Cum va schimba politica fiscala un Guvern condus de PD-L

Duminica, 23 Noiembrie 2008, ora 15:07
3709 citiri
Cum va schimba politica fiscala un Guvern condus de PD-L

Prin ce difera in materie de politica fiscala un program de guvernare propus de un partid de dreapta, PNL, de unul inaintat de catre PD-L, partid de centru-dreapta?

Atat actualul partid de guvernare, cat si fostii parteneri de alianta au aceleasi prioritati in domeniul stabilitatii macroeconomice si propun aceleasi masuri de eficientizare a politicilor fiscal-bugetare, cu precizarea ca doar PNL, pe alocuri, explica cum va duce la indeplinire angajamentele asumate.

Coordonarea politicilor fiscal-bugetare cu politica monetara; indeplinirea criteriilor de intrare in zona euro in anul 2014; corelarea descentralizarii administrative cu descentralizarea financiara sau programarea bugetara multianuala sunt principalele teme comune ale celor doua partide.

Si totusi, diferente exista. Partidul condus de Emil Boc promite ca va realiza o "crestere economica sanatoasa bazata pe libera concurenta, productivitate si competitivitate" facand uz de doua masuri care lipsesc cu desavarsire din "Programul de guvernare 2009-2012", propus de PNL.

Astfel, pe langa promisiunile de mentinere a cotei unice de impozitare la 16% si simplificarea regimului parafiscal prin diminuarea numarului si a marimii taxelor si tarifelor la serviciile publice, promisiuni care se regasesc si in strategia pe urmatorii patru ani a PNL, PD-L intentioneaza sa "introduca prevederi fiscale de tip "holding" pentru incurajarea stabilirii de holdinguri in Romania".

Pana in prezent, niciunul dintre liderii partidului nu a explicat exact in ce ar urma sa constea aceasta lege si nici cui o sa deserveasca.

Un eventual Cabinet condus de Theodor Stolojan are in plan sa adopte prevederi legale prin care profitul reinvestit in masini, utilaje, IT, tehnologii care tintesc direct cresterea productivitatii si a competitivitatii (nu in automobile si imobile) sa fie scutit de la plata impozitului, cu conditia ca suma grevata de aceasta obligatie financiara sa nu depaseasca limita a 20% din profitul total.

In acelasi timp, Guvern s-a rezumat doar la suspendarea impozitului pe dividendele reinvestite, premierul Calin Popescu-Tariceanu excluzand orice posibilitate ca in mandatul sau, actual sau viitor, sa extinda masura si asupra profitului reinvestit.

Diferente intre planurile propuse de cele doua partide apar si in ceea ce priveste reducerea contributiilor platite de angajator si angajat catre institutiile sociale si de sanatate ale statului.

Pe de o parte, PD-L promite ca va "reduca contributiile pentru asigurarile de sanatate, in corelare cu reforma sistemului de sanatate", in vreme ce PNL a trecut deja la reducerea contributiilor de asigurari sociale catre stat (in care sunt incluse si cele pentru sanatate, somaj sau pensii) cu doua puncte procentuale.

Cat priveste fondurile europene, actualii guvernanti promit ca, in urmatoarea legislatura, capacitatea de absorbtie va creaste ca urmare a sprijinirii autoritatilor locale in identificarea proiectelor si prin consolidarea capacitatii administrative a Autoritatii de Management si a organismelor intermediare.

Ceva mai indrazneti, democrat-liberalii considera ca vor reusi, pana in 2012, o "absorbtie integrala si eficienta a fondurilor europene", cu toate ca exercitiul bugetar al Uniunii Europene se termina in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Theodor Stolojan, #PDL, #PNL, #politica fiscala , #PDL