Alegeri europarlamentare 2014: Theodor Stolojan, liderul listei PDL si al delegatiei din PE

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 19:20
3273 citiri
Alegeri europarlamentare 2014: Theodor Stolojan, liderul listei PDL si al delegatiei din PE
Foto: stolojan.eu

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan ocupa prima pozitie a listei democrat-liberalilor pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.

In varsta de 70 de ani, Theodor Stolojan se afla deja de sapte ani in Parlamentul European, fiind ales in prima legislatura dupa aderarea Romaniei, in anul 2007, dar si in anul 2009.

Lista PDL pentru europarlamentare: Doar patru eurodeputati si multe surprize

Fost prim-ministru si ministru de Finante, candidat la Presedintie, dar niciodata parlamentar

Theodor Stolojan a fost prim-ministrul Romaniei, in perioada octombrie 1991 - noiembrie 1992, anterior fiind ministru de Finante, intre iunie 1990 si aprilie 1991, in guvernul primului premier al Romaniei postdecembriste, Petre Roman.

Europarlamentarul a candidat pentru Presedintie din partea PNL, in anul 2000, obtinand 11,78 la suta din voturi si ocupand locul al treilea, in primul tur, dupa Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor.

Seful de campanie al PDL explica absentele si surprizele din lista pentru europarlamentare

Episodul "Draga Stolo"

In anul 2004, desi intrat in cursa prezidentiala, s-a retras in favoarea lui Traian Basescu, candidatul PD, al carui consilier pe probleme economice a devenit dupa alegerile prezidentiale.

Exclus din PNL in luna octombrie 2006, a lansat Partidul Liberal Democrat, doua luni mai tarziu, al carui presedinte devine si din care faceau parte, printre altii, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu si Raluca Turcan. Ulterior, dupa fuziunea partidului cu PD, la sfarsitul anului 2007, a devenit prim-vicepresedinte al noului PDL.

In prezent, el este liderul grupului parlamentar al PDL in Parlamentul European.

Activitatea in Parlamentul European, in cifre

Eurodeputatul are 139 de activitati in Parlamentul European, potrivit MEPranking.eu, in actuala legislatura, fiind astfel pe locul 29 din 33 de europarlamentari romani. Dintre acestea, are 95 de luari de cuvant in plenul Parlamentului si 5 intrebari parlamentare - printre cele mai putine din intregul PE.

In schimb, are patru rapoarte in calitate de raportor, in perioada 2010-2013, cate unul in fiecare an, potrivit paginii sale de pe site-ul Parlamentului European, precum si unul in calitate de raportor alternativ, toate cinci in domeniul economic.

In ce priveste prezenta la sedintele Parlamentului European, Theodor Stolojan sta bine in randul europarlamentarilor romani, fiind al 8-lea, cu o prezenta de 95 la suta, si se afla in primii 80 la nivel european.

Totodata, in cadrul Parlamentului European, este vicepresedinte in Comisia pentru afaceri economice si monetare, precum si membru in Delegatia pentru relatiile cu Elvetia si Norvegia, la Comisia parlamentara mixta UE-Islanda, la Comisia parlamentara mixta a Spatiului Economic European si in Delegatia la Comisia parlamentara de cooperare UE-Moldova.

De asemenea, europarlamentarul este si membru supleant in Comisia pentru bugete, in Delegatia pentru relatiile cu tarile din America Centrala si in Delegatia la Adunarea Parlamentara Euronest.

Avertismentul lui Stolojan: Putem ajunge rapid la taierea banilor europeni

Intr-un interviu acordat Ziare.com, in luna ianuarie, europarlamentarul PDL a spus ca tara noastra poate ajunge rapid la taierea banilor europeni: "La ce rata de absorbtie avem, nici nu e nevoie sa ne taie fondurile, ca ni le taiem singuri".

Theodor Stolojan: Baltim in mediocritate. Putem ajunge repede la taierea banilor europeni Interviu

Stolojan: Avem doua probleme cu statul de drept, pe FMI si coduri

In plus, Theodor Stolojan a atras atentia, la inceputul anului, ca Romania are o mare problema cu intrarea in vigoare a noilor Coduri Penale de la 1 februarie, in contextul aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen.

De asemenea, in luna februarie, a transmis ca va atrage atentia institutiilor europene in legatura cu abuzurile pe care cetatenii din localitatea vasluiana Pungesti le-au reclamat in ce priveste situatia gazelor de sist.

Stolojan: Exista riscul ca la europarlamentare sa vina la vot numai activistii

Schimb dur de replici cu Elena Basescu: "In loc sa se retraga la pensie..."

Theodor Stolojan a declarat dupa demisia Elenei Basescu din PDL, ca aceasta nu a avut niciun raport intocmit in calitate de raportor in Parlamentul European, in cei cinci ani de mandat.

Elena Basescu: Stolojan, in loc sa se retraga la pensie, isi doreste un loc caldut in PE

In replica, Elena Basescu a spus ca afirmatiile fostului sau coleg de partid si coleg din PE sunt jenante si ca acesta "in loc sa se retraga la pensie, isi doreste un loc caldut in Parlamentul European".

Elena Basescu si-a dat demisia din PDL inscriindu-se in Partidul Miscarea Populara si anuntand ca nu va candida pentru un nou mandat de europarlamentar, cu toate ca stransese si numarul necesar de semnaturi pentru a candida ca independent.

Theodor Stolojan a atacat si Partidul Miscarea Populara, afirmand ca formatiunea va avea "un rezultat mai mic" decat se asteapta la alegerile europarlamentare.

Stolojan: PDL regreta orice plecare din partid. Elena Basescu nu a avut niciun raport in PE

Alegerile europarlamentare au loc pe 25 mai, iar Romania va trimite in Parlamentul European 32 de eurodeputati, cu unul mai putin decat in actuala legislatura, dupa aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, in iulie 2013.

F.N.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Comasarea alegerilor creează haos. Radu Mihaiu: “Miza este să primească domnul Iohannis un loc călduț pe undeva” VIDEO
Modificările pe care guvernanții le-au făcut în privința calendarului de alegeri trebuie și puse în aplicare de către autoritățile locale în lunile care urmează. În luna martie începe...
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Ce partide câștigă și care pierd într-un sistem cu două tururi pentru alegerea primarilor. ”La București există șansa să câștige al doilea candidat”
Alegerea primarilor în două tururi a fost la un moment dat un subiect foarte dezbătut pe scena politică și în spațiul public. Ideea a fost însă abandonată după alegerile locale din...
#Theodor Stolojan candidat europarlamentare, #Stolojan candidat PDL europarlamentare, #Stolojan Parlamentul European, #candidati PDL europarlamentare, #lista PDL europarlamentare, #PDL alegeri europarlamentare 2014 , #europarlamentar