Stolojan indeamna la calm in PDL si vorbeste despre sansele partidului la europarlamentare

Joi, 21 Februarie 2013, ora 13:02
2729 citiri
Stolojan indeamna la calm in PDL si vorbeste despre sansele partidului la europarlamentare

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan indeamna la calm in partid, refuzand sa raspunda atacurilor colegului sau, Cristian Preda, si admite ca PDL isi poate mentine numarul de europarlamentari din prezent, dupa alegerile din 2014.

Intrebat care sunt sansele ca PDL sa-si pastreze numarul actual de europarlamentari si dupa alegerile din 2014, Theodor Stolojan a raspuns: "Sansele vor depinde de scorul obtinut in alegeri, deci avem in fata mai bine de un an de zile pana la alegeri - alegerile vor fi in mai 2014 - in care prin munca trebuie sa recastigam increderea oamenilor".

"Si atunci sigur ca putem mentine cel putin si numarul de parlamentari pe care il avem si in prezent, 11", a spus europarlamentarul PDL, pentru Ziare.com.

Acesta si-a manifestat increderea ca partidul poate obtine un rezultat care sa confirme actualul numar de europarlamentari PDL, de 30-33 la suta la alegerile europarlamentare, "pentru ca mai au loc si redistribuiri, pentru ca vor fi partide mici care nu vor intruni pragul".

Fostul prim-ministru afirma ca orice democrat-liberal se poate inscrie in lupta pentru un loc in Parlamentul European, existand si anumite criterii pentru candidati.

"Competitia va fi deschisa pentru orice membru al PDL. Nu se pune problema aici ca cineva care isi doreste sa participe la acest proces de selectie sa nu poata participa. Partidul insa va agrea la nivelul conducerii criterii pentru selectare. Si deja s-au facut propuneri de asemenea criterii.

Sunt criterii care tin de activitatea in cadrul partidului, de respect, notorietate, samd. Daca este vorba de un actual europarlamentar, evident ca se ia in calcul si activitatea depusa in Parlamentul European", a explicat Stolojan.

Vorbind despre posibilitatea ca un europarlamentar aflat in functie sa aiba astfel un mic avantaj la alegerile europarlamentare, eurodeputatul a raspuns: "Nu neaparat".

"Sa ne amintim ca, in 2009, cand au avut loc alegeri pentru Parlamentul European, PDL a acceptat sa puna pe liste in pozitii foarte avantajoase, in primele pozitii, oameni care abia atunci au venit in PDL, dar sigur ca au fost considerente la vremea respectiva care au determinat o asemenea decizie. Discutam aici si de doamna Monica Macovei, si de Cristian Preda, si de Traian Ungureanu.

Deci un criteriu nu e mai puternic decat altul. E un complex de criterii, de factori, care vor contribui la luarea deciziei cu privire la alegerea candidatilor pentru Parlamentul European, pe care PDL sa-i sustina", a mentionat democrat-liberalul.

Fara atacuri reciproce in PDL

Theodor Stolojan a evitat sa comenteze atacurile europarlamentarului PDL Cristian Preda, explicand ca in cadrul partidului s-a luat decizia abtinerii de la atacuri reciproce.

"Noi am luat o hotarare in Biroul Permanent National ca, cel putin in perioada aceasta, pana la Conventie, cand se va alege o noua conducere, sa ne abtinem de la atacuri reciproce intre membrii partidului, unii impart pe altii in fesenisti, reformisti. Eu tin sa respect aceasta hotarare. Domnul Preda are un alt comportament. N-am ce sa explic, nu e genul meu de a-mi ataca colegii", a spus democrat-liberalul.

Cristian Preda: La Congres ar trebui afirmata opozitia dintre fesenisti si reformisti

Acesta a tinut sublineze recomandarea clara a BPN al PDL, in perioada in care se afla in competitii diferiti democrat-liberali.

"(...) Faptul ca un membru de partid - eu sau altul - isi exprima optiunea pentru un anumit candidat nu inseamna ca asupra noastra trebuie sa se dezlantuie atacuri de genul celui pe care l-a facut domnul Preda. Dar eu nu am de gand sa raspund, pentru ca cred ca decizia aceasta a BPN este corecta", a incheiat europarlamentarul PDL.

Blaga il ataca pe Cristi Preda: Straluceste prin lipsa, se teme de candidatura lui Stolojan?

Intr-un interviu acordat EVZ, Cristian Preda a declarat ca, la Parlamentul European, Theodor Stolojan "ne spune ca ar iesi la pensie, iar in tara face campanie pentru Blaga".

"In acest moment, urgenta momentului nu este dezgroparea insignelor de acum 20 de ani. In acest context mi se pare absolut ridicola postura in care s-a pus fostul premier Stolojan. Dupa ce l-ai incurcat pe Traian Basescu in 2008, refuzand sa-ti asumi responsabilitatea unei guvernari, sa dai acum lectii presedintelui pe care l-ai tradat? Mie mi se pare o eroare. Nu sunt in postura de a-i da lectii domnului Stolojan, dar prea mult e prea mult.

La Parlament ne spune ca ar iesi la pensie, iar in tara face campanie pentru Blaga", a punctat Cristian Preda.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...