Editorial: De ce sa nu castige Paleologu?

Luni, 02 Mai 2011, ora 14:10
3748 citiri
Editorial: De ce sa nu castige Paleologu?
Foto: Arhiva

Multa lume crede ca Theodor Paleologu este un fel de "prostul satului", un "Gaga" al PD-L al carui unic merit este ca are un tata meserias.

Ce l-a condamnat la asemenea aprecieri? Cateva declaratii de o sinceritate debordanta, naivitatea de-a le intari cu convingerea ca auditoriul este format din insi capabili sa-i inteleaga candoarea.

In politica, se numesc gafe. Mai ales in cea romaneasca, unde ascunzisurile, dublul limbaj si minciuna fara sa clipesti te califica pentru un viitor maret. Nu e cazul fostului ministru al Culturii. Omul te priveste in ochi ca si cand ar cere o legatura de zarzavat si scuipa tot ce-i trece prin minte.

Cand a spus ca "Basescu a fost o pleasca pentru PD-L", toti moderatorii si obisnuitii platourilor s-au stricat de ras. L-au considerat de la pupincurist la rupt de realitate. Omul, insa, spunea adevarul fara sa-si puna problema ca afirmatia sa poate fi interpretata in singura maniera cu care este obisnuit publicul romanesc privitor la tagma politicienilor.

Dar avea dreptate. Traian Basescu a preluat partidul de la 5 procente si l-a adus la guvernare numai pentru simplul motiv ca are o structura de Panzer.

S-a mai ras pe seama lui Paleologu si cand a descoperit ca bugetul Ministerului Culturii si Cultelor a fost suplimentat cu banii necesari construirii a 800 de biserici si a afirmat ca inclusiv el a contribuit la puzderia de amendamente, dar ca intre timp, observand ca e criza, s-a desteptat.

L-am ironizat atunci, dar l-am apreciat ca nu are de gand sa persiste in eroare. A trecut la opozitie fara de propriul minister si partid fara sa se gandeasca la faptul ca pune PD-L rau cu clerul si atitudinea sa ar putea sa-l coste functia. Ceea ce s-a si intamplat.

Lipsa de discernamant politic? Exact. Dar poate aceasta este gura de oxigen pe care o poate trage partidul in piept.

Cand am citit, sambata, declaratia sa potrivit careia schimbarea cea mai radicala in PD-L ar fi alegerea sa ca presedinte, prima reactie a fost sa zambesc. Dar m-am oprit asupra spuselor sale si le-am analizat.

"Ar fi dintr-o data o atmosfera foarte buna in partid pentru ca nu am partizani nesatisfacuti sau polite de platit. Cred ca as aduce armonie in interiorul partidului. In plus, cred ca as putea recupera din electoratul pierdut de partidul nostru in ultima vreme".

Pana la urma, ce tot cer electoratul PD-L, nehotaratii, comentatorii? Ca partidul pornit la drum promitand sa nu repete greselile celorlalte formatiuni politice sa-si respecte angajamentul. Sa nu mai functioneze ca o oaste de gasti, sa nu se bolsevizeze, sa nu mai incredinteze lucrari publice clientilor politici, sa promoveze o noua galerie de fruntasi care, vorba lui Paleologu, nu au polite de platit si frustrari de satisfacut.

Sa nu sacrifice morala in numele castigarii alegerilor - propunerea grupului Monicai Macovei privind instituirea criteriilor de integritate a strans doar trei voturi.

Poate ca Theodor Paleologu nu reprezinta garantia intoarcerii stindardului curat in mana fruntasilor pedelisti. Dar cu siguranta nu reprezinta vechea garda, clasa politica de care este atat de satul electoratul roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
#Paleologu PDL presedinte, #Paleologu Cogres PDL , #PDL