Stolojan: Economia Romaniei este stabila, dar este stabila intr-un echilibru rau

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 16:15
1836 citiri
Stolojan: Economia Romaniei este stabila, dar este stabila intr-un echilibru rau

Liderul PDL Theodor Stolojan sustine ca din programul de convergenta pentru 2013 - 2016 al Guvernului condus de Victor Ponta este de retinut ca economia este stabila, dar a apreciat ca este "stabila intr-un echilibru rau" si din cauza faptului ca "economia subterana se afla pe locul II in Europa".

"Ceea ce este de retinut (din programul de convergenta al Guvernului - n.red.) este ca economia Romaniei este stabila, dar este stabila intr-un echilibru rau. De ce este intr-un echilibru rau? Intrucat cresterea economica este sub potential, pentru ca economia subterana (din Romania -n.red.) se afla pe locul II din Europa, circa 30% din PIB.

Cum spuneam, creditele neperformante de 19,05% ne plaseaza tot pe locul II in Europa, discutam de peste 10 miliarde de euro credite neperformante", a precizat Theodor Stolojan, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Democrat-liberalul a enumerat mai multe cauze privind instabilitatea economiei, printre acestea aflandu-se inflatia de peste 5%, nivelul investitiilor straine care in 2012 a fost de doar 1,6 miliarde de euro, un minim al ultimilor 10 ani, si diferentele mari de dezvoltare intre regiunile tarii.

"Si peste toate acestea discutam de calitatea slaba a institutiilor statului. (...) Institutiile statului slabe nu fac decat sa impiedice transformarea acestui echilibru rau in echilibru bun. Daca ne gandim la procesul de selectie pentru procurorul-sef al DNA si procurorul general, desfasurat pe vremea cand era ministru al Justitiei doamna Pivniceru, nu putem constata decat cat de putred poate fi un proces de selectare a unor inalte slujbe in ceea ce se cheama institutiile statului roman. (...) Avem o inventie premiata la Geneva, dar care nu se poate califica pentru a fi finantata din fonduri publice destinate cercetarii", a adaugat Stolojan.

De asemenea, el a acuzat si "incapacitatea de gestionare a companiilor cu capital de stat".

"Demisia conducerii la CFR S.A. care gestioneaza infrastructura in transportul feroviar nu face decat ca in Romania toate functioneaza altfel decat scrie pe hartie. Am reusit performanta de a perverti orice proces normal intr-o economie de piata. (...) Ce incerc sa va spun este ca aceasta calitate slaba a institutiilor statului practic omoara speranta de dezvoltare a Romaniei", a conchis Theodor Stolojan.

D.R.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Stolojan economie Ponta, #Stolojan euro convergenta Ponta , #PDL