Stolojan: Romania risca sa fie decredibilizata, liderii Opozitiei sa fie atenti la mesaj!

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 14:48
3250 citiri
Stolojan: Romania risca sa fie decredibilizata, liderii Opozitiei sa fie atenti la mesaj!

Exista in mod real riscul ca Romania sa fie decredibilizata, iar mesajul radicalizat transmis de liderii Opozitiei este extrem de daunator pentru Romania, a afirmat, duminica, intr-o conferinta de presa, Theodor Stolojan, liderul europarlamentarilor PDL.

"Consider ca mesajul toxic pe care liderii opozitiei il transmit in tara si in afara tarii, mai ales, cu privire la posibilitatea punerii in aplicare a articolului 7 din tratatul european, care poate duce la blocarea fondurilor europene si a dreptului de vot al Romaniei este un mesaj extrem de daunator pentru tara noastra", a firmat Stolojan.

Si asta deoarece din afara Romaniei vin semnale negative cu privire la situatia economica. Ultima prognoza economica lansata de Banca Mondiala la inceputul anului arata ca ritmul cresterii economice in lume incetineste. Prognoza de crestere economica mondiala este de 2,5 la suta, fata de 3,6 la suta, valoatea anterioara.

De asemenea, pentru zona euro, se prognozeaza intrarea in recesiune, - 0,3%; iar acesta este locul unde se duc majoritatea exporturilor romanesti, ceea ce reprezinta un semnal extrem de negativ, a explicat Theordor Stolojan.

Pentru Romania, a mai spus liderul PDL, avem prevazuta o crestere economica de 1,5%. Astfel, doua mesaje ni se transmit: "aceste previziuni sunt optimiste, ne putem astepta si la mai rau si tarile in curs de dezvoltare trebuie sa fie pregatite si pentru mai rau".

Aceste mesaje ingrijoratoare sunt date de catre Banca Mondiala pentru ca tarile tarile dezvoltate nu mai au posibilitatea de a actiona pe care au avut-o in 2009. Nu mai pot mari cheltuielile din bugetele lor pentru a sustine consumul si nu mai au nici unde scadea dobanzile, a explicat Stolojan.

Pe de alta parte, in legatura cu piata financiara, unde Romania e vital interesata, pentru ca trebuie sa ne imprumutam atat pentru acoperirea deficitului bugetar, cat si pentru acoperirea datoriei externe de 97 miliarde de euro (din care 77 miliarde sunt imprumuturi ale populatiei si sectorului privat), uitam ca Romania are o datorie extrem de mare si orice derapaj in accesarea fondurilor externe poate provoca dureri foarte mari.

Nu trebuie sa uitam, a mai spus Stolojan, ca piata financiara europeana este blocata in acest moment, atat piata interbancara, cat si cea a obligatiunilor guvernamentale, din cauza lipsei de incredere.

Astfel, fluxurile de capital catre Romania si alte tari s-au redus f mult, iar bancile mama ale bancilor din Romania vor trebui ca pana la sfarsitul lunii iunie sa majoreze cu 115 miliarde capitalurile, ceea ce facae ca speranta Romaniei de a accesa credite de la aceste banci sa fie limitata.

In aceste conditii, europarlamentarul PDL a spus ca se simte nevoit sa straga un semnal de alarma serios cu privire la radicalizarea discursului politic in Romania, mai ales pe teme economice, propagat in Europa.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#Stolojan situatie economica Romania, #Stolojan mesaj economic Opozitie , #europarlamentar