Stolojan il critica pe Vladescu: Nu s-a discutat despre renuntarea la cota unica

Marti, 13 Iulie 2010, ora 14:38
3605 citiri
Stolojan il critica pe Vladescu: Nu s-a discutat despre renuntarea la cota unica

Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L, sustine ca in PD-L nu s-a discutat despre o eventuala renuntare la cota unica de impozitare, dezaproband declaratiile ministrului Sebastian Vladescu pe aceasta tema, deoarece este "total contraproductiv ca oameni din Guvern sa iasa cu fel de fel de asemenea idei".

"Nu s-a discutat in partid (despre desfiintarea cotei unice, n.red.). Este total contraproductiv ca oameni din Guvern sau alti specialisti din PD-L sa iasa cu fel de fel de asemenea idei fara a veni cu un studiu clar despre politica fiscala a Romaniei. Si eu am parerile mele, si domnul Vladescu pe ale sale. Este contraproductiv ca fiecare sa arunce pe piata cate o idee disparata", a declarat, pentru Mediafax, Theodor Stolojan.

Videanu arunca problema cotei unice in curtea lui Vladescu

Theodor Stolojan a mai spus ca Romania are un grad de fiscalitate de 32% din PIB, in timp ce in statele din nordul Europei gradul de fiscalitate este de 50% din PIB.

"Daca Romania doreste un grad de fiscalitate redus, atunci trebuie sa accepte ca o buna parte din bunurile publice, din programele sociale, cum ar fi invatamant, sanatate, trebuie suportate din veniturile populatiei, firmelor. Oamenii de rand pot face judecati. Daca vor un impozit mai mic, atunci va trebui sa plateasca mai mult din salariu pentru asigurari, iar in cazul unui impozit mai mare va fi invers", a explicat liderul PD-L.

El a apreciat ca o reforma fiscala este necesara pe baza unui studiu si a impactulului acesteia.

Mircea Cosea: Ideea lui Vladescu de a inlocui cota unica tine de filosofia economica

"Este contraproductiv ca fiecare sa lanseze fel de fel de idei cand trebuie modificat un impozit. In Danemarca, de exemplu, se plateste cota de TVA de 25%, si in schimb populatia nu plateste asigurari medicale, serviciile medicale fiind gratuite. Nu pot sa judeci singur luand un impozit si vazand cum e pe la unii sau pe la altii. Trebuie sa ai o viziune de ansamblu", a adaugat Stolojan.

In opinia sa, cota unica trebuie mentinuta "atat timp cat Romania nu este in stare sa stapaneasca economia gri si decalajul fata de tarile europene este foarte mare".

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a declarat marti, intr-un interviu pentru Ziarul Financiar, ca dupa sase ani de cota unica, Romania ar trebui sa treaca de la 1 ianuarie 2011 la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor.

Vladescu vrea sa scoata cota unica

"Romania are mare nevoie sa treaca la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, pentru functionarea in continuare a statului, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem", a declarat Vladescu

Ministrul afirma ca lucreaza la un sistem de impozit pe venitul global, in trepte mici, cu deduceri pentru pensii si asigurari de sanatate private. El a precizat ca pentru incurajarea consumului va fi nevoie de reducerea TVA in 2011.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...