Sondaj intern PD-L: Romanii care vor sa voteze prefera USL

Marti, 03 Mai 2011, ora 07:32
13492 citiri
Sondaj intern PD-L: Romanii care vor sa voteze prefera USL

USL ar avea cele mai mari sanse sa castige alegerile parlamentare conform unei anchete sociologice interne realizate de CSOP la comanda PD-L si care a intrat in posesia Ziare.com.

Sondajul de opinie de uz intern al PD-L mai arata ca Theodor Stolojan (21%) si Vasile Blaga (20%) sunt primii in ierarhia capitolului "incredere comunicatori PD-L la capitolul chestiuni politice".

La capitolul "incredere in comunicatori alte partide chestiuni politice ", Crin Antonescu se bucura de increderea a 49% dintre subiecti, Victor Ponta de 35%, Ion Iliescu de 28%, iar Mircea Geoana de 24%.

Asadar, potrivit sondajului de opinie de uz intern al PD-L, obtinut de Ziare.com, 57% dintre romanii care vor sa voteze prefera USL, 20% PD-L, iar 8% Partidul Poporului, formatiune politica a carui inregistrare a fost deocamdata respinsa printr-o decizie irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti. Acelasi sondaj mai arata ca PRM ar reintra in Parlament, fiind preferat de 6% dintre alegatori, acelasi procent obtinandu-l si UDMR.

Mugur Isarescu are cel mai mare capital de incredere

Guvernatorul BNR este, conform sondajului CSOP, personalitatea in care romanii au cea mai mare incredere (34%), in timp ce 55% si-au manifestat lipsa de incredere.

Dintr-o lista cu 12 politicieni, Crin Antonescu se bucura de cea mai mare incredere (26%), urmat de Victor Ponta (25%), Mircea Geoana (18%), la acest capitol la egalitate situandu-se Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu si Dan Diaconescu, fiecare cu un procent de 17%. In Ion Iliescu au foarte multa incredere 16% dintre romani, in vreme ce in Emil Boc doar 13%. De remarcat este faptul ca procentele celor care au putina sau foarte putina incredere in oamenii politici sunt mari: Crin Antonescu - 66%, Victor Ponta - 66%, Mircea Geoana - 76%, Traian Basescu - 80%, Calin Popescu-Tariceanu - 76%, Dan Diaconescu -75%, Ion Iliescu - 78%, Emil Boc, 83%.

PD-L are cei mai corupti oameni

In perceptia publica, potrivit CSOP, PD-L are cei mai corupti oameni, 38% dintre cei intrevievati fiind de aceasta parere, in vreme ce acelasi PD-L (17%) este considerat ca fiind cel mai preocupat in domeniul luptei impotriva coruptiei.

24% dintre subiectii sondajului de opinie considera ca cei mai competenti oameni sunt la PSD, in vreme ce 26% cred ca nici un partid nu are membri capabili de performante. Relatii bune cu presa in general (19%) cu televiziunile (19%) are PSD, acealasi partid avand si cea mai buna comunicate cu oamenii (20%). 25% dintre intervievati cred ca PSD este partidul care este cel mai preocupat de nevoile oamenilor.

PD-L si Guvernul Boc nu se pot lauda cu vreo realizare

Ancheta CSOP releva faptul ca in perceptia populatiei PD-L si Guvernul Boc au avut o activitate plina de insuccese. La capitolul lupta impotriva coruptiei, 23% dintre intervievati apreciaza pozitiv activitatea PD-L, in vreme ce 71% nu este de acord ca partidul de guvernamant a inregistrat succese in acest domeniu. In aceasta privinta, 6% din populatie crede ca Guvernul Boc a luat masuri anticoruptie.

81% dintre romani cred ca PD-L a dat chix cu privire la masurile pentru scoaterea Romaniei din criza, in vreme ce 2% considera ca Guvernul Boc a fost eficient in aceasta privinta. Reformele din sistemele de sanatatea si pensii sunt considerate de 84% dintre intervievati ca fiind esecuri ale principalului partid aflat in coalitia de la guvernare.

73% din romani cred ca PD-L nu a facut nimic in privinta agriculturii, un procent de 72% are aceeasi opinie cu privire la aplicarea legilor si la infaptuirea actului de justitie. 83% din cei intrevievati considera ca PD-L nu a facut nimic pentru crearea de locuri de munca sau in lupta impotriva birocratiei (75%) sau referitor la impozitare (82%).

De remarcat este faptul ca 53% din subiectii sondajului cred ca Guvernul Boc nu se poate lauda cu nici o realizare.

Antonescu, cel mai de incredere comunicator pe chestiuni politice

Theodor Stolojan (21%) si Vasile Blaga (20%) sunt primii in ierarhia capitolului "incredere comunicatori PD-L la capitolul chestiuni politice", conform anchetei sociologice a CSOP, in vreme ce Emil Boc (16%) se situeaza pe locul al treilea, iar Elena Udrea (11%) il urmeaza. Monica Macovei se bucura de increderea a 10% dintre intervievati.

Procentele sondajului arata ca Theodor Stolojan si Vasile Blaga raman in perceptia populatiei comunicatori de incredere ai PD-L indiferent de domeniile in care comunica: economie - Stolojan (27%), Blaga (12%) fiind devansat de Radu Berceanu (13%); educatie - Stolojan e la egalitate cu Sulfina Barbu (10%) fiind urmati de Blaga 9%); sanatate - Stolojan (11%), urmat de Sulfina Barbu si Blaga (9%); combatere coruptie - Blaga este cel mai credibil comunicator la PD-L, o spun 14% dintre subiectie, urmat de Monica Macovei si Stolojan (12%); justitie - Monica Macovei (26%) , urmata de Blaga (14%) si Stolojan (11%); administratie publica - Blaga (17%), Stolojan (12%), Gheorghe Fluture (10%); combaterea somajului - Stolojan (13%), Blaga (10%), Boc (9%); pensii si asistenta sociala - Stolojan (12%), Blaga (10%), Emil Boc (9%).

La capitolul "incredere in comunicatori alte partide chestiuni politice ", Crin Antonescu se bucura de increderea a 49% dintre subiecti, Victor Ponta de 35%, Ion Iliescu de 28%, iar Mircea Geoana de 24%.

Televiziunea, principala sursa de informare a romanilor

Sondajul CSOP mai releva faptul ca 85% dintre romani se uita in fiecare zi sau aproape in fiecare zi la TV, 31% asculta radio-ul in fiecare zi sau aproape in fiecare zi, 10% citesc zilnic sau aproape zilnic presa scrisa nationala, iar 12% cea locala, 9% citesc zilnic sau aproape zilnic presa online, 7% citesc zilnic sau aproape in fiecare zi bloguri sau activeaza pe forumuri de pe Internet, iar 9% activeaza zilnic sau aproape zilnic in retele de socializare online.

Stirile PRO Tv se bucura de cea mai mare incredere (55%), urmate de Antena 1 (46%), Realitatea Tv (45%), Antena 3 (42%), TVR (33%), Prima Tv (29%), OTV si Kanal D (25%), B1 Tv (19%), 10 Tv (14%).

La capitolul "incredere populatie: stiri si comentarii despre evenimente politice (ziare)", Adevarul este pe primul loc, care se bucura de 20% de multa sau foarte multa incredere din partea subiectilor intervievati, urmat de Jurnalul national (18%), Libertatea (16%), Evenimentul zilei (13%).

De multa sau foarte multa incredere se bucura la capitolul jurnalisti si analisti Cristian Tudor Popescu (50%), urmat de Mircea Badea (46%) si Victor Ciutacu (30%).

Sondajul CSOP a fost realizat pe un esantion national format din 1.511 persoane. Eroarea de reprezentativitate: +/-2,4% cu o probabilitate de 0,95.

Interviurile au fost realizate pe baza de chestionar standardizat, fata in fata, la domiciliul persoanelor intervievate.

Datele au fost culese in perioada 25 martie - 4 aprilie 2011.

Citește și:
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii despre o posibilă scumpire a cașcavalului la 100 de lei pe kilogram: ”Nu va ajunge la un asemenea preț”
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public în contextul scumpirilor din ultima...
USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea banilor pe care partidele îi bagă în presă și propagandă
USR a depus un proiect de lege pentru transparentizarea banilor pe care partidele îi bagă în presă și propagandă
USR a depus, joi, 29 septembrie, un proiect de lege pentru transparentizarea cheltuielilor pe care partidele politice le fac, din banii publici primiţi ca subvenţie, cu presa şi propaganda....