Stolojan: O majorare a salariilor de peste 5% ar fi posibila

Vineri, 09 Martie 2012, ora 11:39
2196 citiri
Stolojan: O majorare a salariilor de peste 5% ar fi posibila
Foto: Arhiva

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan considera ca salariile bugetarilor ar putea fi majorate cu mai mult de 5% in 2012, precizand insa ca puterea de cumparare a populatiei a scazut in ultimii trei ani cu 15%-16%.

Majorarile salariale, spune Stolojan la RFI Romania, pot fi facute "daca Guvernul isi indeplineste programul avut in vedere in momentul in care a facut reducerea cu 25% a salariilor din tot ce inseamna sector finantat sau activitati finantate din bugetul statului".

"Va reamintesc ca atunci cand s-a facut reducerea cu 25%, s-a spus asa: facem aceasta reducere cu 25% absolut in toate sectoarele finantate din buget, pentru ca nu avem timp acum sa facem reforma administratiei publice, reforma invatamantului, reforma sanatatii, reforma Politiei, reforma in Armata, sa eliminam ceea ce inseamna personal excesiv angajat pana la sfarsitul lui 2008, iar la personalul care ramane, sa revenim cu salariile la nivelul dinainte de taiere, care insemna ca la 1 ianuarie 2011 trebuia facut acest lucru.

Din pacate, insa, reformele acestea in zona sectoarelor finantate din bugetul statului nu merg atat de usor, pe cat si-au imaginat unii la vremea respectiva si iata, in sectorul sanatatii, nici astazi nu este de fapt publicat proiectul Legii Sanatatii", a declarat democrat-liberalul.

Theodor Stolojan mai spune ca "in privinta reducerii contributiei de asigurari sociale, aici lucrurile pot fi puse in miscare, daca se accepta o serie de masuri, de exemplu cresterea salariului minim, care ar genera resurse suplimentare pentru acoperirea scaderii veniturilor, ca urmare a reducerii cotelor de contributii de asigurari sociale si sigur, vazut in continuare cine nu plateste inca CAS in economie".

Democrat-liberalul estimeaza ca ar fi posibila o majorare cu 5% a salariilor.

"Ar fi posibila. Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu inseamna insa ca salariatii sau cei care sunt angajati in activitatile finantate din bugetul Romaniei vor avea aceeasi putere de cumparare. Sa nu uitam ca intre timp a avut loc in Romania o inflatie cumulata de peste 15%-16%, in cei trei ani de zile.

Deci, practic, noi spunem asa astazi: da, revenim cu salariile la nivelul dinainte de taiere, pensiile sunt inghetate, dar puterea de cumparare a acestor venituri si intr-un caz si-n altul e scazuta cu peste 15%-16%, cat este efectul cumulat al inflatiei timp de trei ani de zile", afirma eurodeputatul PDL.

Citeste mai multe despre Stolojan: O majorare a salariilor de peste 5% ar fi posibila pe RFI Romania.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Theodor Stolojan majorare salarii, #crestere salarii 5 procente , #PDL