Theodor Paleologu: Nu ma intereseaza sansele, nu sunt la pacanele. Iohannis-Paleologu, singura finala cu miza Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 12:18
47373 citiri
Theodor Paleologu: Nu ma intereseaza sansele, nu sunt la pacanele. Iohannis-Paleologu, singura finala cu miza Interviu video
Foto: Ziare.com

Candidatul PMP la prezidentiale, Theodor Paleologu, ii sugereaza candidatului USR-PLUS, Dan Barna, ca ar trebui sa se retraga in favoarea sa, pentru ca este mai putin "calificat" si considera ca singurul tur al doilea cu miza ar fi Paleologu-Iohannis.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Theodor Paleologu a explicat ca a decis sa candideze pentru ca a urmat "modelul unor eroi favoriti din Plutarh, daca vreti, Timoleon, Numa sau Aristide".

Theodor Paleologu l-a atacat dur pe Klaus Ioahnnis, despre care afirma ca a lasat functia prezidentiala sa fie lipsita de continut si ca este un presedinte care practica abandonul, ajungand in situatia in care opinia sa nu mai conteaza.

Candidatul sustinut de PMP considera ca presedintele ar trebui sa se implice in trecerea motiunii de cenzura prin negocierea de pe acum a numelui viitorului premier, dar in acelasi timp sustine ca presedintele nu poate numi decat un premier care are o majoritate parlamentara deja dovedita.

Un moment delicat al interviului a fost legat de tema colaborarii lui Traian Basescu cu Securitatea.

De cati ani sunteti in politica si in cate partide ati fost?

Intr-un fel, consider ca sunt implicat dinainte de '89, aveam discutii cu tatal meu, am participat la redactarea unor texte. Am fost mereu apropiat de curentele liberale, am fondat in '98 Institutul de studii liberale, am fost ambasador la Copenhaga si in 2008 am candidat din partea PDL la parlamentare.

PMP este o parte din PDL. Eu nu fac parte din PMP, asta nu inseamna ca ma distantez in vreun fel, ma sustin. Ar fi absurd sa intru intr-un partid ca sa ies din el cand sunt ales presedinte.

Deci suficienta experienta pentru un realism politic solid.

Realism alimentat si de studiile pe care le-am facut, ca totusi m-am ocupat de teorie politica.

Realist politic vorbind, credeti ca un procent de 7,9%, atat cat aveti in ultimul sondaj IMAS, cu o luna inainte de primul tur, va da vreo sansa sa castigati alegerile?

Evident ca da. Sondajul respectiv arata foarte clar ca unii scad si altii cresc. Uitati-va la cifre! Dan Barna este cu 10 procente sub scorul USR-PLUS, iar din aceste procente de nemultumiti vin catre mine. Si nu doar din zona respectiva, ci si din zona liberala.

Totusi, de la scor cu o cifra inainte de primul tur, de unde va asteptati la o asemenea dinamica extraordinara?

In primul rand, imi propun sa intru in turul II. Sunt convingator, am o campanie foarte buna, dinamica, lumea e interesata de ce am de spus si am ceva de spus spre deosebire de alti candidati, ceva consistent. Si asta sunt convins ca va face diferenta.

Ce crestere ati avut? De la cat ati plecat?

De la zero.

Cum de la zero? N-ati plecat de la scorul partidului pe care-l reprezentati?

Care scor al partidului? Nimeni nu se gandea pe 25 august ca voi candida, e o surpriza totala.

Dar cum s-a intamplat ceea ce nimeni nu gandea? Ati primit intr-o dimineata un telefon cu oferta?

Asta cu telefonul e referinta la Dan Barna, care a primit telefonul de la Ciolos. Eugen Tomac, care de multa vreme cauta o varianta care sa deschida partidul catre o candidatura capabila sa adune voturi din mai multe directii, a venit la mine pe 13 iulie.

O candidatura de deschidere, asta a fost strategia lui Eugen Tomac, imbratisata intr-adevar de Traian Basescu si de conducerea PMP. Nu m-am aruncat cu capul inainte in aceasta aventura si nu e pentru mine o aventura, ci un aspect foarte serios.

O asemenea oferta e ceva ce nu poate fi refuzat, daca iti pui problema implicarii in viata publica. E vorba despre faimoasa dilema a lui Platon din Scrisoarea a VII-a:

am acceptat sa ma duc in Sicilia, pentru ca nu vreau doar sa vorbesc, ci sa si pun in practica.

Si daca predau atatea cursuri despre leadership, Plutarh, Homer si figurile de conducatori din Iliada etc, mi se pare ca e important, ca gest de coerenta, ca, atunci cand se iveste ocazia de a face, sa nu spun ca am alta treaba, ca nu vreau sa anulez cursuri, ca mai pierd niste bani.

Deci v-ati sacrificat?

Nu-mi place termenul acesta pretentios. Am urmat modelul unor eroi favoriti din Plutarh daca vreti, Timoleon, Numa sau Aristide.

Revenind la prozaicul procent, ma intereseaza de ce credeti ca, daca ati pornit de la nivelul PMP, peste 5% in mai....

As lasa dvs grija sa disecati procente. Sunt candidat, nu analist. O mare greseala e sa faci politica avand in minte doar procente, trebuie sa ai convingeri si un proiect clar. Asta conteaza cel mai mult.

Eu refuz categoric optica celor care fac politica doar pe ideea ca au sau nu sanse. Nu ma intereseaza sansele, pentru ca nu sunt la pacanele. Vorbim despre un proiect pentru o tara, asta ma va duce in turul II.

Vad ca va irita subiectul.

Nu ma irita deloc, dar e o mare eroare sa faci politica pornind de la calcul de probabilitati si sanse.

Candidatura prezidentiala este o chestiune de responsabilitate si as fi uimita sa descopar ca la nivelul dvs nu v-ati pus intrebari si nu ati facut analize. De exemplu, conform ultimului sondaj IMAS, Barna + Paleologu = 21,9%...

...cel care e mai putin calificat trebuie sa se retraga.

Dl Barna e mai putin calificat?

Exact!

Domnia sa ar putea spune ca trebuie sa se retraga cel cu mai putine procente. E o dilema...

...din care vom iesi in cateva saptamani si va fi foarte clar.

Ii cereti dlui Barna sa se retraga in favoarea dvs?

Nu ii cer nimic. E important sa asculte simpatizantii USR.

Vi se pare realist politic ca o alianta mare sa nu aiba candidat propriu renuntand la el in favoarea candidatului unui partid de 5 procente?

Nu, insa candidatura dlui Barna e o eroare de casting.

De ce?

N-ati vazut cat de mult e sub scorul USR PLUS? Si pierde constant teren.

Fapt este ca prin splitarea voturilor in aceasta zona e o probabilitate mai mare ca in turul al doilea sa ajunga un candidat mai comod dlui Iohannis, dl Diaconu sau dna Dancila. De aceea, exista speculatia ca ati fi iepurele dlui Iohannis.

De ce nu-i puneti intrebarea dlui Barna?

Sincera sa fiu, mi-e greu sa ma gandesc ca la rivalitatea PNL - USR PLUS e posibil, dar ii voi pune aceasta intrebare cu prima ocazie. Deocamdata fac interviu cu dvs.

Intrebati-l! Are o problema sa convinga propriii simpatizanti si membrii USR care nu-l voteaza. E cazul sa asculte ce spune baza. Orice candidat la presedintie trebuie sa stie sa asculte ce spun alegatorii.

Si ei spun sa se retraga in favoarea dvs?

E prematur, campania nici nu a inceput.

Va asumati, acceptati riscul ca prin splitarea voturilor sa ajunga in turul al doilea dna Dancila sau dl Diaconu?

De ce vorbim la nesfarsit despre evaluari de sanse. N-ati vrea sa vorbim despre Constitutie, despre probleme care chiar preocupa romanii? Sansele lui Barna sau Paleologu nu pasioneaza alegatorii.

Un tur II din care sa fie exclusa zona care a facut cel mai mult rau acestei tari in ultimii ani cred ca intereseaza major si, daca la randul dvs ati asculta electoratul, poate ca ati auzi ca lumea spera la un tur II fara PSD si ALDE.

Spera lumea la un tur II fara miza intre Iohannis si Barna, in care sa se aleaga intre doi oameni trasi la indigo?

Si care ar fi unul cu miza?

Iohannis-Paleologu. E o miza reala de schimbare de regim politic, de restaurare a demnitatii functiei pezidentiale si a demnitatii statului.

Eu v-am intrebat doar daca va asumati riscul ca ruperea voturilor sa o trimita in turul II pe dna Dancila?

Dvs va imaginati riscul unui tur II fara miza, in care avem de ales intre doi oameni care spun acelasi lucru? Ma lupt pentru alegeri cu miza, nu pentru o situatie in care electoratul va trebui sa dea cu banul.

Care e diferenta intre dvs si dl Iohannis?

Multe, nu doar de inaltime. Nici limba germana nu as lua-o in discutie. Daca nu vrea dezbatere in romana, accept sa dezbatem in germana.

E vorba despre felul in care dl Iohannis a lasat functia prezidentiala sa fie golita de continut si abia acum, inainte de alegeri, isi aminteste ca are ceva de spus. Bilantul celor doi ani e foarte slab.

L-a impiedicat Constitutia, spun sustinatorii domniei sale...

Inainte sa spuna, sa o citeasca.

Spuneti-mi doua aspecte prin care presedintele a golit functia prezidentiala.

De exemplu, numirile de ambasadori, numirea lui Banila fara sa clipeasca, a numit-o pe dna Dancila premier, desi era evident ca e o catastrofa.

Spiritul democratic spune ca a ascultat decizia majoritatii rezultata la urne, spun sustinatorii domniei sale.

Sustinatorii domniei sale spun foarte multe, lucruri care nu au legatura cu realitatea.

Suntem in plin scandal al comisarului Romaniei. Presedintele ar fi trebuit sa se implice?

Numirile facute de dna Dancila sunt sfidatoare. Si Rovana Plumb, si Dan Nica. Guvernul PSD e pe picior de plecare, nu mai are majoritate in opinia publica, nu are legitimitatea politica si morala sa propuna un comisar european din propria herghelie.

Dar cum trebuia procedat legal?

Am trait in alte tari, numirile de comisari europeni trebuie sa respecte principiul ca persoanele sustinute sa fie figuri cat de cat consensuale, nu unele care sa suscite oroare.

Concret, legal, cum trebuie procedat? Insusi presedintele Iohannis spunea in iulie ca nu e treaba lui, acum cere sa fie consultat.

Asta e practica dlui Iohannis, practica abandonului. Este un presedinte care a tot abandonat, a abdicat de la prerogativele sale si a ajuns la situatia in care opinia sa nu mai conteaza.

Ati spus ca vreti sa discutam pe Constitutie, la asta va invit. Ce articol constitutional era aplicabil pentru desemnarea comisarului?

Presedintele trebuie sa fie om capabil de dialog. E adevarat ca si in partea cealalta ai clica Dancila, Dragnea, Carmen Dan. Dar presedintele Iohannis nu cultiva dialogul, nici macar cu propriii consilieri nu sta de vorba. E foarte satisfacut de pozitia sa olimpiana si nu isi bate capul sa stea de vorba cu muritorii de rand.

Cum va veti selecta consilierii?

Tin ca diferitii consilieri sa stie mai mult decat mine pe domeniul respectiv. E adevarat ca sunt unele domenii unde e dificil lucrul acesta, dar sa fie experti seriosi in domeniile respective. Nu va dau acum lista de consilieri. Am intocmit-o, dar o voi face publica cand voi trece de 10%.

Urmeaza motiunea de cenzura. Considerati ca presedintele ar trebui sa se implice in adoptarea ei?

Cum sa se implice? E o chestiune parlamentara.

De exemplu, prin negocierea de pe acum a viitorului premier.

Categoric, asta face parte din atributiile lui.

Ce tip de premier vedeti post-Dancila? Politic sau tehnocrat?

E poate chiar de dorit sa fie o persoana care sa nu fie membru de partid. Dar asta nu inseamna tehnocrat de tip Ciolos. E nevoie de o persoana care sa conduca Romania lin catre alegeri in 2020. De dorit ar fi sa fie mai putin de un an.

Adica anticipate, inteleg. Cum se poate ajunge la anticipate?

Marea problema e in Constitutie, avem nevoie de o schimbare fundamentala a Constitutiei, care genereaza crize care ne costa foarte mult. Romania e pe un drum care nu duce nicaieri.

Si unul din punctele unde trebuie schimbata se refera la anticipate, pe care presedintele sa le poata declansa. E in spiritul Constitutiei dupa care ne-am inspirat, Constitutia generalului De Gaulle, pe care insa am copiat-o cu greseli.

Schimbarea se va face in doi timpi: alegerea mea ca presedinte pentru ca Iohannis nu va face nimic in aceasta directie, iar Barna nu are o idee despre o directie anume.

Etapa a doua, alegerile din 2020, cand o larga coalitie de forte politice va candida cu acest program al schimbarii Constitutiei.

Vorbiti de coalitii mari in jurul presedintelui, dar dvs aveti in spate un partid mic.

De aceea, e credibil ce spun.

Ce relatie aveti cu propriul partid?

Buna. Nu cu propriul partid, ci partidul care ma sustine.

Contracandidatii dvs sunt in general presedinti de partid si chiar presedintele tarii. Numai dvs si dl Diaconu sunteti independenti sustinuti. Ce influenta reala puteti avea?

Impresia mea e ca partidul sustine 100% demersul meu.

Impresia? Nu aveti functie cu putere de decizie in partid.

De Gaulle, nu ca ma compar cu el, imi vad lungul nasului si oricum avea nasul mai mare decat al meu, nu a fost niciodata seful partidului care l-a sustinut.

Cum spuneati e vorba de ...personalitati. Eu discut de politica actuala romaneasca.

Handicapul oamenilor de care vorbiti este ca sunt de partid, sunt sectari. Eu nu sunt un partizan, eu am in vedere natiunea intreaga.

Ati fost si dvs om de partid. Ca membru PDL erati sectar?

Si m-ati auzit zicand gogosi?

Si dl Tomac e sectar?

Nu candideaza.

Dar e presedinte de partid.

Eu vorbeam de candidati la prezidentiale.

Doar ei sunt sectari?

Vreti o converatie reala, vreti sa continuam discutia?

Eu vreau un dialog si vreau sa inteleg. Nu va inteleg iritarea.

Atunci nu ma intrerupeti. Am vorbit de candidati sefi de partide care au o abordare sectara.

Traian Basescu avea abordare sectara?

Lasati-ma cu Traian Basescu! Nu candideaza in 2019.

Domnule Paleologu, istoria recenta, mai precis dupa decalarea alegerilor prezidentiale de cele parlamentare, a dovedit ca un presedinte fara o forta politica solida in spate este solitar la Cotroceni. Voiam sa ma lamuresc ce forta politica ati putea avea si in ce masura va puteti baza chiar si pe aceasta forta politica mica de acum. Dva ati ajuns la sectarism.

Am vorbit de sectarismul anumitor sefi de partid care candideaza la prezidentiale.

Consider ca spiritul de partid a facut un rau enorm acestei tari in ultimii 30 de ani, aceasta partitocratie e sursa raului din societatea romaneasca. De asta avem atatia impostori si atatia incompetenti, de aceea, o avem pe dna Dancila care o nominalizeaza pe Rovana Plumb si pe Dan Nica, din sectarism partizan.

Care credeti ca e criza cea mai profunda, mai grava prin care trece Romania?

Despre ce vreti sa vorbim, despre criza educatiei, a sanatatii, a infrastructurii, despre criza generala a statului, criza demografica? Toate sunt la fel de grave.

Ati inceput cu criza educatiei, unde e rolul presedintelui, ce poate face presedintele pentru a iesi din ea? Concret, nu maculatura.

In primul rand, trebuie revenit la Legea Miclea-Funeriu. Trebuie semnalate cu mult curaj problemele grave din educatie, trebuie vorbit non-stop despre ele.

Presedintele nu are alt mijloc de actiune decat dialogul. Constitutia vorbeste despre rolul lui de mediator, dar nu unul care aranjeaza niste compromisuri de moment. E un mediator care are niste idei pe care le urmareste si principii dupa care actioneaza. Doar asa poate actiona.

Doar cu dialog?

Noi am avut un presedinte care nu a dialogat cu nimeni.

Puteti dialoga cu Viorica Dancila?

Pot dialoga cu oricine. Dna Dancila e produsul sistemului Dragnea. Cum a ajuns el la putere in 2016? Este contraperformanta presedintelui Iohannis. A ratat cu poarta goala.

Si ce trebuia sa faca?

In primul rand, sa nu sustina persoane care au ingropat PNL. Alina Gorghiu, Busoi si altii pe care presedintele Iohannis i-a sustinut.

2016 a venit dupa un an de guvern tehnocrat. Revenirea acum la aceeasi solutie nu va avea acelasi rezultat?

Dati-mi o solutie care sa tina cont de aritmetica parlamentara.

Nu eu trebuie sa am solutii, nu eu candidez.

Un guvern condus de Ludovic Orban nu are cum sa treaca. Exista varianta unui guvern minoritar PNL-USR si ce-o mai fi, dar care poate fi foarte paguboasa, pentru ca va deconta foarte mult la sfarsitul exercitiului guvernamental.

De aceea, cred ca ar fi de dorit o persoana care sa asigure tranzitia lina spre alegeri. E prea devreme sa discutam asta acum. Nici nu a cazut Guvernul Dancila inca.

Nu e niciodata prea devreme ca sa intelegi viziunea politica a unui viitor presedinte.

Un presedinte responsabil cunoaste bine Constitutia si limitele sale. Sa nu confundam viziunea cu marotele.

Ce limite constitutionale are presedintele in desemnarea unui premier?

Trebuie acceptat de Parlament.

Am spus in momentul desemnarii. Nu in momentul investirii. Majoritatea se verifica in Parlament.

Numirea premierului se face prin sinergia celor doua instante: presedinte si Parlament.

Deci dvs imi spuneti ca presedintele este obligat sa desemneze premierul care are majoritate la momentul consultarilor?

Da.

Traian Basescu l-a desemnat pe Tariceanu fara majoritate la momentul consultarilor, l-a desemnat pe Lucian Croitoru, care apoi a picat in Parlament.

Niciun guvern nu poate dura fara majoritate.

Eu vorbeam de momentul desemnarii, nu al investirii si nici al unei motiuni de cenzura. Dle Paleologu, pe mine ma intereseaza la un viitor presedinte mai putin ce proiectii teoretice are despre un domeniu sau altul, dar nu le poate pune in practica oricat ar fi de minunate. Pe mine de la candidat ma intereseaza concret: ce poate, ce vrea, ce stie sa faca. De aceea, va intreb detalii concrete, de care poate depinde totul

Dvs ma intrebati pe 2 octombrie ce premier voi numi.

Gresit! Va intreb care este limita constitutionala despre care tot dvs ati vorbit anterior.

Si v-am raspuns.

Daca e cum spuneti dvs, presedintele Iohannis nu a gresit ca a numit-o pe dna Dancila.

Ba da. Si-a facut un calcul personal dezastruos pentru Romania.

Dna Dancila avea majoritate.

Si? Asta inseamna ca trebuie sa accepti o numire dezastruoasa? Nu. Nu as fi numit-o pe Dancila. As fi solicitat alta nominalizare de la PSD.

In realitate, Constitutia nu impune nicio limita presedintelui decat atunci cand un partid/alianta are peste 50%, cum a fost cu USL. Premierul este cel care-si verifica majoritatea in Parlament, la vot.

Asa e!

Ca dovada, cand presedintele Basescu a avut in fata majoritatea PSD-PNL-UDMR in 2009, i s-a opus prin desemnarea lui Lucian Croitoru, care nu avea majoritate si a picat la vot.

Imi aduc aminte, pentru ca eram in Guvern.

De aceea, va si intreb, pentru ca vreau sa inteleg limitele dvs de joc politic.

Nu sunt un om care pune confortul personal desupra oricarui considerent. E suficient atat. Nu ma dau la o parte de la lupta cand e cazul. Dar Romania are nevoie de pace sociala si concordie.

Presedintele ar fi trebuit sau nu sa o revoce pe dna Kovesi?

Nu.

Dar ce putea sa faca?

Sa lupte.

Cum? Avea o decizie CCR pe masa. Dvs cum ati fi facut ca sa o evitati?

CCR care este intr-o grava deriva. Modul in care functioneaza e dezastruos pentru democratie. Daca o pastram, este absolut necesar ca magistratii sa fie de nivelul ICCJ.

Adica sa devina magistrati, pentru ca acum judecatorii nu sunt magistrati.

Exact. Dar exista si posibilitatea ca atributiile CCR in materie de verificare a constitutionalitatii legilor sa fie preluate de ICCJ. Si CCR e complet politizata, ceea ce nu e normal.

Revenind, pe actuala Constitutie, decizia CCR este obligatorie si ea prevedea revocarea dnei Kovesi.

Sunt situatii cand trebuie sa mergi pana la capat cu valorile in care crezi. Cred ca dl Iohannis a lasat-o balta pe Codruta Kovesi in acea situatie.

Dl Iohannis a lasat-o balta, dar dl Basescu ii dorea o soarta cu mult mai rea. Va disociati de cel care spunea ca LCK a guantanamizat Romania si ca "aceasta femeie trebuie arestata pe loc, trebuie incatusata, trimisa la beci".

Traian Basescu are opiniile lui. Sunt opinii ale lui diferite de ale mele.

Probabil va voi enerva din nou, dar pe mine reactia dvs de pana acum in chestiunea Basescu-Petrov nu m-a convins. Este totusi figura emblematica, fondatorul partidului sub sigla caruia candidati.

Colega dvs mi-a pus aceeasi intrebare si i-am dat acelasi raspuns: mi s-ar parea nedemn sa dau o copita de magar unui leu ranit. Pot sa mai adaug. Mi se pare o infamie sa fiu atacat pe tema Securitatii, cand sunt un om crescut la umbra unor oameni persecutati de regimul comunist.

Cine v-a atacat?

Varii persoane. Nu dvs. Nu am a da socoteala de faptele altora petrecute acum 30 de ani. Nu sunt avocatul dlui Basescu, nu cunosc dosarul. El trebuie sa clarifice aceste chestiuni.

Cu atat mai mult cu cat proveniti din familia despre care vorbiti, mi s-ar fi parut normal sa aveti un punct de vedere transant...

E foarte transant ce v-am spus.

Atunci am sa va spun si eu transant ca in general oamenii ii voteaza pe lei, nu pe cei care se autoasociaza cu magarii.

Nu m-am asociat cu un magar. Am spus ca ar fi o magarie sa dau o lovitura unui leu ranit. Ati inteles ce ati vrut. Eu nu sunt un magar.

Nu e vorba de nicio lovitura. E vorba despre o pozitie principiala fata de un fost presedinte, nu fata de un oricine de pe strada, un presedinte ales de doua ori, care a condus Romania 10 ani, care a condamnat comunismul si care este acuzat, cu o prima hotarare judecatoreasca, de o colaborare mizera, infama cu Securitatea carei ii vindea pe colegii sai. Despre asta e vorba.

Eu intai vreau sa vad dosarul si notele respective inainte de a avea o parere.

Exista o decizie judecatoreasca, nu o barfa.

Decizia nu vizeaza continutul notelor.

Deci turnatoria putea fi buna sau rea?

Am citit multe volume din arhiva CNSAS. Am vazut note foarte diferite. Inclusiv notele tatalui meu. Tatal meu a fost cautat de Securitate din anii '40, s-a ascuns, a trait in clandestinitate, a fost arestat in '59, a fost batut, infometat, schingiuit si la Penitenciarul Botosani a cedat. Am vazut notele lui si pot sa va spun ca el se judeca cu o severitate cu mult mai mare decat era cazul.

Nu discutam despre situatii limita, despre oameni schingiuiti.

De acord. Nu are nicio legatura, dar CNSAS a pasit cu stangul in 2000 si a spus despre tatal meu ca a facut politie politica. Nu e aceeasi situatie, nu are nicio legatura, insa am retinut o idee, ca trebuie sa vezi textul inainte de a condamna sau absolvi pe cineva.

Dar nu Traian Basescu candideaza in 2019.

Raportarea unui candidat la alti presedinti, la situatii concrete ravasitoare pentru societatea romaneasca nu e irelevanta. Iar candidatura dvs e chiar asociata cu numele lui Traian Basescu prin intermediul partidului care va sustine. Nu e un atac, e o chestiune de principiu. Iar fragmente dn note au aparut in presa deja.

OK, o sa incerc sa le citesc si eu daca voi avea posibilitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Theodor Paleologu candidat prezidentiale , #stiri Theodor Paleologu