Stolojan, despre liberalizarea pretului gazelor naturale

Marti, 23 August 2011, ora 17:26
1374 citiri
Stolojan, despre liberalizarea pretului gazelor naturale

Liberalizarea pretului la gaze naturale pentru productia din tara trebuia corelata cu incetarea restrictiei de majorare a redeventei, deoarece toata cresterea de pret de la gazele naturale din tara va presupune cresterea profitului unei singure companii - OMV, a declarat fostul premier Theodor Stolojan.

"Liberalizarea pretului la gaze naturale pentru productia din tara trebuia corelata cu incetarea restrictiei de majorare a redevendetei, pentru ca nu poti sa majorezi redeventa la productia inca in proprietate de stat si sa lasi nemajorat la productia de gaz a Petrom-ului. Or, nu este normal ca toata cresterea de pret care va fi la gazul natural din tara sa revina numai in profitul unei companii", a afirmat acesta.

Potrivit fostului prim-ministru, prin contractul comercial de privatizare al Petrom Romania a cedat din suveranitate.

"Sigur ca in Romania cuvantul cedari de suveranitate suna foarte dramatic, desi noi am cedat din suveranitate printr-un contract comercial, contractul de privatizare a Petrom, in care am acceptat ca timp de 10 ani sa nu ne atingem de redevente, or impozitele si taxele reprezinta un act de suveranitate al oricarui stat (...). Am cedat din suveranitate in favoarea celor care au cumparat Petrom-ul", a precizat acesta.

Stolojan a subliniat faptul ca Romania a cedat din politica comerciala, vamala si agricola.

"Romania a cedat deja foarte mult din suveranitate. A cedat politica comerciala, nu se mai face de catre Romania. A cedat politica vamala, nu se mai face de catre Romania. In politica agricola am cedat foarte mult, in sensul ca la ora actuala orice masura doreste sa o ia Romania in sensul de a sprijini agricultura e obligata sa ceara acordul Comisiei Europene, pentru ca exista o Politica Agricola Comuna, cu subventii din bugetul Uniunii", a declarat Teodor Stolojan.

In acest context, el a precizat ca nu este de acord cu propunerea crearii unei Uniuni fiscale sau crearea Statelor Unite ale Europei, insa a subliniat ca un argument pentru realizarea celor doua este competitivitatea.

"Eu nu sunt de acord, desi am vazut ca presedintele sustine ideea unei Europe federale. Nu sunt de acord, pentru ca dupa parerea mea fiecare tara trebuie sa-si puna lucrurile in ordine si nu vom scapa, n-a scapat Romania in perioada 96-99 de a-si pune lucrurile in ordine, n-am scapat nici acum si asa, pana la urma, fiecare tara va trebui sa-si puna casa in ordine. Dar exista un argument care a fost adus in aceasta discutie cu Europa federala, si anume competitivitatea, ideea ca exista Statele Unite ale Americii, o economie puternica (...), ca exista China care vine din urma - e deja a doua economie ca marime - si o Europa federala ar fi si ea foarte puternica. Asta ar insemna cedari de suveranitate, s-a spus", a mai precizat Stolojan.

In opinia sa, alternativa Europei federative este cresterea bugetului Uniunii Europene si axarea lui pe inovare.

"Uitati-va la aceasta companie Apple care la ora actuala are o valoare de piata imensa. Cum a ajuns aceasta companie sa faca acest lucru? Pentru ca a venit tot timpul cu niste produse extraordinare care sunt vandute in toata lumea, nu numai in piata SUA", a mentionat Stolojan.

Citeste si:
Guvernul adoptă noi decizii privind situaţia pandemică. Alexandru Rafila: ”Degeaba găsim soluţii care nu pot fi aplicate”
Guvernul adoptă noi decizii privind situaţia pandemică. Alexandru Rafila: ”Degeaba găsim soluţii care nu pot fi aplicate”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri, 3 decembrie, că a fost analizată în ședința de Guvern propunerea Centrului European de Control al Bolilor privind testarea PCR a...
Ghinea îl contrazice pe ministrul Muncii: Majorarea pensiilor nu va fi posibilă fără renunțarea la cele speciale ale clientelei
Ghinea îl contrazice pe ministrul Muncii: Majorarea pensiilor nu va fi posibilă fără renunțarea la cele speciale ale clientelei
Vicepreşedintele USR Cristian Ghinea a transmis vineri, 3 decembrie, că majorarea pensiilor nu va putea fi posibilă simultan cu introducerea indemnizaţiilor speciale pentru aleşii locali,...