Paleologu: Oprescu este cu 60 de ani in urma, Basescu - cel mai tare din parcare - Interviu (I)

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 12:07
6117 citiri
Paleologu: Oprescu este cu 60 de ani in urma, Basescu - cel mai tare din parcare - Interviu (I)

Vicepresedintele PDL, Theodor Paleologu, il critica pe primarul Capitalei Sorin Oprescu si considera ca marele merit al lui Traian Basescu e acela ca a tinut PSD in afara guvernarii.

Fostul ministru al Culturii considera, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca PDL va lua mult mai mult la alegeri, data fiind logica bipolara dupa care se vor desfasura acestea.

Paleologu considera ca primarul Capitalei, Sorin Oprescu, are politici gresite pentru Bucuresti si e "cu 60 de ani in urma". Deputatul PDL crede ca formatiunea din care face parte ar trebui sa-l aleaga drept candidat la primarie, "daca are intelepciune".

Referindu-se la societatea romaneasca, Paleologu a vorbit despre rautatea si agresivitatea care o domina si a amintit lectia trogloditilor lui Montesquieu, un popor care s-a autotdistrus din cauza egoismului si rautatii sale.

Citeste prima parte a interviului acordat Ziare.com de Theodor Paleologu:

In primul rand vreau sa va intreb despre PDL, care sta foarte slab in sondaje in raport cu USL...

Cat indica sondajele?

Aproximativ 20%, 20 si ceva

Nu e atat de catastrofal, pentru ca in campanie se poate recupera. Bipolarizarea PDL-USL ne avantajeaza, se produce un reechilibraj in momentul campaniei electorale. Cand e o polarizare dreapta-stanga, nu ai cum sa ramai la 20%.

Deci va creste PDL asa de mult sau va scadea USL?

Poate sa scada USL, dar, fara a fi optimist, nu vand pielea ursului din padure, asa cum o fac alti colegi din partid - de altminteri, eu vad ca pielea ursului o vand si unii si altii, inainte de a fi iesit macar din cabana. Evident, nu stam prea grozav, dar va spun ca o logica bipartizana duce la echilibrare, e o chestie de logica politica simpla, nu va spun ceva nou acum.

Dar cu ce ii va atrage PDL pe oamenii dezamagiti de el - eventual cu o noua locomotiva?

Locomotiva deocamdata nu vad, in sensul unei persoane de genul lui Traian Basescu in 2004, nu vad asa ceva profilandu-se pentru moment. Eu cred in forta ideilor. Pentru ca se pune acum problema desemnarii candidatului la Primaria Bucurestiului, mi se pare ca se pune caruta inaintea boilor. Ceea ce conteaza cel mai mult e sa stii ce vrei de la oras, dupa aia sa desemnezi omul care corespunde acestei viziuni. Ma rog, nu o viziune foarte detaliata, dar macar niste principii generale dupa care vrem sa orientam politica orasului.

Vrem sa facem acelasi gen de politica precum acum si in ultimii 20 de ani sau vrem altceva pentru Bucuresti? Vrem un oras mai prietenos, vrem un oras mai sanatos, vrem un oras pentru oameni sau vrem in continuare sa demolam, sa construim cladiri de birouri si sa aducem tot traficul de tranzit prin centrul Bucurestiului. Despre asta e vorba, e o alegere foarte clara.

As spune, extrapoland acum - trebuie sa ne punem problema a ceea ce vrem si abia dupa aia cu cine in frunte. E o chestiune importanta, dar care vine, ca metoda de lucru, pe locul doi.

Care e primul lucru pe care i-l reprosati primarului Oprescu?

Faptul ca are idei total depasite de dezvoltare a orasului, e cu 60 de ani in urma, 50 de ani ca sa fiu generos... Daca astfel romanii vor sa fie mereu in urma fata de restul lumii, e treaba lor, dar imi fac datoria sa spun acest lucru - faptul ca ideea de a aduce tot traficul de tranzit prin centrul Bucurestiului e un nonsens absolut.

Faptul ca pune mereu pe ordinea de zi a Consiliului General strapungerea Ciurel, ceea ce inseamna trafic de tranzit in Bucuresti, autostrada prin Bucuresti, e o aberatie fara egal. Apoi, demolarile din zona Berzei, care tin de aceeasi gandire gresita din punct de vedere urbanistic si faptul ca el consuma sume fabuloase in loc sa le directioneze mai bine. E vorba de sume enorme cu care "face ceva", vorba romanului, dar am putea face altceva cu acesti bani. Am putea face parcari, am putea face gradinite, am putea face lucruri care sa fie mai aproape de oameni decat strapungeri, supralargiri si penetrari. Am mai vorbit o data de psihanaliza administrarii Capitalei.

Chiar si asa, e clar ca domnul Oprescu se bucura de un sprijin larg...

E normal sa fie asa, pentru ca el este primarul in functiune, PDL e foarte jos la Bucuresti, mai jos decat in restul tarii. E si o dezamagire, fara indoiala, in masura in care Bucurestiul l-a urcat pe Traian Basescu, mai profunda decat in alta parte. Sigur ca e si firea bucuresteanului mai aprig la suparare, dar stam foarte prost la Bucuresti.

Atunci, evident, si cu fictiunea independentei sale, se poate explica foarte bine aceasta situatie. Eu nu m-as amagi...de fapt, lasa-l sa se amageasca cu sondaje, pentru ca pe baza unor sondaje foarte favorabile, poti lua decizii gresite politic.

Dar ce puteti aduce dumneavoastra si nu are Sorin Oprescu?

Ceea ce aduc sunt idei. Idei sanatoase, bazate pe experienta, bazate pe lectura, bazate pe studiu, pe expertiza unor oameni cu care lucrez. In spatele meu sunt o serie intreaga de oameni cu care ma sfatuiesc, care ma consiliaza, sunt arhitecti, sunt ingineri de trafic, sunt oameni cu care ma sfatuiesc in mod constant, insa in cadrul ideilor care sunt ale mele.

"Biblia" mea, am mai spus, este cartea lui Jan Gehl, un urbanist danez, pe care o recomand oricui - "Viata intre cladiri". Jan Gehl e o somitate mondiala in materie de urbanism. Ma inspir foarte mult din lucrarile lui, din experienta altor orase, pentru ca nu cred in exceptionalismul pagubos romanesc - numai la noi nu tine gazonul, numai la noi nu tine asfaltul, numai la noi trebuie sa fie traficul infernal, numai la noi trebuie sa demolam totul si sa construim orori din beton si sticla. Nu cred in acest fatalism si exceptionalism pagubos romanesc. Daca s-a putut la Bogota, daca s-a putut la Tirana, de ce sa nu se poata la noi?

Plus ca e aceasta prejudecata de care ma izbesc - mi s-a spus "Domnule, esti un om admirabil, dar esti prea fin pentru Bucuresti, aici trebuie sa fii din topor, smecher". Pe criteriul asta al smecherului, am ales o serie de primari catastrofali in anii '90. Eu cred ca trebuie sa incercam putin altceva. Faptul ca in orase precum Bogota, Tirana sau Budapesta s-a mizat pe altceva si s-a vazut rezultatul ma face sa spun ca ar trebui sa parasim acest discurs exceptionalist fatalist pagubos, ca numai la noi e altfel decat in restul lumii, ca numai la noi se invart lucrurile altfel decat in restul lumii.

Vrea electoratul tipul asta de primar?

Sunt lucruri foarte simplu de inteles. Vrea parcari sau nu? In loc sa aruncam peste 2 milioane jumatate de euro pe an pe chiria Primariei, care nici macar nu e contract de leasing, ci o chestie dubioasa, cu banii astia nu putem sa facem parcari?

E simplu. Nu vrea lumea parcari? Faptul ca am studiat filosofie nu inseamna ca nu ma pot exprima simplu sau raporta la lucruri simple. Se pot face parcari cu preturi rezonabile.

Nu trebuie sa coste, in Romania, totul, de 3-4 ori mai scump decat in alta parte. Sunt aceleasi preturi care se aplica in Germania sau la Budapesta. Nu vad de ce, daca in Budapesta o parcare costa un milion doua sute de mii de euro, la Bucuresti ar costa cinci milioane.

Credeti ca partidul are incredere in dumneavoastra sa va trimita la Bucuresti?

Daca are intelepciune, da.

Cu riscul de a fi un kamikaze?

Niciun fel de problema. Vreau sa citez vorba lui Wilhelm de Orania, liderul revoltei olandeze impotriva spaniolilor in secolul XVI, care e si maxima mea - "nu e nevoie sa speri pentru a intreprinde, nici sa reusesti pentru a perservera". Acest tip de stoicism hotarat ma inspira.

Sunteti autorul unor vorbe memorabile cu privire la domnul Traian Basescu - este el o "pleasca si pentru Romania"?

E un om care a dus partidul de la 7% la 34% - nu te poti baza la nesfarsit pe asa ceva. De aia insist pe importanta ideilor, pe importanta propunerilor, nu poti face politica avand la nesfarsit o incredere in norocul cuiva, in "baraka".

In privinta Romaniei, cred ca are meritul de a fi tinut PSD departe de guvernare multa vreme. Daca ne gandim la traiectoria PSD la finalul mandatului Nastase, cred ca e foarte bine ca n-a continuat. Sigur, a avut o serie de succese guvernarea Nastase, nu contest, dar erau si manifestari mai mult decat ingrijoratoare. Si privatizarea Petrom, si sustinerea proiectului Rosia Montana ma fac sa cred ca e bine ca s-a produs alternanta in 2004.

Credeti ca e nociv PSD?

O stanga rezonabila e necesara intr-o democratie. Sunt persoane pe care le respect foarte mult in PSD, care reprezinta ce numesc o stanga rezonabila. Trebuie sa spun ca vorbeam de primari remarcabili in alte tari, ma refer la Edi Rama, fostul primar al Tiranei, care e acum liderul Partidului Socialist, iar legendarul Antanas Mockus din Bogota a fost candidatul la presedintie din partea Partidului Verde, asa ca nu am o viziune ingusta din punct de vedere ideologic.

Sunt oameni care in PSD reprezinta o social-democratie rezonabila si moderna. Nu sunt un partizan al solutiilor de stanga, nu cred, fundamental, in ele. Sigur ca e nevoie de o stanga cu care sa poti avea un dialog bun si productiv. Din pacate, nu prea e cazul in Romania, care e divizata si dominata de o cultura politica conflictuala in care nu se mai intelege om cu om.

Apropo de asta, ce credeti ca e in neregula cu societatea romaneasca, de pare tot timpul tulburata si anormala?

Fara indoiala, racilele sistemului politic romanesc reflecta o realitate din societate. Coruptia din lumea politica nu e fundamental diferita de coruptia din ansamblul societatii romanesti. La noi e valorizat smecherul.

Chiar imi aduc aminte de o discutie avuta de niste cunostinte de ale mele. Vorbeau de o situatie in care ma opusesem unui proiect de constructie intr-o zona protejata a Capitalei si cineva spunea despre mine "ce fraier, nici o spaga n-a fost in stare sa ia".

Am prelaut-o ca un titlu de glorie, dar nu e mai putin adevarat ca e o perceptie sper ca nu dominanta in societatea romaneasca, dar in orice caz prezenta, de admiratie pentru hotomani, pentru potlogari, e o inversare a valorilor. Avem de-a face cu o societate in care nu numai ca e deruta axiologica ci chiar o inversare a valorilor.

As mai trimite spiritele curioase catre o povestioara din "Scrisorile persoane" ale lui Montesquieu, in care unul dintre personaje relateaza altui personaj istoria trogloditilor, un mic popor, care trece prin doua faze - una de disolutie si autodistrugere din egoism dus la maxim. Trogloditii dispar ca natiune de egoisti si rai ce sunt. A doua - raman in viata doar doua familii, si de la cele doua familii se reconstruieste societatea pe baza virtutii.

Sunt romanii trogloditi uneori?

Nu, nu vreau sa dam sensul obisnuit, asa se numeste povestioara la Montesquieu, nu are legatura cu ce numim noi acum trogloditi, e un popor care dispare dintr-un egoism exagerat. E ce vedem in Bucuresti, daca nu in ansamblul Romaniei, un individualism si un egoism si o rautate care sunt distructive pentru testutul social - faptul ca oamenii nu dialogheaza, se ataca, nu doar in lumea politica, e vorba si de cum isi vorbesc oamenii pe strada. Faptul ca te injura cand traversezi pe verde. Faptul ca la Bucuresti se moare cu doi ani mai devreme decat la Stockholm tine tot de rapacitatea bucuresteanului - omul se gandeste numai la profitul lui imediat, nu la faptul ca poluarea e nociva pentru toata lumea.

Revenind la ce isi doresc bucurestenii, e domnul Basescu un tip smecher, un tip agresiv, cum spun adversarii lui? Dumneavoastra cum l-ati caracteriza?

L-am caracterizat in repetate randuri, inca din 2004. Atat comparatia cu Popeye Marinarul cat si cea cu Ahile dateaza din 2004. E un luptator, de asta l-am ales, ca sa bata PSD. De ce poate sa bata PSD? Pentru ca e cel mai tare din parcare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Paleologu Oprescu, #Paleologu Basescu tare, #Paleologu trogloditi , #PDL