Si totusi Constitutia va fi revizuita?

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 09:57
4172 citiri
Si totusi Constitutia va fi revizuita?

Niciun politician roman responsabil nu ar da in acest moment vreo sansa proiectului de revizuire a Constitutiei, cel putin nu pana la alegeri. Chiar si presedintele Traian Basescu a parut resemnat. Dar daca totusi Constitutia va fi revizuita in 2012, la presiunea ... Uniunii Europene?

Ideea nu mai pare atat de nastrusnica daca ne gandim ca in aceste zile se discuta in cancelariile europene revizuirea tratatului care sta la baza acestei uniuni.

Presa romana si internationala titreaza la unison ca summit-ul de pe 9 decembrie va fi hotarator pentru soarta Europei. Catre ce ne indreptam? Vor exista pana la urma Statele Unite ale Europei? Vor fi convinsi cetatenii europeni sa accepte decizii care vor diminua si mai mult suveranitatea statelor ai caror membri sunt? Care ar trebui sa fie pozitia Romaniei si ce concesii ar trebui sa faca ea? Pe ce fundament se va reaseza Uniunea Europeana dupa data de 9 decembrie?

Daca propunerile avansate luni de Nicolas Sarkozy si Angela Merkel si prezentate miercuri presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, vor fi acceptate la Consiliul European de la finalul acestei saptamani, s-ar putea ca Romania sa se vada nevoita sa isi modifice Constitutia cat mai curand.

Merkel si Sarkozy, pe aceeasi lungime de unda: Eurobondurile nu aduc salvarea

Europarlamentarul Theodor Stolojan a explicat pe scurt pentru Ziare.com care este punctul sau de vedere cu privire la deciziile istorice care se iau in aceste zile la nivelul Uniunii Europene. El a precizat si care ar trebui sa fie pozitia Romaniei, dandu-ne de inteles ca daca o sa vrem sa ramanem in clubul european mai mult ca probabil ne vom modifica Legea Fundamentala.

Catre ce se indreapta in aceste zile Uniunea Europeana?

S-au facut diferite propuneri din diferite parti. La ora actuala, aparent exista o intelegere intre presedintele Sarkozy si cancelarul Merkel pe un set de propuneri pe care le vor face cunoscute miercuri, cel putin asa s-a anuntat, si care vor fi discutate inclusiv la Consiliul European de la sfarsitul acestei saptamani.

Esenta acestor propuneri este intarirea disciplinei la nivelul statelor membre.

Ideal ar fi ca masurile sa se aplice la nivelul tuturor celor 27 de state membre, dar cei doi au precizat ca daca unele state membre din afara zonei euro nu sunt de acord, atunci practic propunerile sa se aplice doar la nivelul celor 17 state membre din zona euro.

Din punctul de vedere al Romaniei, cred ca pozitia noastra trebuie sa fie de a accepta aceste propuneri deoarece ele coincid cu ceea ce dorim noi: introducerea in Constitutie a unor limite foarte precise pentru marimea deficitului bugetar, a datoriei publice, si sanctiuni in cazul statelor membre care nu se incadreaza in acesti parametri.

Sunt lucruri cu care Romania si-a exprimat de mai multe ori acordul.

Care sunt pasii urmatori din punct de vedere procedural?

Practic, se doreste schimbarea tratatului de functionare a UE, ceea ce inseamna automat acordul tuturor statelor membre, pentru a se putea face aceasta schimbare.

Ramane deschisa insa o problema. Daca se schimba tratatul, in sensul ca masurile privind limitarea deficitului bugetar, a datoriei publice, inclusiv inscrierea in Constitutiile statelor membre, sa fie adoptate, el se va aplica la nivelul tuturor statelor membre sau numai la nivelul celor din zona euro, celelalte putand, optional, fiecare in parte, sa isi modifice sau nu Constitutia?

De exemplu, Marea Britanie s-ar putea sa nu fie de acord cu o modificarea Constitutiei.

Cum pozitionati in timp aceste etape? Este o chestiune de zile, de luni, de ani?

Cei doi lideri, ai Frantei si ai Germaniei, si-au exprimat intentia ca modificarile la tratat sa fie facute pana martie 2012. Ceea ce este un termen extrem, extrem de strans.

Iar modificarile de Constitutii cand ar trebui sa urmeze?

Acelea se vor face dupa, fiecare Parlament are regulile lui in functie de care se modifica Constitutia. Aduceti-va aminte ca in Romania discutam de acordul a doua treimi dintre parlamentari, de referendum, adica fiecare tara are propriile reguli, nu se poate impune un anumit termen.

Va fi acesta impulsul necesar pentru revizuirea Constitutiei in Romania, despre care PDL vorbeste continuu cu toate ca nu exista nici pe departe suficient de multi sustinatori in Parlament?

Surprize electorale in 2012: Revizuirea Constitutiei si comasare cu conditii

Noi dorim sa facem aceasta modificare. Avem doua optiuni. Prima ar fi o modificare substantiala a Constitutiei, asa cum s-ar dori, in sensul de a rezolva unele probleme de relatii intre institutiile fundamentale ale statului. Pe de alta parte insa se poate merge pe modificari limitate exact la cerintele ce vor decurge din modificarea Tratatului Uniunii Europene, respectiv introducerea numai a acestor limite privind datoria publica si deficitul, care nu ar trebui sa nu fie acceptate de intregul Parlament.

Rezumand, cu ce pozitie ar trebui sa se prezinte Romania la Consiliul European de la sfarsitul acestei saptamani ?

Pozitia Romaniei ar fi de acceptare a propunerilor pe care le prezinta presedintele Sarkozy si cancelarul Merkel, deoarece aceste propuneri coincid cu punctele de vedere ale Romaniei exprimate in mod oficial de mai multe ori. Si noi dorim sa nu mai depasim deficitul de 3%, sa nu depasim datoria publica de 60% din PIB, deci nu sunt situatii care sa ne deranjeze, dimpotriva.

Stolojan: Datoria externa e un risc enorm pentru Romania - Interviu Ziare.com

Exista si riscul ca aceste propuneri sa nu fie adoptate la Consiliul European? Ce s-ar intampla in acest caz?

Nu cred ca exista acest risc, pentru ca eu cred ca lectia acestei crize a fost foarte clara pentru toate statele membre si ar fi greu de crezut ca nu s-ar accepta asemenea propuneri.

Trebuie sa spunem foarte limpede ca situatia actuala, vizavi de datoria publica a unor state membre din zona euro care au depasit cu mult anumite limite sustenabile ale datoriilor lor publice, reprezinta o problema serioasa pentru intreaga Uniune Europeana si in special pentru zona euro, iar asta nu mai poate fi acceptat in viitor. Ganditi-va ce s-a intamplat cu Grecia, ce probleme are Italia in prezent.

Ciclurile economice sunt cicluri, vom avea in continuare cresteri si descresteri ale volumului activitatilor economice, dar nu trebuie sa mai ajungem in situatii in care sa nu mai putem sustine datoria publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nou tratat Uniunea Europeana, #revizuire Constitutie, #summit Consiliu European, #Sarkozy Merkel , #europarlamentar