Nominalizarea lui Theodor Paleologu, intre optimism si indiferenta

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 17:48
4691 citiri
Nominalizarea lui Theodor Paleologu, intre optimism si indiferenta

Nominalizarea lui Theodor Paleologu, pentru postul de minstru al Culturii a starnit reactii contrare printre personalitatile vietii culturale romanesti.

In timp ce unii privesc aceasta nominalizare cu optimism, mai multe persoane s-au aratat rezevate fata de noul "sef" al Culturii, informeaza NewsIn.

Scriitorul Mircea Cartarescu s-a aratat entuziasmat de instalarea lui Paleologu in functia de ministru al Culturii. "Au fost doi candidati pentru aceasta functie: Sever Voinescu si Theodor Paleologu, amandoi fiind optiuni pozitive, oricare dintre ei putand fi un bun ministru al culturi", a declarat scriitorul.

Totusi, directorii de teatru se arata rezervati fata de aceasta nominalizare. "Theodor Paleologu este un om de litere si are experienta in Externe. Pentru functia de ministru iti trebuie, insa, piele groasa si muschii tari", a declarat Ion Caramitru, director al TNB.

Acesta a adaugat ca lucrarile de modernizare ale TNB-ului nu trebuie oprite si spera ca noul ministru sa nu ia aceasta masura.

Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara, nu a dat nici un pronostic. "De la unul dintre numele lui ma astept la foarte multe, de la celalalt nu stiu la ce sa ma astept", a declarat Diaconu.

Seful de la Nottara, Florin Calinescu, se declara indiferent la acest capitol. "Nu ma intereseaza cine e ministru, teatrul pe care il conduc apartine de primarie. Am schimbat pana acum patru ministri, iar asta nu m-a afectat in niciun fel", a fost raspunsul lui Calinescu.

Actualul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, apreciaza, la randul sau, biografia lui Paleologu, insa, in acelasi timp, avertizeaza ca functia pentru care acesta a fost nominalizat este una dificila, care cere capacitate administrativa.

Theodor Paleologu a fost validat, joi, de Biroul National Permanent al PDL pentru a ocupa functia de ministru al Culturii in viitorul cabinet Boc.

Theodor Paleologu, fiul lui Alexandru Paleologu

Theodor Paleologu s-a nascut la 15 iulie 1973, in Bucuresti, si a crescut in mijlocul grupului de intelectuali din jurul tatalui sau, cunoscutul scriitor, senator si ambasador Alexandru Paleologu.

Familia sa este stabilita in acelasi cartier al Capitalei inca din secolul al XVIII-lea, de unde si numele strazii Paleologu care, in mod simbolic, leaga bulevardul Carol de bulevardul Coposu.

Biografia lui Theodor Paleologu

Intre 1992 si 1998 a urmat cursurile Universitatii Sorbona din Paris, unde a obtinut licenta. Intre 1998-2001 a devenit doctor in studii politice la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales de la Paris, urmand in aceeasi perioada si cursurile Ludwig-Maximilians Universitat din Munchen.

Intre 1999 si 2000 a activat ca visiting professor la Boston college din SUA, iar in 2003 a fost visiting professor la Deep Springs College, SUA.

Intre anii 2001-2005, a fost cercetator la mai multe universitati, mai exact Universitatea din Notre Dame, SUA (2001-2002), Universitatea din New York (2002), Universitatea din Harvard (2002-2003) si Wissenschaftskolleg din Berlin (2005).

Din 2003 pana in prezent este directorul Universitatii de Vara in cadrul European College of Liberal Arts din Berlin.

Editorialist pentru presa romana la ziare precum Adevarul, Romania Libera, Ziua. In 2005 a publicat lucrarea 'De la Karl Marx la stenograme: Cronica anului politic 2004'. In ultimii trei ani a fost ambasadorul Romaniei in Danemarca si Islanda, functie din care a demisionat pentru a participa la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. A castigat un loc de deputat in municipiul Bucuresti.

Vorbeste cursiv limbile franceza, engleza si germana, si bine limba italiana. Este casatorit cu Sarah Paleologu, iar din 1994 este tatal lui Mihail Paleologu.

S-a lansat in diplomatie la 32 de ani, cand a devenit ambasador la Copenhaga, si a ocupat postul de ambasador al Romaniei in Danemarca si Islanda intre anii 2005 si 2008.

Theodor Paleologu a candidat la alegerile din 30 noiembrie in colegiul 9 din sectorul 2, care include acest cartier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#oameni cultura, #Theodor Paleologu, #optimism indiferenta , #stiri Theodor Paleologu