Paleologu vrea garde-fou, dar crede ca lumea n-o sa inteleaga

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 15:23
3737 citiri
Paleologu vrea garde-fou, dar crede ca lumea n-o sa inteleaga

Vicepresedintele PDL, Theodor Paleologu, e in favoarea introducerii in Constitutie a prevederilor stabilite in Consiliul European referitoare la guvernanta economica, insa nu crede ca un referendum in acest scop ar strange majoritatea necesara, intrucat chestiunea e una prea tehnica pentru foarte multi oameni.

"Cred ca, intr-adevar, e necesara integrarea in Constitutie a acelor prevederi privind deficitul. Constitutia noastra e rigida, nu e ca alte Constitutii care pot fi amendate de catre Parlament sau de catre un congres mai larg. In Franta se convoaca congresul constitutional si se face o reforma. Nu e necesar referendumul. La noi, din pacate, din cate inteleg, va fi nevoie si de un vot in Parlament si de un referendum.

Frica mea e ca un referendum cu o intrebare atat de tehnica nu poate suscita mare interes din partea publicului. E o chestiune tehnica, pe care nu o intelege toata lumea sau pentru care nu se pasioneaza toata lumea", a spus Paleologu pentru Ziare.com.

Fostul ministru al Culturii s-a aratat de parere ca prevederile din acordul UE, precum limitarea deficitelor bugetare si datoriilor sau sanctiuni pentru statele care nu respecta regulile, reprezinta o "garde-fou" impotriva actiunilor populiste ale Guvernelor.

"E o disciplina financiara importanta, e un fel din ce s-ar numi in frantuzeste "gard de fou", gardian impotriva unor eventuale derapaje", a conchis Paleologu.

Acordul UE

26 din cele 27 de state europene - cu Marea Britanie contra, s-au pus de acord pentru un asa-zis acord de guvernanta fiscala in UE, rebotezat ulterior acord de guvernare economica.

Prin acesta, statele ar fi obligate sa mentina deficitele structurale la maxim 0,5%, deficitele totale la maxim 3%, iar datoria publica la cel mult 6% din PIB. Totodata, odata implementate, deciziile ar da putere Comisiei Europene sa impuna sanctiuni statelor care nu respecta regulile.

Citește și:
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Cât de mult va afecta România embargoul UE asupra motorinei rusești. Anunțul lui Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 5 februarie, că nu există motive de îngrijorare din cauza embargoului asupra motorinei ruseşti pentru că toţi marii importatori de pe...
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
A murit unul dintre cei mai apreciați președinți ai Pakistanului
Fostul preşedinte al Pakistanului, generalul Pervez Musharraf, a murit, după o lungă boală, la Spitalul American din Dubai, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze. Într-o...
Comentarii