Cum crestem lideri romani

Autor: Theodor Paleologu - Scoliarh, Casa Paleologu
Marti, 25 August 2015, ora 12:05
4490 citiri

Zilele trecute am postat pe Facebook un filmulet de prezentare a cursului "Cum crestem lideri romani" pe care-l voi tine la Casa Paleologu. Am primit, printre altele, urmatoarea reactie: "Cum ii crestem? Invatandu-i cum sa fure."

Chiar daca omul glumea, comentariul sau e foarte semnificativ. Exprima o serie intreaga de presupozitii profund inradacinate in mentalitatea romaneasca.

Care va sa zica, un lider e unul care stie sa fure: e destept, iscusit, descurcaret. Un lider e un hot de mare anvergura pe care nu-l prinde nimeni. Care-i modelul de leadership pe care-l are in minte comentatorul de pe Facebook? Cel al sefului de banda de talhari? Sau cel al lupului pus paznic la oi?

Daca oamenii nu asteapta insa altceva de la liderii lor, sa nu ne mire ca lucrurile merg cum merg in tara noastra. E un cerc vicios: hotomania sefilor se transmite la toate nivelurile societatii, iar oamenii asteapta de la lideri sa fie asa cum spunea - poate in gluma, poate in serios - comentatorul meu de pe Facebook.

Asta-mi arata ca am ales foarte bine titlul cursului. Nu e un curs ca atatea altele despre leadership si "soft skills". Degeaba ne gargarisim cu retete, formule si teorii americane, daca practica leadership-ului romanesc variaza intre modelul hotului iscusit si cel al micului Ceausescu.

Leadership-ul este un rol social, iar rolurile depind de reprezentarea colectiva. Cu alte cuvinte, trebuie actionat asupra reprezentarilor colective pentru a avea un impact asupra rolurilor. Daca oamenii asteapta ca liderii sa fure, atunci fireste liderii vor fura in continuare.

Dar nu exista leadership eficient pe termen lung fara onestitate. Un lider care "te face la buzunare" nu e credibil, iar un lider fara credibilitate nu e un lider.

Sunt, fireste, binevenite toate cursurile si training-urile de leadership si "soft skills". Ele risca insa sa construiasca pe nisip, atata vreme cat reprezentarile sociale sunt defecte.

Intrebat ce trebuie facut pentru a pune capat haosului din vremea lui, Confucius a raspuns scurt: "Un dictionar". Or, dictionarul actual al mentalitatii romanesti indica doua cuvinte in dreptul termenului de lider: 1) hot; 2) dictator. Dictionarul nu e bun si trebuie, asadar, revizuit. Revizuirea lui va lua, tot dupa estimarile lui Confucius, vreo trei generatii. Dar treaba trebuie inceputa de undeva.

Eu am ales sa-mi incep partea mea de treaba cu o mica scoala si cu niste cursuri fara pretentii la mine acasa. Daca vor veni politicieni la cursul meu de leadership, voi fi foarte surprins. Oricum, nu cu ei trebuie inceput. De ce? Pentru ca in politica rezultatele nu sunt tangibile si cuantificabile.

Ma astept, dimpotriva, ca majoritatea covarsitoare a cursantilor sa vina din zona companiilor private. Daca e util ce ii invat, cursul va creste si va avea mai multi musterii. Se va duce vorba si lumea va afla, incet-incet, ca Homer, Confucius, Xenofon, Plutarh, Shakespeare sunt printre cei mai mari profesori de leadership, ca cinstea si modestia nu sunt semne de prostie si ca un dictionar bine gandit e mai util decat orice.

Theodor Paleologu este un eseist, profesor, diplomat si om politic roman, deputat de Bucuresti, fost ministru al culturii si ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Theodor Paleologu lideri politici, #Paleologu cursuri leadership , #PDL
Comentarii
Poza marin123
marin123
rank 5
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Liderii politicienii ROMANI trebuie crescuti cu frica de DNA caci de