Regizorii consacrati, din vechea generatie, il critica dur pe Paleologu

Marti, 05 Mai 2009, ora 19:43
2888 citiri
Regizorii consacrati, din vechea generatie, il critica dur pe Paleologu
Foto: cinemagia.ro

Cativa dintre cei mai importanti regizori romani din vechea generatie, printre care Dan Pita, Andrei Blaier, Geo Saizescu sau Constantin Vaeni, i-au adresat luni o scrisoare deschisa ministrului Culturii, Theodor Paleologu.

Prin acest gest il acuza ca a intors "in modul cel mai ignobil spatele, unor oameni care slujesc de o viata, cu har si devotiune, filmul romanesc".

Scrisoarea se doreste o replica la masa rotunda organizata de Paleologu luna trecuta, la care au participat tinerii cineasti romani, printre care Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Alexandru Solomon, Hanno Hofer, Thomas Ciulei, Ciprian Alexandrescu, Alice Panaite si Stere Gulea.

"Spre stupoarea si profunda noastra amaraciune, ceea ce ne-am imaginat ca o ocazie utila pentru a va informa de probleme cu care se confrunta filmul romanesc si pentru a cauta impreuna solutiile cele mai adecvate, s-a transformat intr-o sueta sterila, fara nici o finalitate, la care ati invitat (pentru poza, nu-i asa?) cativa reprezentanti ai noii generatii, apropiati dvs., opunandu-i si intorcand in modul cel mai ignobil spatele, unor oameni care slujesc de o viata, cu har si devotiune, filmul romanesc", se arata in scrisoarea citata.

Textul continua pe un ton la fel de vehement, ministrul Theodor Paleologu fiind acuzat de lipsa de cultura in acest domeniu.

"O minima si elementara cultura in domeniu v-ar fi familiarizat cu succesele notabile obtinute de multi dintre noi, pe parcursul anilor, in cele mai prestigioase confruntari internationale; v-ar fi permis sa va formati o idee despre felul in care milioanele de spectatori, romani si straini, au primit cu maxim interes filmele noastre; v-ar fi ajutat sa aflati de unde a izvorat dragostea cu care, ca dascali, am invatat si format generatia de regizori care azi reprezinta cu atata cinste filmul romanesc in lume", se mai arata in scrisoarea deschisa data publicitatii.

Semnatarii scrisorii, printre care se mai numara Elisabeta Bostan, Nicolae Corjos, Mircea Daneliuc, Mircea Dragan, Ioan Grigorescu, Serban Marinescu, Nicolae Margineanu sau Mircea Muresan, ii reproseaza ministrului Culturii si lipsa de respect fata de adevarata valoare.

"Intre multele calitati care trebuie sa recomande un adevarat 'Ministru al Culturii', una sub nici un motiv nu poate sa-i lipseasca: respectul fata de Valoare si fata de Creator. Prin comportamentul dvs. fata de noi, ati dovedit intr-un mod impardonabil, din pacate, ca va este straina aceasta trasatura proprie unei fiinte nobile", se mai arata in textul atasat mai jos.

Cineastii incheie afirmand ca se simt profund dezamagiti de gestul ministrului. "E o dezamagire de care ati fi putut sa ne scutiti, care diminueaza drastic sperantele ca ceva notabil, in sensul fericit al cuvantului, s-ar mai putea petrece in ministeriatul dvs", incheie semnatarii scrisorii.

Citește și:
Reacția lui Drulă la concluziile lui Bode privind achiziția de BMW-uri: ”Ciocoiul minte cum respiră pentru că simte că se strânge lațul” VIDEO
Reacția lui Drulă la concluziile lui Bode privind achiziția de BMW-uri: ”Ciocoiul minte cum respiră pentru că simte că se strânge lațul” VIDEO
Președintele USR și fostul ministru de Transpoturi Cătălin Drulă a reacționat joi, 6 octombrie, la concluziile Corpului de Control în cazul achiziției de BMW-uri a Poliției Române,...
Bode îl acuză pe Cătălin Drulă că dezinformează „cu bună știință” privind achiziția de BMW-uri a poliției. Concluziile corpului de control VIDEO
Bode îl acuză pe Cătălin Drulă că dezinformează „cu bună știință” privind achiziția de BMW-uri a poliției. Concluziile corpului de control VIDEO
Ministrul de Interne Lucian Bode a prezentat joi, 6 octombrie, concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini pentru Poliţie, arătând că ”licitaţia este corectă, iar...