Paleologu: Alegerile primare pot deschide capacul insultelor in partide

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 15:16
1318 citiri
Paleologu: Alegerile primare pot deschide capacul insultelor in partide

Deputatul PD-L Theodor Paleologu a apreciat, in cadrul dezbaterii ISP "Alegerile primare in partide", ca introducerea unui asemenea sistem poate provoca tensiuni interne, dar a sustinut ca mecanismul va facilita apropierea PNL-PD-L si desemnarea unui candidat comun la prezidentialele din 2014.

Paleologu a invocat mai multe argumente in favoarea introducerii unui sistem de alegere interna de catre partide a candidatilor lor pentru scrutinele parlamentare sau chiar prezidentiale.

Primul este cel ca alegerile interne pot diminua tendinta naturala a partidelor catre oligarhizare, iar al doilea ar putea duce la separarea mai clara a mediului politic de cel de afaceri. Al treilea argument este conditionat de existenta unui sistem electoral majoritar pur, cu vot uninominal intr-un singur tur.

"Atunci ai mare nevoie de alegerile primare ca sa selectezi candidatul cu cele mai multe sanse", a spus deputatul PDL Teodor Paleologu in cadrul dezbaterii organizate, miercuri, de catre Institutul de Studii Populare, cu tema "Alegerile primare in partide".

Din aceasta perspectiva, fostul ministru al Culturii a apreciat ca instituirea unui sistem de alegeri primare, in interiorul partidelor, poate facilita apropierea dintre democrat-liberali si liberali, apropiere la care Paleologu inca mai spera.

"Cred in aceasta alianta chiar daca toate aparentele sunt impotriva a ceea ce am spus eu. Alegerile primare ar putea fi un instrument util in aceasta alianta pentru a nu violenta partidul mai mic. PD-L trebuie sa ia in considerare ca este o teama legitima a PNL de a fi inghitit de PD-L", a declarat Paleologu.

El a continuat sustinand ca o formula politica mai larga, precum aceasta, trebuie sa asigure exprimarea tuturor sensibilitatilor de dreapta.

"Mi-e teama de ce ascunde in spatele clarificarii ideologice, sa nu insemne un dogmatism ideologic care sa excluda celelalte sensibilitati. (...) La PD-L avem adunarea unor oameni care nu sunt de aceeasi sensibilitate si trebuie sa se gaseasca metode de a asigura o coexistenta pasnica in acelasi partid pentru a castiga alegeri si dupa ce Traian Basescu nu va mai fi presedinte", a spus Paleologu.

Deputatul democrat-liberal a spus ca alegerile primare ar putea fi folosite in desemnarea candidatului dreptei la scrutinul prezidential din 2014, alegeri care ar putea fi deschise tuturor membrilor partidelor de dreapta.

Pe de alta parte, Paleologu a mentionat si riscurile introducerii alegerilor primare in partidele romanesti, amintind ca si alti participanti la dezbatere faptul ca precedentul PSD in 2004 a reprezentat un esec al implementarii ideii in Romania.

"Nu vrei sa deschizi capacul insultelor in partid, nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna alegerile primare din acest punct de vedere. O minima politete e o conditie sine qua non pentru coeziunea partidelor, dar la noi exista o badaranie greu de suportat. Nu stiu cat de bine ar functiona in Romania", a remarcat Paleologu.

In schimb, liberalul Adrian Cioroianu s-a declarat sceptic in privinta alegerilor primare in interiorul partidelor apreciind ca acestea nu au niciun rost atata vreme cat problemele sistemului de partide persista.

"Partidele politice ar trebui sa difere prim macar trei componente: doctrina, electoratul si criteriile de selectie. Niciunul din aceste componente nu difera. In cel mai bun caz, doctrinele sunt ambigue (...) Doctrinele sunt intersanjabile, partidele de guvernamant au un discurs de stanga, iar electoratul trece cu nonsalanta de la un partid la altul. Nu cred in alegerile primare in Romania", a spus Cioroianu.

In privinta apropierii dintre PNL si PD-L, Cioroianu a fost rezervat atat in privinta sanselor de reusita, cat si in ceea ce priveste oportunitatea ei. "Nu cred ca in urmatorii cinci ani vom avea un singur partid de dreapta. Mi-as dori ca PDL sa fie partidul conservator in Romania, iar PNL partidul liberal.

As prefera ca peste zece ani Teodor Paleologu sa se opuna venirii indienilor si pakistanezilor in Romania, iar eu sa ma opun. Trebuie sa avem o dreapta liberala si una conservatoare, iar acum n-avem niciuna cu adevarat" a conchis Cioroianu.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Theodor Paleologu, #alegeri interne partide, #alegeri prezidentiale , #stiri Theodor Paleologu