Nu am stiut sa contracaram manipularea uriasa a PSD. Daca Ciolos vrea sa se inhame la munca in PNL, e binevenit Interviu

Duminica, 18 Decembrie 2016, ora 09:58
34441 citiri
Nu am stiut sa contracaram manipularea uriasa a PSD. Daca Ciolos vrea sa se inhame la munca in PNL, e binevenit Interviu
Foto: Facebook / Theodor Stolojan

PNL a facut mai multe greseli care au dus la pierderea alegerilor parlamentare si de acum inainte urmeaza "4 ani de desert", cu un PSD la guvernare, iar daca Dacian Ciolos isi doreste cu adevarat sa intre in politica si sa se inhame la munca dificila de relansare a partidului, este binevenit, spune Theodor Stolojan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, europarlamentarul Theodor Stolojan, fost presedinte al PNL, vorbeste despre cauzele care au dus la pierderea alegerilor, dar si despre ce trebuie sa faca liberalii de acum inainte pentru a recastiga procentele pierdute, pe primul loc fiind, in opinia sa, regandirea modelului de guvernanta a partidului.

Cum vi se pare scorul obtinut de PNL la alegerile parlamentare?

Fata de asteptari, rezultatul e foarte prost si actiunile ulterioare, demisiile care s-au dat, sunt justificate. 20%, cat a obtinut acum, a obtinut PNL dupa perioada 1996-2000, cand initial ajunsese la 7 % si toata lumea era fericita ca a intrat in Parlament si n-a disparut ca partid. Dupa 4 ani de munca, PNL a urcat la 20% si pe urma s-a facut alianta DA si PNL a intrat la guvernare.

Care sunt cauzele acestui rezultat slab?

In primul rand, PNL nu a reusit sa contracareze manipularea uriasa facuta de PSD, manipulare inceputa cu mult inainte de campanie, sustinuta continuu si care a avut 3 directii.

Prima a fost apasarea pe un mesaj nationalist, intr-o forma cizelata, care aduce aminte de "Nu ne vindem tara!". Mesajul nationalist a prins foarte bine, tinand cont de conjunctura din Europa si SUA.

A doua directie a PSD a fost de a pune stampila "zero" pe guvernul Ciolos, sustinand tot timpul ca n-a facut nimic, PNL fiind asociat ca principal sustinator. Aceasta manipulare facuta de PSD cu multa eficienta, desi nu e conforma cu realitatea, s-a rasfrans negativ asupra PNL, care nu numai ca nu a gasit un mijloc de contracarare, dar a mai si aparut cu un clip electoral in care, daca citeai foarte rapid, aveai convingerea ca si PNL sustine ca guvernul Ciolos e "zero".

A treia manipulare facuta cu multa atentie de PSD (nu vizibil, nu direct, continuata de cei alimentati de PSD) a fost propaganda facuta cu privire la lupta anticoruptie si la faptul ca justitia raspunde la comenzi politice - toata aceasta nebunie care dureaza de mai bine de un an si care a slabit increderea in sistemul de justitie si in lupta anticoruptie. DNA si-a facut datoria, dar aceasta propaganda a facut mult rau Romaniei, a manipulat oamenii si multi dintre ei au ajuns sa creada ca lupta anticoruptie a deviat si raspunde la comenzi politice date de nu stiu cine. O nebunie generalizata ale carei efecte pe termen mediu si lung le vom vedea cu totii.

Doar PSD a fost de vina?

Au existat si o serie de factori care tin mai mult de PNL, de strategia partidului. Mai intai a fost balbaiala cu candidatul la functia de prim-ministru. A fost asumat de PNL, sustinut, dar, din pacate, abia in ultimele zile, in ultima saptamana de campanie premierul Ciolos a iesit si a dat un mesaj clar ca isi doreste ca oamenii sa voteze PNL, USR, pentru ca aceste partide il sustin pe el. Cine are cat de cat experienta unei campanii stie ca un mesaj dat in ultimele zile greu ajunge la milioane de oameni. Balbaiala ne-a costat foarte mult pentru ca noi sustineam un candidat de premier, dar populatia nu era convinsa ca acel candidat isi doreste sa mai fie prim ministru si ca isi doreste sa fie sustinut de PNL. Dansul nu a sarit in aceasta "barca" politica.

Un alt factor care a contribuit la scaderea increderii populatiei in PNL a fost si o anumita neclaritate vizavi de programul de guvernare. Desi PNL a fost singurul partid care acum 2 ani a lansat un program de guvernare, o serie de schimbari care au avut loc au facut ca acest program sa cunoasca diferite modificari si pana la urma nu am reusit sa il impunem in mass-media, in constiinta alegatorilor.

As vrea sa dau un singur exemplu. Pensionarii reprezinta un segment important de alegatori si am vazut cum au votat: peste 60% au ales PSD. Noi am venit la mijlocul campaniei electorale si am anuntat ca dorim sa scutim de impozit toate pensiile. Din nou spun: cand anunti o asemenea decizie politica, ea trebuie sa ajunga la oameni. La mijlocul campaniei e foarte complicat sa ajunga la toti destinatarii. In plus, din punctul meu de vedere este o masura care nu e corecta economic.

Avem la ora actuala pensionari cu mii de euro pe luna, am creat sisteme paralele de pensii, cu pensii speciale pentru foarte multe categorii, iar solutia de a nu impozita toate pensiile mi se pare absolut incorecta din punct de vedere economic si social. Problema reala a pensionarilor este valoarea punctului de pensie. Noi in loc sa vorbim despre ea, am venit cu solutia eliminarii impozitelor la toate pensiile.

O alta problema localizata in curtea PNL este cea a mesajelor de campanie gresite. E totala incopetenta sa lansezi un clip in care apare cuvantul pogrom. Nu mai vorbesc de clipul cu fata aceea si ideea ca Romania e hoata.

Sigur ca sunt si alti factori care tin de PNL. De exemplu, schimbarea la fata a PNL. Conceptia in sine a fost corecta, dar, din pacate, nu a gasit aprecierea necesara in randul oamenilor. PNL in mod real s-a prezentat cu liste de candidati care nu ridicau probleme de integritate, spre deosebire de PSD si de ALDE. Dar au fost si candidati noi, adusi din afara, total necunoscuti in partid. Si stiti cum este intr-un partid. Exista un activ care munceste foarte mult si apar nemultumiri si demobilizari.

Nu pot sa nu remarc si ca s-a renuntat in campanie la contributia unor lideri integri, cu buna reputatie, despre care s-a considerat la un moment dat ca sunt figuri uzate. As vrea sa dau doar un exemplu: Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava, care are o buna priza la oameni in Moldova si care a fost foarte putin folosit.

Probabil pentru ca e considerat basist. La fel s-a intamplat si cu Emil Boc, nu?

Asta este judecata la nivelul conducerii PNL, ca strategie de campanie. Eu cred ca nu a fost buna si ca acesti oameni erau respectati de alegatori. Acesti oameni puteau fi folositi mai mult.

Asta nu inseamna ca trebuie sa taiem capete. Am vazut criticile la adresa doamnei Gorghiu, dar in conditiile date, dansa a muncit foarte mult. Putem discuta si de accidentul nefericit cu dl Vasile Blaga, care era o forta organizatorica in PNL, dar au fost mai multe coincidente nefericite.

Pe de alta parte, a fost si o prezenta mica la vot, pana in 40%, care a favorizat PSD. Iar legile electorale au impiedicat romanii aflati in alte judete sa voteze acolo unde se aflau, pe liste speciale, ca sa nu mai vorbesc despre romanii din strainatate, unde s-a ales solutia cea mai proasta.

Ce ar trebui sa faca PNL de acum inainte?

In primul rand sa inceteze aceasta nebunie interna. Isi arunca unul altuia fel de fel de acuze. Trebuie facuta o analiza si inceputa, practic, reconstructia PNL. Trebuie sa discutam in primul rand despre recastigarea increderii membrilor de partid si apoi, etapa mult mai dificila, trebuie sa recastigam increderea oamenilor in PNL.

Daca avem in vedere aceste doua obiective, trebuie sa incepem cu modelul de guvernanta al PNL. A fost o istorie intreaga cu unificarea PDL-PNL care a condus la o anumita situatie, cu 8 prim-vicepresedinti, 30 de vicepresedinti, in care nimeni nu mai stia cu ce se ocupa si de ce raspunde in mod concret.

Modelul de guvernanta trebuie regandit. Sugestia mea pentru cei care conduc PNL este sa avem un numar de vicepresedinti egal cu numarul de directii strategice de actiune importante pe care ti-l fixezi. De exemplu, una dintre ele trebuie sa fie capacitatea partidului de a genera idei, de a genera programe de dezvoltare a Romaniei, de crestere a bunastarii populatiei, care inseamna de la A la Z toate sectoarele de activitate (finante, industrie, agricultura, sanatate, educatie, participare la UE etc). E o directie strategica de dezvoltare pentru care trebuie sa raspunda un prim-vicepresedinte sau un vicepresedinte, dar nu mai multi.

Apoi, o alta strategica este dezvoltarea resurselor umane: cum sa deschizi partidul la oameni noi, cum sa atragi tineretul in partid etc. Si de aceasta activitate trebuie sa se ocupe un vicepresedinte. Alta directie este comunicarea partidului cu oamenii, cu ONG-urile, cu sindicatele, cu mediul de afaceri etc.

Nu putem sa avem 30 de vicepresedinti, ci 6-7-8, si fiecare sa raspunda de o directie strategica importanta.

Apoi, evident trebuie facute cat mai repede alegeri la nivelul tuturor organizatiilor PNL. Am prelungit foarte mult conducerea bicefala, iar cand s-a luat masura conducerii unice la nivel de organizatii, a condus si asta in an electoral la o serie de nemultumiri si demobilizari.

Si dupa aceea urmeaza o munca incredibil de grea, care inseamna reluarea legaturii cu oamenii. In perioada 2001-2004 cand noi am inceput reconstructia PNL, nu mergeam numai in capitalele de judet, ci si in orasele mici: Dorohoi, Dolhasca, Urlati, Patarlagele, Gaesti, Titu, unde de regula nu ajunge nimeni. Si acolo sunt oameni care doresc sa stea de vorba cu liderii partidului si sa isi spuna problemele.

Am mai trecut prin asta in 2000, cand Adrian Nastase a mentinut un embargo in mass-media. Astazi nu mai e posibil asa ceva. S-au dezvoltat foarte mult mass-media, retelele sociale, noile medii de comunicare, care trebuie integrate in acest angrenaj al activitatii politice, dar nu de maniera in care a facut-o PNL in campania electorala.

Ati vorbit despre nivelele inferioare, dar nu ati spun nimic despre viitorul presedinte al PNL. Cine sa fie? Catalin Predoiu? Ludovic Orban? Dacian Ciolos?

Dacian Ciolos ar trebui in primul rand sa isi doreasca sa intre in politica, in mod clar, in mod activ, in mod ferm. Urmeaza 4 ani "de desert" care trebuie parcursi cu un PSD la guvernare, care stim foarte bine ce apucaturi si ce metehne are. Vor fi 4 ani de munca incredibil de grea, iar cel care doreste sa fie presedinte trebuie sa se angajeze ca va face aceasta munca dificila.

Dl Ciolos, daca doreste sa se inhame la aceasta munca, este binevenit. E o personalitate puternica.

Si daca nu va dori, cine sa fie presedintele?

Daca dansul spune nu, il croim cu materialul clientului, cum se spune, cu materialul propriu. Daca ma intrebati de dl Predoiu, pot sa va spun ca toate laturile turnate pe capul dansului de fel de fel de oameni (din PNL, nu din afara!) nu isi au absolut niciun fundament.

Acea balbaiala de la alegerile locale in Bucuresti ne-a costat enorm - pierderea increderii bucurestenilor. Dar Catalin Predoiu a fost al patrulea candidat, ce poti sa ii imputi lui, cand noi ne-am apucat sa il facem candidat pe acel domn Munteanu pe care de cate ori il asculti la televizor nu intelegi despre ce e vorba si ce vrea?

Ne-a costat enorm acea balbaiala de la Bucuresti. Nici nu era nevoie sa ii mai manipuleze cineva, oamenii au spus singuri: Astia sunt neseriosi, nu stiu ce vor. De aceea am platit un pret mare si la aceste alegeri parlamentare la nivelul Capitalei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Stolojan Ciolos PNL, #Stolojan alegeri parlamentare 2016 , #europarlamentar