Ce va spune Stolojan in sedinta Colegiului Director - Interviu

Duminica, 17 Iunie 2012, ora 08:43
4596 citiri
Ce va spune Stolojan in sedinta Colegiului Director - Interviu
Foto: Arhiva

Theodor Stolojan a subliniat intr-un interviu acordat Ziare.com ca, politic vorbind, nu exista o alta solutie decat demisia in bloc a conducerii PDL, institutional insa, situatia juridica este neclara.

In plus, prin demisia in bloc a BPN nu s-a facut diferenta intre cei care au avut rezultate bune si ceilalti.

Europarlamentarul PDL isi avertizeaza colegii ca PDL trebuie sa se miste foarte repede, pentru ca se intra in campanie, de aceea nu este de dorit un interimat prelungit al conducerii.

Theodor Stolojan sustine demiterea conducerilor acelor filiale judetene unde s-au obtinut scoruri foarte mici in ciuda potentialului mare pe care il are dreapta acolo, cum ar fi Bucuresti, Giurgiu sau Sibiu. In opinia sa, conducerea centrala trebuie sa intervina si sa ii schimbe rapid pe acei lideri care de ani de zile obtin rezultate proaste, dar sunt mentinuti in fruntea organizatiilor pe "aranjamente, cumetrii, prietenii".

Pe de alta parte, nu trebuie uitat ca PDL a mai pornit si in anii 2000 "aproape tot de la zero", in conditiile in care guvernul Nastase ii bloca accesul la mass-media, ceea ce astazi nu mai e posibil.

Stolojan spune ca va vorbi in Colegiul Director despre cele doua categorii de membri PDL: cei care au venit in partid fara a sti de cata munca a fost nevoie pentru a aduce partidul la guvernare sau care nu au nici azi habar de activitatea zilnica a partidului, si care ar putea "sa vireze" catre o alta formatiune politica, si cea de a doua categorie, a celor care au muncit foarte mult pentru PDL si care nu ar dori sa vada ca noua conducere nu este aleasa pe criterii corecte. "Acesti oameni ar putea fi dezamagiti si sa plece din PDL. Aceasta ar fi intr-adevar o pierdere mare", subliniaza Stolojan.

Cat despre schimbarea lui Emil Boc, "intr-un partid politic nimeni nu trebuie sa se astepte la recunostinta, asta e o lectie pe care eu o stiu foarte bine inca din PNL, domnul Boc o afla si el acum".

Demisia in bloc la PDL - Reactii la cald: A fost o sedinta de exorcizare!

Cum comentati demisia in bloc a intregii conduceri PDL?

Politic, nu cred ca era alta solutie, din moment ce ea a venit de la presedintii filialelor judetene ale partidului si din partea unor presedinti care au obtinut rezultate bune la alegeri, castigand.

Politic nu vad ca se putea ajunge la alta solutie, institutional insa, ca organizatie, sigur ca am anumite rezerve. E o situatie juridica neclara, din moment ce BPN si-a dat demisia. Sigur, ca la orice demisie ramai in functie pana cand se numeste un inlocuitor, or inlocuitor al domnului Boc nu se poate numi decat printr-o Conventie Nationala, similara unui Congres. Acesta trebuie organizat, va lua timp, dar pana la urma asta este solutia juridica.

In cat timp ar trebui sa se organizeze alegerile?

Mi-e greu sa va spun, nu am statutul in fata, sunt niste termene.

Unii analisti spuneau ca s-ar putea mentine acest interimat pana dupa alegerile parlamentare.

Nu cred, pentru ca partidul trebuie sa intre in campanie. Partidul trebuie sa se miste repede.

Pe de alta parte, demisia in bloc nu face deosebirea intre cei care au muncit, cei care au obtinut rezultate, si cei care nu au obtinut rezultate si care, de fiecare data, inregistreaza scoruri foarte mici, desi judetele respective ar trebui sa aibe un potential, vorbesc despre votanti pentru PDL, pentru centru-dreapta destul de mare fata de scorurile obtinute.

Puteti sa fiti mai explicit? La ce judete va referiti?

Sunt judetele unde practic noi am pierdut nu numai totul, dar am pierdut cu scoruri foarte mici, discutam despre Municipiul Bucuresti, de judetul Giurgiu, de Ialomita, Sibiu, sunt multe, nu am in fata rezultatele.

Ideea este ca demisia in bloc e o solutie politica, dar, institutional, nu distinge intre cine a avut rezultate si cine nu a avut. Acest lucru trebuie sa il faca de acum incolo alegerile pentru noua conducere a partidului. Eu sper ca la acestea intr-adevar sa fie alesi oameni care au demonstrat ca au obtinut rezultate sau au pierdut foarte strans, dar in niciun caz oameni care au condus organizatii sau au actionat in organizatii care au obtinut sub 15%, sub 10% sau mai stiu eu cat.

Alegerile trebuie sa distinga intre cei care au avut rezultate si cei care nu avut.

In al doilea rand, eu nu am participat la sedinta de joi a Colegiului, am fost la Strasbourg, particip insa la sedinta de duminica, dar nu am retinut sa se fi discutat ceva despre rezultatele organizatiilor judetene, municipale. Ele se stiu deja.

Practic, vor trebui luate masuri foarte serioase pentru ca exista organizatii care de ani si ani de zile obtin aceleasi rezultate proaste si totusi aleg aceiasi presedinti de organizatie. Trebuie intrat aici, numai de la centru se poate intra, si incercat cu oameni noi.

Cum arata harta politica dupa alegeri - ce a avut si ce a pierdut PDL-ul

In opinia dumneavoastra, cine ar trebui sa preia fraiele PDL? Inclusiv numele dumneavoastra a fost mentionat. Veti candida?

Nu. Eu sunt in Parlamentul European si am spus intotdeauna ca nu poti sa fii navetist saptamanal si sa iti asumi o functie de o responsabilitate maxima sau importanta in PDL. Trebuie sa fii pe campul de bataie 7 zile din 7 zile, 24 de ore din 24 de ore, nu sa crezi ca pot fi in Parlamentul European si sa vii sambata si duminica pe la cate o televiziune prin Bucuresti.

Vrei sa fii lider al PDL, trebuie sa fii aici.

De acord, dar dumneavoastra spuneti ca sunteti in PE, Adriean Videanu spune ca are afaceri, Radu Berceanu spune ca se retrage. Daca nici numele grele ale PDL nu se implica in salvarea partidului...

Vom vedea cine doreste sa se inscrie pentru a candida in primul rand la functia de presedinte al partidului, avand in vedere ca domnul Boc a exprimat foarte clar ca nu doreste sa mai faca acest lucru.

Vasile Blaga?

Nu stiu, dansul urmeaza sa se pronunte. A condus campania electorala.

Dar, tocmai de aceea, nu ar trebui sa faca si dansul un pas inapoi pentru rezultatele slabe obtinute de PDL la alegerile locale?

Daca discutam de rezultatele PDL, e o discutie mult mai larga. Sigur ca cel care a condus campania are o responsabilitate, toti au responsabilitati, dar unii au obtinut rezultate, altii nu. Asta este, pana la urma realitatea. Or, cei care nu au obtinut rezultate vor trebui sa faca un pas in urma. E o roata, se invarte, nu inseamna ca daca fac un pas in urma nu au posibilitatea de a reveni peste o perioada de timp.

Asta e viata. Iar intr-un partid politic nimeni nu trebuie sa se astepte la recunostinta, asta e o lectie pe care eu o stiu foarte bine inca din PNL, domnul Boc o afla si el acum.

Insa, nu uitati suntem destui in PDL care in 2000 am plecat aproape tot de la zero. PNL avea 7 %, PD avea undeva tot cam asa, dupa alegerile parlamentare. Practic am plecat de la zero, in conditiile in care nu aveam acces la mass-media asa cum avem astazi. Era domnul Nastase, daca va amintiti, in 2000-2004, noi nu apaream la televiziunea publica decat accidental. Stim foarte bine cum e, pornim iara, e o constructie care trebuie facuta.

Berceanu, despre culisele sedintei de joi, Blaga, Anastase si Basescu Interviu Ziare.com

Crin Antonescu spunea, si nu numai el, ca singurul care ar putea revigora PDL este Traian Basescu. Cum comentati?

Domnul Basescu a declarat foarte limpede ca dupa ce termina mandatul nu mai doreste sa faca politica. Deci nu il vad intrand din nou in politica.

Credeti ca vor mai fi democrat-liberali care vor trece la PNL?

Avem doua situatii si o voi spune in Colegiul Director.

Avem unii care au venit in PDL fara sa stie ce a insemnat munca pentru a ajunge PDL la guvernare, ca a insemnat o munca de ani si ani de zile, in conditii foarte dificile, si care, desigur, acum PDL nemaifiind in voga, pleaca. Cu acestia nu ai ce sa faci. Exista unii care au venit la PDL fara sa stie ca un partid politic trebuie sa plateasca chirie, trebuie sa plateasca Internetul, telefoanele, trebuie sa angajeze personal... Ei sunt in sferele inalte ale ideologiei. Aici, te astepti oricand ca acesti oameni sa vireze de la un partid la altul.

Ce ma preocupa pe mine insa, sunt acei membri ai partidului care au muncit foarte mult pentru ca PDL sa ajunga sa guverneze Romania si care nu vor sa vada ca aceste alegeri nu se vor face pe criterii corecte, ci se vor face iarasi pe grupuri, sau, ma rog...Atunci, acesti oameni ar putea fi dezamagiti si sa plece din PDL. Aceasta ar fi intr-adevar o pierdere mare.

De aceea, eu personal imi pun sperante ca procesul acesta de alegeri la nivel central va fi bazat pe criterii, pe vot corect, si la nivelul organizatiilor PDL se vor folosi, pentru mentinerea sau nu a conducerilor, criteriile si nu alte aranjamente, cumetrii, prietenii, si asa mai departe. Avem sondaje, stim cine sunt membrii de partid care se bucura de credibilitate in fiecare organizatie, deci lucrurile nu sunt greu de lamurit.

Boc: Liderii de filiale locale vor fi maturati de viitoarea conducere a PDL

Ce parere aveti despre activitatea filialei Bucuresti? Cum se poate recastiga Capitala?

Filiala Bucuresti trebuie sa inteleaga ca a obtinut un rezultat slab. Va fi o noua conducere. Va incepe munca de la zero, nu exista alta cale. Nu avem nume acum, trebuie stabilite criteriile si luate masurile de rigoare.

Partidul va trebui sa inteleaga ca a mai trecut prin situatii grele, in 2000, am parcurs un drum lung, sa speram ca de data asta nu va fi asa de lung, ca cel care a fost.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Stolojan demisii PDL, #Stolojan alegegeri PDL, #Stolojan schimbare conducere PDL, #Colegiul Director PDL , #PDL