Theodor Paleologu priveste inainte (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 13:07
6138 citiri
Theodor Paleologu priveste inainte (Opinii)
Foto: gov.ro (Arhiva)

Exista oameni pe care, pur si simplu, Dumnezeu i-a lasat fara simtul ridicolului. E si acesta un handicap, ca lipsa unei maini sau a unui picior, atat doar ca cel in cauza e singurul care nu-si realizeaza problema. Caci daca ar realiza-o, n-ar mai fi ridicol, nu-i asa?

Iar daca nefericitul cu pricina mai are si ghinionul unei ilustre ascendente, care isca asteptari si notorietate, situatia e cu adevarat grava.

Asa si cu Theodor Paleologu, fiul unuia dintre cei mai mari intelectuali pe care i-a avut aceasta tara. Omul are un talent unic de a intra in tot felul de dandanale cu o candoare depasita doar de aceea a lui Mircea Geoana. Vi-l amintiti cu picioarele goale si pantalonii suflecati alaturi de Elena Udrea, cautand pestisori in apa marii? Ceva gratios!

De altfel este singura amintire notabila din mandatul sau la Ministerul Culturii, pentru care s-a luptat la baioneta cu sustinatorii lui Sever Voinescu. Dar cand ne explica ce pleasca a fost Traian Basescu pentru PD-L, de unde, de altfel, i s-a si tras porecla de ministrul Pleasca? Ceva adanc! Sau cand aviza amatorii ca l-a studiat pe Machiavelli de mic? Ceva de groaza!

Acum la fel ca fratele sau de suferinta, Theodor Paleologu se viseaza presedinte. Nu de tara. Nu inca. Ci de partid. Presedinte al PD-L. Ce frumos suna! Si-a pregatit o motiune. "Privind spre viitor!" se numeste ea si spera sa-i aduca cele 35 de semnaturi necesare pentru a candida la conventia din mai.

Sunt convinsa ca Vasile Blaga si Emil Boc deja si-au schimbat strategiile de campanie, isi rescriu motiunile, isi someaza sustinatorii nu care cumva sa se alinieze in spatele machiavelicului ministru Pleasca. Iar filialele se bat sa fie intre primele 10 care se inchina in fata noului jupan. Se scrie istorie si mai multe nu!

Nici macar Theodor Paleologu nu crede in sansele lui de reusita, marturisind candid (cum altfel?) ca e mare lucru daca obtine 50 de semnaturi. Ce cauta atunci in povestea asta? Ma indoiesc sa fie vreun iepure, caci ar fi inutil. Probabil ca urmareste doar ceea ce a urmarit intotdeauna - vizibilitate, mediatizare. In plus, daca tot nu l-a bagat nimeni in seama pentru vreo functie cat de mica, s-a gandit sa se bage singur in seama poate pica ceva.

Mi-e greu sa-l suspectez de intentii reformiste autentice. Daca le-ar fi avut, putea foarte bine sa adere la platforma Preda-Macovei-Voinescu, pe care, in afara de cei trei, o mai sustine, daca nu ma insel, doar Ionut Popescu. Sigur ar putea fi o platforma prea mica pentru un politician asa de mare, dar de acest lucru ne vom convinge luni, cand isi va prezenta propria motiune. Dar ca tot veni vorba, l-ati auzit vreodata vorbind despre criteriile de integritate, de exemplu?

Una peste alta, aceasta candidatura nu iese cu nimic din nota obisnuita a personajului. Ce autoritate poate spera sa aiba asupra partidului? Ce fapte de arme, ce prestigiu, ce proiecte politice crede ca-l recomanda pentru sefia principalului partid de guvernamant?

Pana si titlul motiunii sale este de-o banalitate tulburatoare. E normal sa privesti inainte, ca doar n-o sa mergi cu capul intors si sa cazi lat la intalnirea cu prima piatra. Important e spre ce privesti inainte. Ce vezi acolo, in afara de pestisori? O Romanie dreapta si europeana, spune Blaga. O Romanie dreapta si puternica, spune Boc.

Trecand peste intrebarea cine pe cine a plagiat, cei doi transmit cate un mesaj. Doar Theodor Paleologu doar priveste inainte. In gol.

Citește și:
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
Coaliția mai are 25 de zile să elimine pensiile speciale până la ratarea jalonului din PNRR. USR: „Este revoltător ca securiștii să primească pensii speciale” VIDEO
USR a transmis marți, 6 decembrie, că mai sunt 25 de zile până când guvernul trebuie să abroge pensiile speciale, deoarece în caz contrar riscă să rateze un jalon din PNRR. Totodată,...
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Iohannis, despre șansele României la Schengen: „Încă se discută şi se negociază” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marți, 6 decembrie, despre şansele României de a adera la Schengen, că încă sunt discuţii şi negocieri în această privinţă. „Încă se...