Ziare.com

Stolojan: Datoria externa e un risc enorm pentru Romania - Interviu

de Camelia Badea
Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 23:50

   

Stolojan: Datoria externa e un risc enorm pentru Romania - Interviu
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan atentioneaza, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca cele mai mari riscuri cu care se confrunta Romania in prezent sunt altele decat cele despre care se vorbeste frecvent. In opinia sa, datoria externa de 97 de miliarde de euro este un risc enorm pentru Romania, pe locul doi ca importanta fiind situatia sistemului bancar.

Theodor Stolojan priveste cu calm situatia Greciei, in legatura cu care reaminteste ca a avertizat in repetate randuri in Parlamentul European. El afirma ca de vina sunt atat guvernele grecesti, care s-au imprumutat peste masura, cat si creditorii, care le-au creditat mai mult decat era cazul. Cu toate acestea solutii exista, iar situatia se va calma. In ceea ce priveste decizia premierului George Papandreou de a apela la referendum pentru a iesi din impasul creat pe scena politica interna, Theodor Stolojan spune ca este de inteles, dar nu de acceptat, pentru ca ideea a aparut prea tarziu, dupa ce la Bruxelles se luasera niste decizii.

In ceea ce priveste Romania, acesta considera ca datoria externa de 97 de miliarde de euro este un risc enorm pentru tara noastra in conditiile de turbulente care exista astazi pe pietele financiare internationale. Pe locul secund in topul riscurilor cu care se confrunta Romania, Theodor Stolojan pozitioneaza sistemul bancar.

In interviul acordat Ziare.com, fostul premier roman explica cine sunt adevaratii responsabili pentru aceasta datorie externa uriasa a Romaniei si afirma ca o cadere a Guvernului in perioada urmatoare nu ar folosi nimanui, nici macar Opozitiei, care ar face mai bine sa astepte cu rabdare alegerile de anul urmator.

Cum a ajuns Grecia in situatia actuala? De ce nu s-a trezit Europa mai devreme?

Mai intai, noi ne tot jelim sa nu ajungem ca Grecia, iar eu va spun urmatorul lucru: Grecia este o tara dezvoltata din punct de vedere economic, anul trecut a avut un PIB de 27.000 de dolari pe cap de locuitor, Romania a avut 8.000 de dolari. Nu or sa mai aiba 27.000, o sa scada la 25.000 sau la 24.000 si Grecia tot o sa fie de trei ori mai in fata decat Romania, din punct de vedere economic. Speranta de viata la nastere in Grecia este de 80 de ani, iar in Romania este de 74 de ani. Deci sa nu confundam locul unde se afla Grecia.

Guvernele grecesti s-au imprumutat peste masura, iar creditorii le-au creditat peste masura. Vina pentru ce se intampla in Grecia revine binemeritat guvernelor care au fost la conducere in decursul timpului, dar in acelasi timp le revine creditorilor care in momentul in care au sesizat ca datoria publica a grecilor incepe sa depaseasca PIB-ul au continuat sa imprumute fara sa isi puna problema vreodata ca si o tara aflata in zona euro poate ajunge in situatia sa nu isi mai poata sustine datoria publica.

Aceasta este situatia Greciei la ora actuala. Iesirea se face pe metoda deja convenita: i se reduce o parte din datoria publica si i se asigura o continuare a finantarii la niste dobanzi mai mici decat daca s-ar duce sa se imprumute pe piata. Evident ca i se da un ragaz Greciei de cativa ani, in care sa isi puna finantele publice in ordine, economia in ordine, prin toate masurile structurale, prin programul de austeritate pe care si l-a asumat.

Sa nu uitam ca foarte multi greci sunt foarte bogati in lume astazi. Sigur, ca si in Romania, ei nu isi tin activele cele mai importante in Grecia, le tin in afara, in asa numitele paradisuri fiscale, in fel si fel de insulite. Si Romania si Grecia sunt la ora actuala lipsite de o serie de venituri care ar rezulta din impozitarea acestor castiguri.

Pareti increzator ca Europa se va calma destul de repede.

Categoric. Tot deranjul, ca sa zic asa, toata nesiguranta, nelinistea, au fost provocate de doua fapte, pe care eu le-am spus si in Parlamentul European inca de acum doi ani, dar a trebuit sa treaca doi ani ca lumea sa inteleaga ca trebuie facuta o restructurare si o anulare a unei parti din datoria publica a Greciei.

Toata ingrijorarea a fost determinata de doi factori: se stia ca va fi o pierdere, dar nu se stia cat va fi marimea acestei pierderi si, mai ales, cine o va suporta. Si fiecare incerca sa faca ceva ca nu la el sa ajunga cea mai mare parte a pierderii de suportat. Nu e nici prima oara in lume, nici a doua, nici a treia si nici nu se termina cu Grecia.

Va reamintesc ca Romania a trecut si ea printr-o asemenea situatie, in '82-'83, cand toate datoriile intreprinderilor erau de stat. Romania a a reesalonat datoria externa pentru ca era in imposibilitate sa o mai plateasca. A urmat si decizia luata de conducerea de atunci ca Romania sa nu mai ia niciodata credite externe.

Dumneavoastra cum apreciati actiunile politice din aceste zile ale premierului elen, decizia de a organiza un referendum, apoi renuntarea la aceasta decizie?

Eu il inteleg pe Papandreou, in urmatorul sens: La greci, ca si la noi, la romani, toata lumea se plange de saracie, ca o duce greu, ca ce ne face FMI, ca ce ne face nu stiu cine, ca ce program de austeritate ne-au impus... Papandreou a fost de cateva ori in Parlament cu masurile de austeritate si a avut impotrivirea puternica a Opozitiei si a reusit sa obtina votul de incredere la o diferenta foarte mica.

Atunci, a zis: Sunteti cu totii nemultumiti? Bun, facem referendum, sa ne lamurim ce vrem, vrem sa intrerupem platile, vrem sa iesim din euro? Asta a fost pozitia premierului grec si eu il inteleg pentru ca in momentul in care toata lumea striga ca e nefericita, el isi pune intrebarea daca sa ia o decizie care priveste viitorul Greciei pe urmatorii ani.

Nu ar fi existat riscul ca Grecia sa respinga prin referendum acordul la care s-a ajuns la Bruxelles?

Intr-o societate dezvoltata, cum e Grecia, exista deja o patura de mijloc, o clasa educata, care poate intelege ce inseamna constrangerile economice sau o anumita situatie economica. Nu te duci undeva pe camp sau gasesti un grec in varful muntelui si il intrebi ce parere are, nu despre asta discutam.

Victor Ponta, care se doreste a fi viitorul premier al Romaniei, il felicita calduros joi pe premierul grec, in conditiile in care toti liderii europeni se declarau socati de decizia lui Georges Papandreou de a organiza un referendum. Cum comentati?

Ponta: Bravo Papandreou!

Eu nu il felicit pe domnul Papandreou, spun doar ca il inteleg. Dupa parerea mea, lucrurile au mers prea departe, adica Papandreou trebuia sa faca acest lucru inainte si nu sa ajunga sa puna in dificultate o Europa intreaga, liderii tuturor statelor membre din UE, la zona euro ma refer, ceilalti sufera repercursiuni, dar nu ei sunt cei care pun banii.

El s-a dus totusi la Bruxelles cu un mandat, care are legitimitatea data lui de Parlament ca prim ministru grec, dar fiind si un politician foarte versat, a adoptat aceasta solutie, a referendumului.

Tot Victor Ponta afirma, referindu-se la Grecia, ca un referendum "ofera o legitimitate net superioara oricarei decizii luate in cadrul unei institutii formale". Cu totul alta este insa opinia liderului PSD in ceea ce priveste referendumul din Romania, din 2009, ale carui rezultate nu doreste sa le respecte. Pana la urma trebuie sau nu ca politicienii sa tina cont de un referendum?

Romania nu e inca o tara dezvoltata, nu e inca o democratie puternica, cu institutii puternice, nu are inca o clasa de mijloc dominanta in economie. E o situatie diferita, dar sigur ca trebuie sa tii seama de el, pana la urma si Constitutia defineste referendumul ca o forma de legitimitate a hotararilor.

In actualul context economic international se vorbeste destul de des despre o criza de lideri politici la nivel mondial. Ce parere aveti in aceasta privinta?

E o aiureala, discutii de cafenele. Ce inseamna lideri politici? Exista lideri alesi de popoare dupa regulile pe care la au. Cine a fost lider puternic, Mussolini? Nu inteleg.

Nu e atat de simplu pentru Angela Merkel sau pentru Nicolas Sarkozy sa se duca in Germania si in Franta si sa le explice cetatenilor germani sau francezi ca trebuie sa dea niste garantii pentru alt stat membru UE care nu a inteles ca trebuie sa aiba o disciplina in gestiunea finantelor publice. Sa il luam pe oricare dintre cei care spun ca nu avem lideri si sa il trimitem in fata cetatenilor romani sa le spuna ca trebuie sa isi asume o pierdere facuta undeva, prin Spania sa zicem, sa vedem cam ce fel de lider poate fi.

Cu ce riscuri se confrunta Romania in perioada urmatoare ?

Romania are cateva riscuri despre care se discuta prea putin la ora actuala. Noi am pus in ordine cat de cat finantele publice, mai e de lucru cu societatile cu capital de stat, dar riscurile sunt de fapt altele in Romania.

Noi avem la ora actuala o datorie externa facuta de sectorul privat si sectorul public care a ajuns la 97 de miliarde de euro. Acesta este riscul numarul 1, indiferent de faptul ca ni se spune, ceea ce este adevarat, ca BNR are rezerve de treizeci si ceva de miliarde. Da, numai ca aceste rezerve, in caz ca se intampla ceva pe pietele internationale, dispar peste noapte, daca vrei sa sustii cu ele cumva cursul.

Aceasta datorie externa de 97 de miliarde este un risc enorm pentru Romania, in conditiile de turbulente care exista astazi pe pietele financiare internationale. Orice blocaj pe aceste piete ne pune in situatia de a plati niste dobanzi foarte mari la aceasta datorie externa sau de ajunge la o fuga a capitalurilor greu de stapanit, pentru ca o buna parte din aceasta datorie externa e constituita din imprumuturi acordate de 'firmele mama' la 'firmele fiice' din Romania, fie ca discutam de banci, de societati de asigurare, de companii de leasing, sau de transnationale.

Al doilea risc, in ordinea importantei, este situatia sistemului bancar din Romania. Noua ne place sa spunem ca avem un sistem bancar foarte solid, si asa mai departe, ca nu a fost nevoie ca statul sa intervina ca in alte tari sa salveze o banca sau alta, uitand insa ca, la ora actuala, in sistemul bancar romanesc s-au constituit provizioane din profituri de peste 6 miliarde de euro, aferente creditelor declarate pierderi sau foarte indoielnice. Sunt provizioane care, daca n-ar fi fost, ar fi fost profit si bugetul tarii ar fi incasat cel putin 1 miliard de euro impozit pe profit. Ideea ca in Romania statul nu a pierdut nimic cu bancile e in sensul ca nu a trebuit sa acoperim noi niste pierderi, dar le acopera tot sistemul economic romanesc, si populatia care, poate, plateste dobanzi mult mai mari decat trebuie pentru ca bancile sa isi poata constitui aceste provizioane.

Mentinerea Romaniei intr-o zona de crestere economica mica, practic o stagnare, pentru o tara in curs de dezvoltare ca Romania o crestere de 1,5-2% este mica, sigur e bine ca nu e descrestere, dar echivaleaza cu o stagnare, aceasta face ca riscul de deteriorare in continuare a portofoliului bancilor romanesti sa ramana.

In al treilea rand, avem, asa cum au si celelalte tari din jurul nostru, un risc legat de ce se intampla cu zona in care Romania are cea mai mare parte a exportului, respectiv zona euro, in special Germania si Italia.

Cine este responsabil pentru aceasta datorie externa de 97 de miliarde de euro despre care vorbeati mai devreme?

Responsabili sunt in primul rand cei care s-au imprumutat si in al doilea rand cei care trebuiau sa monitorizeze aceasta datorie externa, unde intra si guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei, care trebuiau sa ia masurile necesare pentru ca nicio tara din lume si nicio banca centrala nu pot lasa ca anumite riscuri sa treaca peste niste limite considerate normale.

Cine dadea 'credit cu buletinul', ca sa folosesc un termen generic folosit pentru a caracteriza toate imprumuturile date in timpul cand toata lumea credea ca globul creste neincetat, ca economia creste neincetat? Nu e vorba numai de credite de consum care s-au dat cu buletinul, cum se spune, sub aceasta notiune intra toate creditele care s-au dat pentru toate sediile de birouri, pentru mall-urile care acum zac neutilizate si in cazul carora bancile incearca sa recupereze ceea ce pot din ele. Sunt echivalentul acestor provizioane de peste 6 miliarde, care inseamna profit realizat de banci si care nu e raportat ca profit ci este constituit ca sa acopere aceste pierderi.

Amintiti-va de firmele de leasing care primeau linii de credit, fie de la bancile din Romania, fie din strainatate, si care vindeau masini in Romania pe banda rulanta.

Guvernul si BNR erau datoare sa ia masuri pentru a stavili acest boom, aceste pofte de a lua credite in neconcordanta cu potentialul Romaniei de rambursare. Acum BNR a luat o serie de masuri pentru a reglementa mai bine creditul de consum.

In Romania se dadea credit de consum pe 7-10 ani, ceea ce era o dementa deja, si, din pacate, s-a dat credit de consum garantat cu proprietati imobiliare, ceea ce iarasi reprezinta o magarie, pentru ca nu toata lumea dispune de capacitatea de a analiza exact resursele pe care le are si posibilitatea de a rambursa creditul, si se ajunge in situatia in care sunt si astazi multe familii care isi pierd locuintele.

Exista si riscuri politice cu care ne-am putea confrunta? Ce ar insemna o cadere a guvernului?

La ce ne ajuta o cadere a guvernului? Guvernul acum trebuie sa prezinte Parlamentului proiectul de buget si sa il sustina. O cadere de guvern nu ne face decat sa intram in anul urmator fara buget, cu o pierdere de credibilitate inerenta, cu dobanzi mai mari.

Actuala Opozitie sa aiba rabdare pentru ca anul viitor sunt alegeri si atunci vor vedea daca reusesc sa scoata 150% sau cat cred dansii.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11343 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
81 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

va fi vai de capul nostru.

Toate tarile mici si sarace(nu ar fi fost cazul Romaniei daca ar fi avut conducatori adevarati)sant fortate sa se indatoreze pana peste puteri pentru a putea fi jefuite mai usor de catre tarile bogate.Toate marile banci apartin tarilor puternic dezvoltate care duc in tarile lor profitul.Sa vedem unde ajungem noi cu imprumuturile facute si cand va trebui sa returneze banii si nu vor avea,si se va lasa cu penalitati si implicit cu cresterea datoriei externe.

 
 

 

NU DATORIA TREBUIE SA

SPERIE,ci gradul mic al cresterii economice.

 

Dl Stolojan,putea fe presedinte.

Dar s-a imbolnavit atat de rau,ca domnul Basescu a plans.

Frequently given answers:

Iar acum (se) plang alții...

Pt@JAX

Cresterea economica a tarii este coordonata de cei puternici care au cumparat totul in aceasta tara cu ajutorul hotilor si excrocilor care au guvernat aceasta tara dupa 1989 si pana in prezent.

POLITICIENI PATRIOTI -- nu patrihoti

Cand electoratul nostru ametit de-atatea moaste si cenacluri soboresti mai vine cu mana-ntinsa "sa ne dea guvernul",sa fie trimisi cu-n sut in fund direct pe tarla,la prasit...Nu este de unde daca nimeni nu mai vrea sa munceasca cinstit! Ce s-a ales de pamantul fertil al Romaniei?? Sta parloaga in timp ce oameni in toata firea reazema stalpii prin puzderia de birturi satesti,ascultand manele...iar nevestele mananca telenovele pe paine...din faina importata!
Olandezii se spetesc sa mai smulga apelor inca o palma de pamant,inaltand diguri...pe cand galatenii nostri (doar un exemplu)beau bere si mananca mititei la birtul ad-hoc,admirand pompierii si armata lucrand la diguri ca sa-i fereasca de stihia apelor...Inundatiile de anul trecut si cele viitoare.
Un sut in fund asta merita poporul roman,sa i se ridice mintea inapoi in cap! N-am auzit pe nimeni aici in America,venit din Romania,sa se planga ca "n-are"...dar toti muncesc la slujbe pe care si le-au gasit straduindu-se,nimeni nu le-a inmanat o repartitie de cum au coborat din avion.
Inca o data,politicieni romani,nu va ganditi ca pierdeti niste voturi,un sut in fund,asta-i doctoria...

Unde s-au dus banii ?? Simplu

Pe averile NEJUSTIFICATE a tuturor celor care au un salar de nimic si isi fac palate.

Un exemplu cat se poate de real :
"Un preot care nu merita sa poarte haina bisericii"

Ca orice padure, biserica nemteana are uscaturile ei. Una dintre aceste crengute vestejite din copacul Edenului se numeste Ionica Sorin si detine statutul de preot la biserica de la cimitirul Pietricica.
In decursul timpului, a facut tot ce este posibil pentru a strica imaginea bisericii nemtene care este slujita cu preponderenta de oameni cu har, nu de astfel de elemente.
Astazi, soarta a facut ca focul sa vina in casa preacuratului si sa-i incendieze bucataria unde lasase nesupravegheata mancarea. Pagubele produse au fost minore, dar nu ne facem noi griji ca parintele nu are resursele financiare necesare sa refaca totul.
................

mai multe si inregistrarea vidio si PALATUL acestuia pe :

http://ziarpiatraneamt.ro/preot-piatra-neamt/

Sabotarea tarii de catre cirtita portocalie!

Zilele trecute apostrofam pupincuristii basescieni de naivitatea cu care abordeaza situatia economica a tarii si riscul de prabusire pe urmele greciei.
Da este foarte adevarat, pregatiti-va de colapsul PDL, esecul erei basecu planeaza in aer, vom suferii cu totii din cauza capului de tuti capii.

iudrea pleskoi

Stolo daca nu il lasai pe Base sa ajunga prisedinte mai imi luam io atatea perechi de pantofi Gumci si posete Pravda? pai fara miliardele alea cum imi plateam io creditu la banca si faceam hotelele alea luxoase de le am io si Cocos? cu stima i-Udrea pleskoi prin aplicatia i-Cocos SRI

ordinea gravitatii este putin inversata

Nu sunt clare motivele, dar Stolojan omite relatia de cauzalitate cind mentioneaza vina guvernului: daca guvernul ar fi actionat corect, bancile romanesti ar fi pastrat controlul pietii si guvernul n-ar fi fost la mina bancilor straine care l-au obligat sa ia credite. Daca ar fi fost evitate falimentele atitor banci (Bancorex, Dacia Felix, Albina, Bankcoop, Banca Agricola) si fonduri (FNI, SAFI, etc), iar privatizarile ar fi fost facute pe fata, atunci bancile straine ar fi trebuit sa vina cu investitii ca sa-si deschida retele proprii. Cam grea economia, nu?

Cit de frumos le zice.......

Dar cum la sfatuit pe Base,nu spune ! Acum a dat spaima in el si incearca sa ne arate pisica pe care noi nu o vedeam,dar el o stia pitita prin birourile de la Cotroceni !

Strategie securista interlopa

Sa vada POPORUL ROMAN ca este cu el .

A inceput campania pentru prezidentiale , au intrat rau de tot in panica....stie ca vor fi alegerile prezidentiale inainte de termen.

GADDAFI de Cotroceni se pregateste de DETENTIE.

@Jax

Un sut in partile moi ale corpului merita politicienii, nu poporul roman. Romanii se duc si muncesc pe unde pot pentru un banut, i-au saracii calea strinatatii si se baga sluji, pentru ca tara nu le mai apartine, le-au furat-o politicienii cu Basescu in frunte. Nu stiu de ce birturi vorbesti tu, dar cred ca nu ai fost prin satele Romaniei, nu ai vazut cu romanii isi cultiva pamantul cu mijloace rudimentare pe care le-au folosit si mosii si stramaosii lor acum 100 de ani. Nu cunosti drama taranului roman care vede ca nu se merita sa mai cresti o vacuta in Romania deoarece nu ai unde valorifica un litru de lapte.

@Moldoveanu "Dar cum la sfatuit pe Base"

N-am crezut ca o sa ma deranjeze in halul asta greselile ortografice facute repetat de tine. Imi pare rau, dar ma zgarie pe retina. Stiu ca in limba romana "cum se scrie asa se citeste", dar mai foloseste liniute de despartire unde trebuie... Mai sus ar fi trebuit "l-a sfatuit". Numai bine!

"Responsabili sunt in primul rand cei care s-au imprumutat 87 mld

si in al doilea rand cei care trebuiau sa monitorizeze aceasta datorie externa, unde intra si guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei". Dar ce face dl Stolojan? Pana si dansul se dezice de puterea actuala? A luat-o pe urmele dlor Plesu si Cartarescu? Acuza pe dnii Boc si Isarescu?

 

!

Din cele 87 miliarde datorie, vreo 20, cca. un sfert au fost facute de Basescu si eminentul Boc in ultimii doi ani. Perioada in care economia nu numai ca nu a progresat ci a regresat. (evident de vina sunt criza, Grecia, opozitia, romanii lenesi, profesorii, medicii politistii,functionarii, pensionarii, presa, mogulii, rusii, parlamentul .... poate si altii de care am uitat)

Frequently asked questions:

Nu sunt economist și nu știu cat de exacte sunt cifrele acestea, dar, presupunand că sunt corecte, asta nu inseamnă că impreună cu alții, respectiv cei dinaintea lor, au indatorat țara cu 67 de miliarde?! Sau tot ei au făcut și celelalte datorii pană acum doi ani?
Pe de altă parte nu trebuie să fii economist să știi că una din soluțiile pe care le ai atunci cand nu-ți mai poți plăti datoriile, sau cand, in situații și mai grave, incă iți mai trebuiesc bani pentru a finaliza un proiect in care ai investit, este să le reeșalonezi concomitent cu obținerea unui nou imprumut.
Nu este situația ideală, dar adeseori este singura care te poate scoate la liman și te poate ajuta să finalizezi acel proiect de pe urma căruia ai avea din ce să-ți plătești datoria, presupunand că ai investit cu cap in ceva ce va aduce profit odată lansat/pornit.
Și-atunci de ce nu i-am lua la intrebări pe cei care au făcut datoria inițială investind intr-un mare nimic, inainte de-a le reproșa ăstora că ne-au băgat mai rău in datorii, deși putem foarte bine spune, sau cel puțin spera, că asta au făcut ei, că au reeșalonat datoria pentru a ne fi mai ușor s-o plătim?
De ce? Doar pentru că ne e mai ușor să aruncăm pisica moartă in curtea vecinului? Asta-i meteahnă veche...

articol bunicel

dar cam lungut...
Pe scurt:Bancile impreuna cu infractori de-ai lor de origine Rumana s-au asigurat ca Rumania sa fie o tara sclavagista,ca si celelalte State UE.

Le amintesc domnilor Bancheri ca:Nu este devina cine ia, este devina cine da,deoarece o institutie "importanta"cum este o Banca trebuie sa tina cont de posibilitatile individuale si de grup ale societatii..
Nu poti sa-i dai o paine unui om si apoi odata ce ai vazut ca a inghitit-o sa-i ceri sa o vomite,pentru ca ,daca nu o face ii dai continuu cu pumnii in stomac.

Adevaratii infractori sunt cei din sistemul financiar care s-au folosit de sudoarea oamenilor(celorlalti sclavi occidentali)pentru a amputa organele vitale ale societatii Rumanesti.

Oamenii nu sunt chiar asa de ***, sunt mai putini avari decat Bancile.O demonstreaza faptul ca au ramas saraci.Sa nu credeti ca ne dam viata pentru voi ca sa traiti bine , doar voi ca institutie privata,voi care formati doar 1% din populatia Europei.

Ma intreb ce stie sa faca cu adevarat un Bancher in afara de faptul ca fura in legalitate,zic ca fura in legalitate deoarece bancherii sunt in spatele politicilor Europeni "cu cutitul in mana" pentru a-si crea CADRUL LEGISLATIV PROPICE PENTRU A LEGALIZA SISTEMUL de furt financiar bancar.

Eronat !

Cu maximul de respect, nu tin neaparat sa va contrazic, insa trebuie sa va reamintesc, ca desi toata lumea a sarit cu gura pe el, Tariceanu a reziliat contractele si imprumuturile cu FMI ! Pentru cine are cunostinte minime referitoare la economie si finante, stie ca datoria externa a tarii la finalul mandatului Tariceanu era de numai 18 miliarde de euro. Diferenta pana la datoria actuala de 97 de miliarde (respectiv 79-80 miliarde) a fost contractata de guvernul Boc, iar acesti bani se regasesc in conturile elvetiene ale unora dintre membrii guvernului !
Din nefericire, acesti bani trebuie returnati, iar anul viitor este prima scadenta si banii vor fi platiti de populatie, nu de guvernanti, cu alte cuvinte, ei au tocat banii si noi platim.
In respectul adevarului si a realitatii, vinovatii pentru situatia financiara dezastruoasa a tarii sunt actualii guvernanti, presedintele ales si BNR.

Iata ce am citit pe net scris de altii acum catva timp:

Un politician:

..."După aproape 22 de ani de jaf, coruptie si haos, de politici indreptate impotriva Poporului Roman, s-a ajuns ca Romania să aibă cea mai mare datorie externă din istoria sa, datorie care este programată să crească in continuare.
Această datorie externă uriasă este cea mai grea mostenire lăsată Poporului Roman de regimurile post-decembriste."...

Un anonim:

..."firmele din Romania sunt monopolul corporatiilor straine,deci datoria privata provine de la straini,datorie pe care o au ei strainii, la alti straini,doar ca au sediul in Romania,respectiv fabrica sau investitia.
Problema e ca si profiturile imense facute de aceste firme private monopol-capital strain,se duc tot la sediul principal,care se afla in afara tarii.

Astfel Romania primeste doar niste impozite amarate.
De aici vine saracia PIB ului si al bugetului de stat,de aici lipsesc banii de pensii.

La toate se adauga si Offshor-urile,din paradisuri fiscale Elvetia,Jamaica,New Hampshire(America), EAU,Bahrain,etc..firme fara nici un impozit.

Prin aceste firme milionarii se carton din toate partidele sau cei care stipendiaza toate partidele, fraieresc statul roman,ducandu-si averea acolo!

Au furat poporul roman,si duc furtul in offshore.

Legea proasta din Romania lasa firmele gigantice sa declare ca au pierderi.
Am vazut o firma mare(nu dau numele),care are pierderi pe hartie,iar in realitate are profituri uriase.

Cam de asta nu sunt bani de pensii,de sanatate,de invatamant,etc.

Din cauza Jafului Legal instituit pri legile proaste votate si adoptate de parlament."...

Inclin sa cred ca au dreptate.

Spune cuma Stolojan ceva despre aceste probleme?
Nu!
Nu stie? Nu cred!
Ne imbarliga, cum a facut cand s-a dat bolnav?
Absolut sigur!
Un om cu un caracter mizerabil care se preteaza la cele mai josnice jocuri politice de culise!

Asa e Ivane ! Neispravitul de Stolojan era...

bolnavior cand am avunt nevoie de el.
Acum iese si el sa ne planga de mila.
Dare-ar malul peste el, peste noi, caci tragedia Romaniei a fost ca a intrat in democratia originala fara datorii externe.
Caci daca avea datorii, i-ar fu pus creditorii bocancul, pintenul, cizma pe gat si n-ar fi scurmat in gramada toti emanatii lui Iliescu votati cu 87 la suta de-alde salam cu soia, doar ca sa avem si noi bogatii nostri !
I-avem Stolojane, stim ca-i avem si stim si ca suntem blindati de datorii.
Ceea ce nu stiam si ne ingrijora este daca acum stai bine cu sanatatea.
Ce usurare pentru noi sa stim ca esti... bine merçi !
Bogda proste !

"Gura de aur"

Gura de aur da pe astia cine-i mai impusca ca cei din "plotonu" da executzie" de la Targoviste au devenit cu totzii niste alcolici decrepitzi ?

Domnule Stolojan,marioneta paravan,

Vi se pare normal,sa fiti acuzat cu probe indubitabile ,in afacerea energie electrica ieftina(in afacerea caracatita Alro Slatina unde aveti actiuni),Basescu Cotroceni,rusii de la Alro, Cocos& Elena Udrea,sa nu raspundeti in fata poporului roman, si sa va mai spuneti parerea cu nonsalanta, in diferite problme ale poporului roman?

Datoria publica la sfarsitul lui 2008 era de 18 mld.euro

Reprezentand 13.4% din PIB.
Calculati diferenta pana la zi.

adevarul iese la lumina

Ne apropiem fulgerator de 100 miliarde si ii plangem pe greci.Nu mai avem petrol,gaze naturale,industrie,banci,iar tinerii emigreaza masiv.Cam asta este ce au reusit fostii securisti si comunisti 20 de ani.Dar avem miliardari care devin tot mai bogati.Asta a fost politica romaneasca 20 de ani.Si culmea este ca nimeni dintre politicieni nu se considera vinovat.

 

in 20 de ani sa faci datorii de 97 de miliarde e foarte greu !

cei care au guvernat Romania sunt anti-romani !

 

asta e datoria Romaniei !?? pe ce s-a dus ?

ca nu se vede nic , fratilor !

@Ghilotina

Pai nu s-a dus in buzunarele politicienilor si a gastilor lor, in cmpanii electorale, in papucii si perdelele Lenutei, in poalele albe ale Ritzei, in siliconul si genele EBAei, in ouale lui Nastase, in termopanele marusii Tamara etc.

Crec ca acesti bani, in mare parte au intrat in..

....consum pe salariile bugetarilor si pensii,plus salariile si pensiile NESIMTITE. pe bugetul Senatului care este ca un gandac ce roade o planta.
,farqa nici o munca.

@acinol

Cred ca, daca ti-ai lua capacul, te-ai destupa la minte.

Frequently given answers:

Să am pardon, m.omiduțo, dar nu cred că ești cea mai in măsură să vorbească despre "destupat la minte", iar dacă vrei ți-aș putea reaminti asta atunci cănd calci stramb...

@Frequently

Te rog! Nu vezi ca m-am legat la cap ca sa-mi stea mintile asezate?

Frequently given answers:

Ba văd și adevăru' e că tu ești printre puținii care acceptă critica, dar asta nu inseamnă că trebuie să le ceri altora să fie "destupați" cand tu te "astupi". :)

Observand ce scrii tu

Observand ce scrii tu,si ce scriu ceilalti, observ ca la tine este un blocaj mintal

@F.Q.A.

De ce? Nu te gandesti ca, cu cat sunt altii mai destupati la cap, cu atat ma destum si eu? E numai bine!

Frequently given answers:

Sincer?! Slabe șanse. Nu din lipsă de potențial, ci din lipsă de interes. Ești printre cei despre care spuneam mai devreme că nu mai caută adevărații vinovați și au ajuns să-i socotească vinovați pe oricine LI SE SPUNE pe diferite posturi TV că sunt vinovați.
Ești mereu "de acord" cu unii, sau ii citezi pe alții, insă opiniile tale personale se lasă așteptate. Tu ȘTII că nu ți-e bine, dar nu vrei să afli de ce nu ți-e bine. Te mulțumești SĂ-I CREZI pe alții care-ți spun CEVA pe care au lipit eticheta "adevărat", dar este intr-adevăr adevărul-adevărat, sau iți spun doar "adevărul lor"?
Imi place să discut cu cei care au ceva de spus, insă aceia sunt tot mai puțin prezenți, sau intervin tot mai rar cu comentarii, pentru că unei persoane oneste nu-i este indiferent cand un alde "ploscă", pe care-l doare-n cot de punctajul propriu și de părerile altora, il ia "in balon", iar asta nu pentru că l-ar afecta in vreun fel pe respectivul, dar ajungi --mai devreme sau mai tarziu-- la concluzia că "ploscarii" ăia "calcă" pe tine fără ca măcar să citească ce-ai avut de spus...

Datoria asta n-o sa poata fi platita

Decat daca fiecare roman, de la bebelusul nou nascut pana la cel care sta sa-si dea duhul, se prezinta la ghiseu in mana cu 5000 de euro.

 

@sanziana

- pai in 89' cand am platit , s-au suparat creditorii si au facut "revolutie" !

....

Interesul creditorukui este sa nuti poti plati datoria niciodata pentru a te jumuli mai usor.

Frequently given answers:

N-am de-ales, decat să fiu de acord cu voi toți, de data aceasta... :(

@FAQ2

Sincer? Chiar ai dreptate, de acord!

Frequently given answers:

Nici nu-mi doresc altceva, m.omiduțo dragă, decat să fiu in asentimentul tău. ;)

Romania e vanduta deja

E un simplu obiect financiar.

 

@sanzaiana

Iti poti imagina ca sunt tari care platesc doar dobanda la datoria acumulata cca 100 miliarde (altele si mai mult)!!!
Aia ce ar trebuii sa faca?
Romania, tara povestii drobului de sare!

@sagesse

In primul rand contextul economic mondial este foarte fragil, in al doilea rand, Romania este intr-o situatie foarte fragila. In Romania nu se mai produce aproape nimic ci doar se consuma, daca nu ar fi 'capusunarii', am fi ajuns demult in strada, am fi ajuns sa urlam de foame. Ei isi salveaza familiile si, odata cu ele, pielea jegmanitorilor, care fac politica si impart dreptatea in Romania. Pe urma, gandeste-te la situatia ta, ca individ, ce se intampla cu tine cand te indatorezi mai mult decat poti duce, mai mult decat iti poti permite sa platesti, mai mult chiar decat poti plati intr-o viata? Acelasi lucru se intampla la nivel mare si cu o tara. In vechime datornicilor li se taia o mana, un picior, faceau inchisoarea sau erau vanduti ca sclavi, ma gandesc ca nu era chiar un lucru asa de rau. Te ajuta sa gandesti de doua ori inainte de a face un imprumut.

Nu prea le port altora de grija

Nici celor care au de dat, nici celor care au de luat.
Discutam de Romania.

Mai-marii nostri ne-au impins in actuala criza si indatorare,

Avem un sistem economic ce opereaza cu datorii generalizate si poveri pe societate echivalente intregii activati pe multi ani,cale sortitata inevitabil colapsului economic si suntem prinsi in chinga colosului eoropean ce duce spre o noua ordine mondiala.

Stolojan un comunist jalnic, care a facut politica de ras.

Soune totusi adevarul. Poate se aude si in dealul Cotroceni.

 

@Ioan din Chicago

Stolojan este un om slab care i-a facut jocul lui Basescu, fara jocul lui, Basescu nu ar fi pus mana pe putere. Da, spune adevarul, dar cu ce ne incalzeste? De ce nu l-a spus in momentele in care Romania incepea sa se imprumute si isi majora datoria acumulata? De ce nu a iesit atunci si nu a spus, ceea ce spune acum, poporului roman? De ce nu a tras de maneca politicienii si nu a atentionat poporul? Un las, un oportunist, un impostor. Un lider adevarat, un om care simte ceva pentru tara lui, face ceea ce trebuie la momentul oportun.

O caracterizare plina de adevar si substanta

" Un las, un oportunist, un impostor."
Nu pot decat sa adaug semnul egal.

Un las, un oportunist, un impostor = Theodor Stolojan

v-ati grupat , draga ? va simteti bine impreuna ?

daca nu era Stolojn , chestia aia numita pnl era langa pnt-cd .
Basescu a facu alianta cu Stolojan , sa invinga hydra comunista .
ceea ce nu va place defel .

i-auzi !
ditai datoria facuta de tericeanu sa ingrase clentela ca alde Nelu Iordache , voiculecu , Vlasov , Fenechiu ...................... samd

Taricene - unde esti?

"Daca guvernul Nastase a lasat Romania cu o datorie externa foarte mare, de aproximativ 24 miliarde de euro, guvernul Tariceanu a reusit "performanta" sa tripleze datoriile statului roman, cu toate ca , atat premierul Tariceanu cat si ministrul de finante, Vosganian, sustineau ca economia Romaniei "duduie".
Atat de bine a duduit economia Romaniei in guvernul Tariceanu incat, in loc sa scada, datoria Romaniei s-a TRIPLAT ajungand la peste 78 miliarde de euro.
Ulterior, guvernul lui Boc a fost silit sa se imprumute cu peste 14 miliarde de euro pt a plati NUMAI dobanzile datoriei facute de guvernul Tariceanu"

Deci, dragi USLamisti, cam asta e situatia!

 

Spunei-o lui Boc si Basescu !

Nu veni pe net cu vinturi din astea !
Daca ai ceva de spus spune-o unde trebuie ca ma gindesc ca ar trebui sa stii unde sa-ti raportezi parerea!

 

Dupa 'razboi' multi viteji se arata!

Ce-mi plac acesti oameni care nu stiu decat sa arunce anatema, sa arate cu degetul si sa explice faptele si situatiile limita pentru Romania si pentru poporul roman. Unde a fost oare dl. Stolojan in 2007, 2008, 2009 cand romanii luau credite cu buletinul, cand se credea ca mergem pe cele mai inalte culmi ale progresului, ca nu vom fi atinsi niciodata de criza financiara care facuse dezastru in America? Dar dl. Basescu, cel care invoca moseniri trecute si gaseste vinovati in oamenii deja morti si ingropati? De ce nimeni nu are curajul sa spuna lucrurilor pe nume atunci cand trebuie spuse? Daca imi amintesc bine, in acele vremuri, dl. Stolojan era consilierul dl. Presedinte, de ce nu l-a sfatuit ce sa faca, de ce nu a initiat nimic, de ce nu l-a tras de maneca in momentul in care isi punea dl. Basescu prima 'centura de siguranta' si incheia Romania acordul cu FMI? Acuma dl. Stolojan ar fi bine sa taca deoarece este un coautor la indatoria Romaniei si el a participat la incheierea acordurilor de indatorare si a profitat cu varf si indesat de pe urma lor.

 

@m.omiduta

de accord cu comentariul dvs (19:50)

Nu de la "creditele cu buletinul' ni se trage mizeria

ci de la cardasia,de-a-lungul vremurilor din urma,a unor nemernici care si-au facut afacerile pe seama noastra.

Au ras,batjocoritor,toti de poporul roman!

Judecati domniile voasre:

Ce diferenta este intre zambetul parsiv al lui Iliescu si hahaitul infantil,ca sa nu spun ***,al lui Basescu pentru amaratul de roman?

Nicuna de substanta ci doar de nuanta.

Ai dreptate Ivanturbinca

Intre modul de a se manifesta in fata poporului a celor doi politicieni amintiti de tine, care au ingropat Romania, nu exista intr-adevar nici o diferenta. Unul zambea plin de intelesuri si subintelesuri, altul hahaie la misto, amandoi vor sa para ingeri cand in fapt sunt doar doi draqi, demni de a hrani cu rautatea lor focurile nestinse ale Iadului.

subscriu

si eu iti dau dreptate ivanturbinca...cam asta este situatia...din pacate nu am avut, nu avem si nici nu trag speranta ca vom avea vreodata clasa politica de nadejde...ceea ce in ceste vremuri grele ar fi echivalent cu un colapsul..oricum de un lucru sunt sigur...romanii au o rabdare de invidiat!!! si ma tot intreb cat ii mai tine oare????

Nevoia de claritate !

Toata lumea vorbeste fara sa stim exact despre ce se vorbeste ! Datoria externa de 97 de miliarde de euro a Romaniei nu este toata a Romaniei ! Ar trebui sa ne ingrijoreze datoria contractata de statul roman (care este daca nu ma-nsel in jur de 49 miliarde de euro), nicidecum datoriile contractate de Dacia-Logan, Rom-Petrol,Gaina-Becali sau Stan-Papusa si tot ceea ce reprezinta corporatie privata, deoarece aceste datorii trebuiesc platite nu din banul public ci din cel obtinut din exploatarea angajatului sau profitul smuls cumparatorului, de catre compania debitoare. In acest calcul al datoriei externe nu ar trebui incluse nici imprumuturile facute de persoane fizice pe langa banci straine,aceste datorii nu le plateste statul! De la Dl. Stolojan ma asteptam la mai multa competentza,problema Romaniei este coruptzia si faptul ca avem jumatate din populatzie care traieste pe spinarea celeilalte jumatatzi a populatziei,in jumatatea "intretzinuta", personal includ tot ceea ce reprezinta pensie si salariu de la guvern sau primarii si agentzii de stat. Asta e problema,romanii sunt satui sa fie mintzitzi ,batjocoritzi si jefuitzi de tot felul de marinari,frizeri si "melitzieni" devenitzi "oameni de stat".Romanul nu mai face copii fiindca nu vor avea niciun viitor si nu poate sa-i hraneasca. Auzim, sefu' da "bampor" ?

 

@Neutru

Nu esti chiar asa de neurtu pe cat vrei sa fii.

Bravo, mamaligule !

Arunci asa o fraza fara argumente si se si gasesc 7 raspandaci care sa-ti dea nota maxima! Neam de Farfuridi ! Da ,ai dreptate chestia cu "neutru" este doar un fel de anagrama, in realitate sunt pentru adevar, cinste, munca,justitzie si neamul meu (ala prapadit, regulat din toate directziile si de totzi frizerii balcanici etc.) Dar tu cine esti ? Probabil ca totzi aia de-si schimmba numele pe forum la 3 luni , au 5 stele iar pe forum accesul e doar pt. prieteni...Je vous encule tous, mes amis !Eu sunt pentru Romania, nu tzin nici cu Mishu nici cu Pishu !

Frequently given answers:

Vezi, m.omiduțo?!
Nu-ți spun doar eu (vezi mai sus) că tu ești de-acord cu unii și ii contrazici pe alții, dar nu vii cu nimic de-al tău...

@Neutru:
Fii bun și scrie cu sau fără diacritice, dar renunță la "tz"-ul ăla. ;)
In rest, nu pune la suflet vorbele m.omiduței. Ea nu-i rea ci doar dezinformată...

Il dispretuiesc atat de mult pe Stolojan,incat am ezitat

sa-mi exprim scarba,dusa pana la greata si voma,despre ce ar gandi,zice sau face acest dusman invederat al poporului roman.

Putini sunt cei care au l-au urat,l i-au planuit si facut atat de mult rau ca acest, ...cum sa zic sa nu ma taie astia!.

Poate doar stalinismul care ne voia tranformati in gubernie sovietica.

El este 'vibrionul ciumei incompetentei portocalii' abatute asupra Romaniei si deci autorul moral al mizeriei noasdtre de astazi.

Din cauza lui a fost posibil ca Basescu sa poata reusi prin limbajul golanesc si trivial folosit sa altereze si sa degradaze si umbra de bun simt ce mai ramasese in relatiile sociale.

Trebuie,cumva,sa ne miram ca toata pletora de raufacatori desfid autoritatile statului?
Nu.
Au copiat modelul presedintelui, garantat de Stolojan, care,trebuie sa recunoateti, nu a manifestat si nici nu nu are respect decat pentru autoritatea lui.
Restul autoritatilor statului? Niste 'jeguri'!

Si atunci, ei, paduchii sociali, sunt mai fraieri?!

Cam asa il vad eu pe Stolojan.
Agentul patogen care a infectat,infestat,otravit,amanetatat si pe cale de consecinta,condamnat viitorul poporului roman.

Credet ca este prea mult si prea dur daca il numesc "Calau"?
Intrebarea e retorica, oricum in mintea si sufletul meu asa il consider.

 

@Neutru

Dar cu Base tii?
@FAQ: Eii, nu te mai supara asa de rau!
O sa stau pe langa tine, pe aici pe forum, poate reusesc sa ma informez un picut!

Frequently given answers:

N-am spus și n-o să spun că (doar) eu am dreptate. Poate se va dovedi că m-am inșelat. Tocmai de aceea nu trebuie să stai "langă" mine pentru a te informa, ci --din contră-- să accesezi cat mai multe surse, iar apoi să tragi concluzii singură.
However, atata vreme cat nu mă "muști", ești binevenită și "pe langă" mine, poate avem a-nvăța unul de la celălalt, dar dacă intreci măsura... să vezi atunci supărare. =))

stolo de ce acum?

poate ar trebui sa mai spuna si altele dar si asa e suficient.sa nu creada cineva ca daca ajungem in situatia greciei ue ne ar trata ca pe eici ca la stomatolog.ca pe o masea cariata ce trebuie musai eliminata.plombele nus pt noi. inconstienta politica ne va duce in abis

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor