Editorial: Prizonierul

Autor:
Marti, 16 Decembrie 2008, ora 08:04
2061 citiri
Editorial: Prizonierul

Theodor Stolojan a rezolvat, deoarece este depresiv, sau doar un om cu principii, sau si una si alta, o mare problema a PD-L.

O bomba amorsata in momentul eliminarii sale de la negocierile cu PSD odihnea senina in poala lui Traian Basescu, si daca exploda la vara aducea din nou clasa politica in starea ei de gratie, scandalul fara final, iar pe romani in pragul falimentului psihic.

Deci mai bine ca i-a fasait fitilul, deoarece consecintele unui asemenea gest dupa ce amusinam, calculandu-ne bugetul, primii zori ai masurilor noului guvern ar fi fost poate catastrofale.

Nici nu-i sigur ca la primul clenci mai acatarii cu camarazii din executiv, iscat, fireste, din distribuirea unor fonduri, circul nu va izbucni si avandu-l in prim-plan pe Emil Boc.

Dar el va putea fi iute reasezat in matca de mana parinteasca a presedintelui, care nu uita nici o secunda ca orice farama de scandal ii poate dauna sanatatii mai tare decat consumul de sare, zahar si grasimi.

Scenariu care, cu Stolojan la carma guvernului, nu era chiar oblu de prezis. Omul e un tip serios, dispus sa nu muste mana care-l hraneste pana la un punct. Iar cand a dat o geana in viitor si si-a imaginat cele mai negre scenarii, adica postura de premier sluga la doi stapani, staroste peste o gasca de indivizi cu personalitate, a realizat ca haina de executant mut nu i se potriveste.

O fi descoperit si visteria tarii, o fi auzit ca nimeni n-a uitat care sunt primele promisiuni electorale ce trebuie onorate, o fi facut un calcul si i-o fi dat cu minus.

Apoi s-a uitat in protocol, a realizat inca o data ca n-are nici un cuvant de spus si a decis in consecinta. Altfel nu pot sa interpretez urmatoarea fraza: "Argumentul meu este ca cei doi presedinti care au semnat parteneriatul trebuie sa-si asume garantia asumarii acestui parteneriat prin cele doua functii de prim-ministru si de presedinte al Senatului".

In ecuatia atitudinii lui Theodor Stolojan, insa, mai exista un semn de intrebare. Nu l-o fi cunoscut destul de bine Traian Basescu astfel incat sa poata anticipa ca omului ii vor ceda nervii daca va fi plasat intr-o asemenea situatie? Sau s-a bazat pe un mit, acela ca oamenii din jurul sau il asculta orbeste?

Nu toti sunt insa construiti din acelasi aluat ca Emil Boc, care desi avea profilul omului de succes a ales sa reuseasca sub puntea unui crucisator, de la a carui masa, servita cu aplecare, pica mereu cate ceva.

Sunt foarte curios cum vor decurge sedintele de guvern cu Boc in postura de primadona. Desi presedintele PD-L va asculta fara apasari indicatiile presedintelui, ii va fi greu sa le impuna si granzilor PSD.

Mai ales daca adopta aceeasi atitudine ca in Primaria Clujului, unde nimeni nu indrazneste sa respire de teama ca s-ar putea abona la zghieretele omuletului.

Si bazandu-ma pe asta, mi-e teama ca soprana de coloratura ii va putea aduce mai multe necazuri sefului statului decat nevroticul Stolojan, daca nu-si leaga cainii in fata portii. Ca aia ai social-democratilor sunt demult dulai.

Cristian Mihai Chis

Citește și:
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită,...
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
DJ de nunți numit în Consiliul de Administrație al CFR. Anterior, Grindeanu a mai numit în instituție șefa unui salon de înfrumusețare și un veterinar
Ministerul Transporturilor condus de social-democratul Sorin Grindeanu a anunțat că a încheiat rapoartele pentru selecția membrilor în Consiliile de Administrație a mai multor instituții,...