Sondaj intern PD-L: Romanii care vor sa voteze prefera USL

Marti, 03 Mai 2011, ora 07:32
13464 citiri
Sondaj intern PD-L: Romanii care vor sa voteze prefera USL

USL ar avea cele mai mari sanse sa castige alegerile parlamentare conform unei anchete sociologice interne realizate de CSOP la comanda PD-L si care a intrat in posesia Ziare.com.

Sondajul de opinie de uz intern al PD-L mai arata ca Theodor Stolojan (21%) si Vasile Blaga (20%) sunt primii in ierarhia capitolului "incredere comunicatori PD-L la capitolul chestiuni politice".

La capitolul "incredere in comunicatori alte partide chestiuni politice ", Crin Antonescu se bucura de increderea a 49% dintre subiecti, Victor Ponta de 35%, Ion Iliescu de 28%, iar Mircea Geoana de 24%.

Asadar, potrivit sondajului de opinie de uz intern al PD-L, obtinut de Ziare.com, 57% dintre romanii care vor sa voteze prefera USL, 20% PD-L, iar 8% Partidul Poporului, formatiune politica a carui inregistrare a fost deocamdata respinsa printr-o decizie irevocabila a Curtii de Apel Bucuresti. Acelasi sondaj mai arata ca PRM ar reintra in Parlament, fiind preferat de 6% dintre alegatori, acelasi procent obtinandu-l si UDMR.

Mugur Isarescu are cel mai mare capital de incredere

Guvernatorul BNR este, conform sondajului CSOP, personalitatea in care romanii au cea mai mare incredere (34%), in timp ce 55% si-au manifestat lipsa de incredere.

Dintr-o lista cu 12 politicieni, Crin Antonescu se bucura de cea mai mare incredere (26%), urmat de Victor Ponta (25%), Mircea Geoana (18%), la acest capitol la egalitate situandu-se Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu si Dan Diaconescu, fiecare cu un procent de 17%. In Ion Iliescu au foarte multa incredere 16% dintre romani, in vreme ce in Emil Boc doar 13%. De remarcat este faptul ca procentele celor care au putina sau foarte putina incredere in oamenii politici sunt mari: Crin Antonescu - 66%, Victor Ponta - 66%, Mircea Geoana - 76%, Traian Basescu - 80%, Calin Popescu-Tariceanu - 76%, Dan Diaconescu -75%, Ion Iliescu - 78%, Emil Boc, 83%.

PD-L are cei mai corupti oameni

In perceptia publica, potrivit CSOP, PD-L are cei mai corupti oameni, 38% dintre cei intrevievati fiind de aceasta parere, in vreme ce acelasi PD-L (17%) este considerat ca fiind cel mai preocupat in domeniul luptei impotriva coruptiei.

24% dintre subiectii sondajului de opinie considera ca cei mai competenti oameni sunt la PSD, in vreme ce 26% cred ca nici un partid nu are membri capabili de performante. Relatii bune cu presa in general (19%) cu televiziunile (19%) are PSD, acealasi partid avand si cea mai buna comunicate cu oamenii (20%). 25% dintre intervievati cred ca PSD este partidul care este cel mai preocupat de nevoile oamenilor.

PD-L si Guvernul Boc nu se pot lauda cu vreo realizare

Ancheta CSOP releva faptul ca in perceptia populatiei PD-L si Guvernul Boc au avut o activitate plina de insuccese. La capitolul lupta impotriva coruptiei, 23% dintre intervievati apreciaza pozitiv activitatea PD-L, in vreme ce 71% nu este de acord ca partidul de guvernamant a inregistrat succese in acest domeniu. In aceasta privinta, 6% din populatie crede ca Guvernul Boc a luat masuri anticoruptie.

81% dintre romani cred ca PD-L a dat chix cu privire la masurile pentru scoaterea Romaniei din criza, in vreme ce 2% considera ca Guvernul Boc a fost eficient in aceasta privinta. Reformele din sistemele de sanatatea si pensii sunt considerate de 84% dintre intervievati ca fiind esecuri ale principalului partid aflat in coalitia de la guvernare.

73% din romani cred ca PD-L nu a facut nimic in privinta agriculturii, un procent de 72% are aceeasi opinie cu privire la aplicarea legilor si la infaptuirea actului de justitie. 83% din cei intrevievati considera ca PD-L nu a facut nimic pentru crearea de locuri de munca sau in lupta impotriva birocratiei (75%) sau referitor la impozitare (82%).

De remarcat este faptul ca 53% din subiectii sondajului cred ca Guvernul Boc nu se poate lauda cu nici o realizare.

Antonescu, cel mai de incredere comunicator pe chestiuni politice

Theodor Stolojan (21%) si Vasile Blaga (20%) sunt primii in ierarhia capitolului "incredere comunicatori PD-L la capitolul chestiuni politice", conform anchetei sociologice a CSOP, in vreme ce Emil Boc (16%) se situeaza pe locul al treilea, iar Elena Udrea (11%) il urmeaza. Monica Macovei se bucura de increderea a 10% dintre intervievati.

Procentele sondajului arata ca Theodor Stolojan si Vasile Blaga raman in perceptia populatiei comunicatori de incredere ai PD-L indiferent de domeniile in care comunica: economie - Stolojan (27%), Blaga (12%) fiind devansat de Radu Berceanu (13%); educatie - Stolojan e la egalitate cu Sulfina Barbu (10%) fiind urmati de Blaga 9%); sanatate - Stolojan (11%), urmat de Sulfina Barbu si Blaga (9%); combatere coruptie - Blaga este cel mai credibil comunicator la PD-L, o spun 14% dintre subiectie, urmat de Monica Macovei si Stolojan (12%); justitie - Monica Macovei (26%) , urmata de Blaga (14%) si Stolojan (11%); administratie publica - Blaga (17%), Stolojan (12%), Gheorghe Fluture (10%); combaterea somajului - Stolojan (13%), Blaga (10%), Boc (9%); pensii si asistenta sociala - Stolojan (12%), Blaga (10%), Emil Boc (9%).

La capitolul "incredere in comunicatori alte partide chestiuni politice ", Crin Antonescu se bucura de increderea a 49% dintre subiecti, Victor Ponta de 35%, Ion Iliescu de 28%, iar Mircea Geoana de 24%.

Televiziunea, principala sursa de informare a romanilor

Sondajul CSOP mai releva faptul ca 85% dintre romani se uita in fiecare zi sau aproape in fiecare zi la TV, 31% asculta radio-ul in fiecare zi sau aproape in fiecare zi, 10% citesc zilnic sau aproape zilnic presa scrisa nationala, iar 12% cea locala, 9% citesc zilnic sau aproape zilnic presa online, 7% citesc zilnic sau aproape in fiecare zi bloguri sau activeaza pe forumuri de pe Internet, iar 9% activeaza zilnic sau aproape zilnic in retele de socializare online.

Stirile PRO Tv se bucura de cea mai mare incredere (55%), urmate de Antena 1 (46%), Realitatea Tv (45%), Antena 3 (42%), TVR (33%), Prima Tv (29%), OTV si Kanal D (25%), B1 Tv (19%), 10 Tv (14%).

La capitolul "incredere populatie: stiri si comentarii despre evenimente politice (ziare)", Adevarul este pe primul loc, care se bucura de 20% de multa sau foarte multa incredere din partea subiectilor intervievati, urmat de Jurnalul national (18%), Libertatea (16%), Evenimentul zilei (13%).

De multa sau foarte multa incredere se bucura la capitolul jurnalisti si analisti Cristian Tudor Popescu (50%), urmat de Mircea Badea (46%) si Victor Ciutacu (30%).

Sondajul CSOP a fost realizat pe un esantion national format din 1.511 persoane. Eroarea de reprezentativitate: +/-2,4% cu o probabilitate de 0,95.

Interviurile au fost realizate pe baza de chestionar standardizat, fata in fata, la domiciliul persoanelor intervievate.

Datele au fost culese in perioada 25 martie - 4 aprilie 2011.

Citeste si:
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 17 august, că măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active ”în formula necesară protejării cetăţenilor şi...