Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Stolojan cere Comisiei Europene sa accelereze realizarea proiectului Nabucco

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 13:49
914 citiri
Stolojan cere Comisiei Europene sa accelereze realizarea proiectului Nabucco

Europarlamentarul PD-L Theodor Stolojan a adresat, joi, Comsiei Europene solicitarea de a accelera realizarea gazoductului Nabucco, ce ar urma sa tranziteze si Romania, se arata intr-un comunicat transmis joi de grupul PPE-DE din Parlamentul European.

Theodor Stolojan a salutat, printr-o declaratie scrisa, initiativa Presedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso, de a veni in Parlamentul European pentru prezentarea propunerilor privind energia si schimbarile climatice. Europarlamentarul roman a adresat Comisiei Europene, cu aceasta ocazie, solicitarea de a acorda atentie sporita si de a intreprinde toate masurile necesare pentru accelerarea realizarii proiectului Nabucco.

In opinia lui Theodor Stolojan, acest proiect energetic este de "o importanta majora pentru garantarea securitatii de aprovizionare cu gaze naturale din Marea Caspica".

"Adoptarea unei politici comune a energiei vine in intampinarea propunerilor Romaniei legate de problema energiei si a securizarii resurselor de aprovizionare pe o platforma comuna a UE", precizeaza declaratia lui Theodor Stolojan, atragand atentia ca proiectele energetice nu pot fi lasate numai pe seama acordurilor bilaterale ale statelor membre.

Europarlamentarul roman conidera ca abia in acest moment, cand s-a trecut dincolo de abordarea problemelor energiei doar din perspectiva politicii de mediu si a celei a deschiderii pietei in favoarea concurentei, "proiectul politicii energetice europene prezinta reale atribute unitare, durabile, sigure si competitive".

Comisia Europeana a ajuns la un acord, miercuri, pe tema "celui mai complet pachet de masuri din lume" pentru lupta impotriva incalzirii climatice. Presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, care a vorbit in fata eurodeputatilor imediat dupa reuniunea Comisiei in care s-au aprobat masurile, a declarat ca se urmareste reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020 in raport cu 1990.

Proiectul Nabucco, promovat de UE si SUA, vizeaza sa ofere o alternativa la reteaua de transport rusa si sa permita Azerbaidjanului sa exporte direct gaz pe piata europeana via Georgia si Turcia. Din consortiul Nabucco fac parte Austria (OMV), Ungaria, (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas).

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Stolojan, #CE, #nabucco , #europarlamentar