, dar nu au fost bani
Foto: gov.ro

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, declara ca i s-a propus ca ministerul sa achizitioneze documentele din arhiva Cioran recent vanduta la licitatie, dar mandatul sau s-a incheiat inainte de a se gasi fondurile necesare.

"Noi, la minister, stiam de existenta acestor documente. Un intermediar, o persoana respectabila si cunoscuta, ne-a oferit spre vanzare colectia de manuscrise", isi aminteste Theodor Paleologu, ministru al Culturii in 2009, scrie Adevarul.

"Nu exista un pret fix. Am facut o evaluare, dar nu mai stiu exact cat estimasem. Oricum, nu era o suma prea mare pentru bugetul ministerului. Am si incercat atunci sa obtinem fonduri", a mai declarat Paleologu.

Fostul ministru a explicat ca mandatul sau s-a incheiat inainte de a se finaliza tranzactia. Succesorul sau, actualul ministru al Culturii Kelemen Hunor, a fost instiintat despre existenta documentelor, dar din cauza declansarii crizei, in 2009, s-a decis amanarea tranzactiei pentru 2010.

"De atunci nu mai stim ce s-a intamplat, unde s-au pierdut lucurile si de ce nu s-au achizitionat documentele pana la urma", spune Hajnal Debreczeni, purtatorul de cuvant al ministerului.

Un lot format din 123 de documente ale lui Emil Cioran, printre care un pasaport, scrisori si manuscrise in limba romana, a fost cumparat saptamana trecuta la Paris, in cadrul licitatiei organizate de casa "Binoche et Giquello". Pretul de pornire al licitatiei la Paris era de 100.000 de euro. Omul de afaceri roman George Brailoiu a devenit proprietarul documentelor, dupa ce a licitat si le-a achizitionat pentru suma de 405.000 de euro si le-a donat Bibliotecii Academiei.

Eveniment Quarterly Report

George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
Preşedintele AUR, George Simion, a continuat seria întâlnirilor la nivel internaţional în această săptămână la Bruxelles, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii formaţiunii. ”Ne...
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Ce spune Nicușor Dan despre o eventuală candidatură la președinție: ”Nu îmi este frică de nimeni”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a vorbit vineri seară, 8 decembrie, despre alegerile din 2024. Edilul a declarat că principalul său contracandidat la alegerile locale din 2024 va...
#arhiva Cioran, #Theodor Paleologu arhiva Cioran , #ministrul Culturii