Paleologu vrea garde-fou, dar crede ca lumea n-o sa inteleaga

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 15:23
3804 citiri
Paleologu vrea garde-fou, dar crede ca lumea n-o sa inteleaga

Vicepresedintele PDL, Theodor Paleologu, e in favoarea introducerii in Constitutie a prevederilor stabilite in Consiliul European referitoare la guvernanta economica, insa nu crede ca un referendum in acest scop ar strange majoritatea necesara, intrucat chestiunea e una prea tehnica pentru foarte multi oameni.

"Cred ca, intr-adevar, e necesara integrarea in Constitutie a acelor prevederi privind deficitul. Constitutia noastra e rigida, nu e ca alte Constitutii care pot fi amendate de catre Parlament sau de catre un congres mai larg. In Franta se convoaca congresul constitutional si se face o reforma. Nu e necesar referendumul. La noi, din pacate, din cate inteleg, va fi nevoie si de un vot in Parlament si de un referendum.

Frica mea e ca un referendum cu o intrebare atat de tehnica nu poate suscita mare interes din partea publicului. E o chestiune tehnica, pe care nu o intelege toata lumea sau pentru care nu se pasioneaza toata lumea", a spus Paleologu pentru Ziare.com.

Fostul ministru al Culturii s-a aratat de parere ca prevederile din acordul UE, precum limitarea deficitelor bugetare si datoriilor sau sanctiuni pentru statele care nu respecta regulile, reprezinta o "garde-fou" impotriva actiunilor populiste ale Guvernelor.

"E o disciplina financiara importanta, e un fel din ce s-ar numi in frantuzeste "gard de fou", gardian impotriva unor eventuale derapaje", a conchis Paleologu.

Acordul UE

26 din cele 27 de state europene - cu Marea Britanie contra, s-au pus de acord pentru un asa-zis acord de guvernanta fiscala in UE, rebotezat ulterior acord de guvernare economica.

Prin acesta, statele ar fi obligate sa mentina deficitele structurale la maxim 0,5%, deficitele totale la maxim 3%, iar datoria publica la cel mult 6% din PIB. Totodata, odata implementate, deciziile ar da putere Comisiei Europene sa impuna sanctiuni statelor care nu respecta regulile.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Liderul UDMR se așteaptă ca PNL și PSD să aibă candidat unic la prezidențiale: ”Probabil că PNL-ul va încerca să-i fenteze pe PSD-işti”
Liderul UDMR se așteaptă ca PNL și PSD să aibă candidat unic la prezidențiale: ”Probabil că PNL-ul va încerca să-i fenteze pe PSD-işti”
Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu reprezintă nicio surpriză, a declarat miercuri, 21 februarie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care s-a arătat convins că această...
Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Cum vede Traian Băsescu comasarea alegerilor: ”Se rupe sufletul în mine. Mi se pare ireal”
Fostul președinte al României Traian Băsescu a criticat și ironizat decizia PSD-PNL privind comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. Fostul președinte a subliniat miercuri...
#Paleologu Constitutie acord UE, #Paleologu garde fou , #PDL