Presa de azi: Declaratii cutremuratoare dupa accidentul aviatic din Spania

Joi, 21 August 2008, ora 06:56
4272 citiri
Presa de azi: Declaratii cutremuratoare dupa accidentul aviatic din Spania

Tragedia aviatica de la Madrid, posibilitatea ca Theodor Stolojan sa fie urmatorul premier al Romaniei si chiulul europarlamentarilor romani sunt cateva dintre subiectele importante comentate in editiile de vineri ale ziarelor centrale.

Evenimentul Zilei: Au scapat doar pasagerii care au avut locuri in fata aripilor

Avionul prabusit la Madrid se ridicase doar cativa metri de la sol, cand unul dintre reactoare a explodat. Au scapat doar pasagerii care au avut locuri in fata aripilor.

"E cel mai apropiat lucru de iad pe care l-am vazut vreodata", a declarat un membru al echipelor de interventie care au participat la operatiunile de salvare in catastrofa aviatica produsa miercuri pe Aeroportul Barajas, din Madrid.

"Cadavrele fierbeau si totul ardea in jurul nostru. Nu mai ramasese nimic care sa semene a avion, doar bucatele. E un miracol ca au existat supravietuitori", noteaza Evenimentul Zilei..

Ervigio Corral, seful operatiunilor de salvare, a spus ca "numai coada avionului mai putea fi recunoscuta". "In rest, peste tot, erau doar fragmente imprastiate si cadavre. Multe de copii", a precizat Corral.

"Ma aflam pe pista si am vazut norul de fum. Intregul camp a erupt in flacari pe o suprafata de aproape un kilometru patrat. Salvatorii nu s-au putut apropia de avion deoarece intregul fuzelaj era in flacari", spune Alan Gemmell, un pasager britanic al carui avion tocmai aterizase inaintea prabusirii.

"Am reusit sa scot cam sapte oameni in viata. Dupa aceea, numai cadavre", a declarat si Francisco Cruz, un pilot care a participat la operatiunile de salvare.

153 de persoane au murit in urma tragediei produse pe Aeroportul Barajas, din Madrid. Imediat dupa accident, numarul supravietuitorilor era de 27, insa opt dintre acestia au decedat din cauza ranilor pe care le aveau.

Cei mai multi erau asezati pe scaune intre randurile 14 si 17, aproape de jumatatea avionului, in fata locului de prindere a aripilor de fuzelaj.

Printre supravietuitori se numara doi sugari si trei copii. Persoanele care au scapat cu viata fusesera aruncate din avion de forta impactului cu solul, iar unele au cazut intr-un parau, care le-a oferit o protectie suplimentara fata de incendiu.

Potrivit primelor estimari ale anchetei privind cauzele accidentului, se pare ca motorul aeronavei ar fi luat foc si ar fi explodat in fragmente care au avariat grav si brusc sistemele de pilotare a avionului.

Aparatul, proprietate a companiei Spanair, care opereaza in special curse interne, fusese recent retinut la sol de doua ori, din cauza unor defectiuni tehnice.

Gardianul: Avioane de tipul celui prabusit in Spania sunt folosite si in Romania

Avioanele MD-82, de tipul celui implicat in accidentul de miercuri de la Madrid, in urma caruia au murit 153 de oameni, sunt unele dintre cele mai des folosite aparate de zbor, sustin jurnalistii de la Gardianul.

Astfel de aparate au intrat in dotarea liniilor aeriene internationale in anii '80, iar productia lor a incetat in 1999. Compania low-cost Spanair, al carui avion a luat foc pe aeroportul Barajas din Madrid, mai dispune de 36 de astfel de aparate, cele mai multe, 275, fiind detinute de American Airlines.

Parerile expertilor in aviatie sunt impartite: unii spun ca MD-82 este un avion depasit, altii sustin ca aparatele sunt inca foarte bune. In Romania mai sunt folosite avioane din aceasta grupa, ele fiind operate de catre Alitalia si Jetran.

Accidentul a lasat in urma multe intrebari fara raspuns. In timp ce echipajul Spanair se straduia sa ridice avionul de la sol, ateriza pe o pista paralela un alt avion, al companiei Iberia, care avea ca origine Guayaquil (Ecuador).

Comandantul a presimtit tragedia, exclamand: "Acel avion se va ciocni cu pista!" "Mergea foarte repede in operatiunea de decolare. S-a observat ca si cum i-ar fi explodat o roata, dar era deja prea tarziu pentru a frana, deja zburau", a spus un membru al echipajului.

Cei de pe Iberia au vazut cum exploda motorul stang al avionului si cum a cazut ca o frunza de la 70 de metri. "A atins solul cu aripa stanga, acela fiind momentul in care a explodat", rememoreaza capitanul.

Jurnalistii de la Gardianul mai informeaza ca pilotul, Antonio Luna, a informat in legatura cu o avarie legata de indicatorul exterior de temperatura. Acesta era un comandant cu o mare experienta pe avioanele MD.

Totusi, sunt cateva lucruri care raman nelamurite in legatura cu tragedia aviatica de miercuri: Ce anume l-a determinat pe pilot sa se intoarca dupa prima incercare de decolare?

Comandantul Antonio Luna a decis intoarcerea pe pista, pentru a inspecta avionul, la numai cateva momente de la pornirea operatiunilor de decolare.

A influentat cu ceva situatia critica in care se afla compania? Spanair intentioneaza sa concedieze peste 1.100 de angajati, printre care aproape 100 de piloti. Surse din interiorul companiei spun ca pilotii au ajuns sa ameninte ca nu se urca in avion.

Exista si alte circumstante agravante? Pilotii sustin ca exista si alti factori care au agravat problemele zborului Spanair, cum ar fi inaltimea la care se afla aeroportul Barajas - 600 m - sau temperatura, care era de 30 de grade la ora decolarii. De asemenea, in zona se inregistreaza vant puternic.

cotidianul: Stolojan, facut premier "pe surse"

Fostii pedisti o acuza pe Raluca Turcan ca l-a facut pe Theodor Stolojan premier "pe surse", sustin jurnalistii de la Cotidianul. Deputata PD-L e suspectata ca a strecurat o stire pe agentiile de presa.

Astfel, surse din conducerea PD-L au declarat joi, pentru Mediafax, ca, in conditiile in care alegerile parlamentare din acest an se desfasoara, pentru prima data, separat de cele prezidentiale, democrat-liberalii iau in calcul inlocuirea "locomotivei electorale" reprezentate de candidatul la functia de sef al statului cu premierul partidului.

Theodor Stolojan va fi, sustin sursele citate de Mediafax, desemnat de PD-L pentru functia de premier, in 12 septembrie, la sedinta Conventiei Nationale a PD-L, el urmand a avea rolul de "portdrapel" al partidului in campania electorala, motiv pentru care nu va candida intr-un colegiu uninominal, ci se va implica la nivel national in promovarea candidatilor PD-L.

Potrivit jurnalistilor de la Cotidianul, sursele respective spun si ca, in urma cercetarilor sociologice, liderii PD-L au constatat ca prim-vicepresedintele partidului Theodor Stolojan are nu numai cea mai mare notorietate, ci detine si cea mai inalta cota de incredere dintre potentialii candidati la functia de premier.

Contactati de Cotidianul, o serie de lideri marcanti ai PD-L au negat vehement veridicitatea acestor informatii si, mai mult, s-au aratat indignati de faptul ca informatiile au fost oferite presei "pe surse".

"Sursele" au fost identificate de liderii PD-L ca fiind colega lor Raluca Turcan, cea care se ocupa de relatia cu presa la partid si care este o colaboratoare apropiata a lui Stolojan.

Raluca Turcan, vicepresedinte al PD-L, contactata de Cotidianul, a declarat ca ea nu a oferit presei informatiile referitoare la nominalizarea lui Stolojan.

Romania libera: Doi saci de documente cu caracter secret, gasiti pe malul lacului

Doi saci de documente cu caracter secret au fost recuperati miercuri de politistii constanteni de pe malul lacului Siutghiol, informeaza jurnalistii de la Romania libera.

Actele, care au facut parte din arhiva personala a unui fost angajat al unui serviciu de securitate, contin date despre operatiuni de filaj si colectare de date efectuate in perioada 1998-2003.

Desi, intr-o prima faza, organele de politie au tratat cu dezinteres incidentul, in cateva ore serviciile speciale au intrat in stare de alerta si au "curatat" terenul.

Inspectoratul de Politie Judetean Constanta a recunoscut in mod oficial ca documentele in cauza fac parte din circuitul uzual al institutiei. Maiorul Gheorghe Butoianu a activat de-a lungul carierei sale in cadrul Sectiei 2 Politie, Politia Transporturi, celebra unitate "0215" (doi si un sfert), redenumita acum Serviciul de Informatii si Protectie Interna si SRI.

O astfel de intamplare a avut loc si dupa anii '90, povestesc jurnalistii de la Romania libera, cand colonelul de Securitate Bordeianu, reciclat in SRI, a incercat sa se descotoroseasca de un camion de documente secrete (inclusiv despre noile partide aparute), ingropandu-le intr-o ravena de langa Berevoiesti (Arges).

Ofiterul de politie Gheorghe Butoianu, decedat in urma cu trei ani, a adunat de-a lungul vietii o arhiva impresionanta de documente. Agende cu numere de telefon, note informative, rapoarte despre gruparile de crima organizata ce actioneaza pe raza judetului, toate au fost colectate si pastrate cu grija de catre politist, care in timpul vietii a activat in mai multe structuri de politie si servicii speciale. Arhiva dateaza din perioada 1998- 2003.

Nu este exclusa nici ipoteza conform careia ofiterul ar fi strans date despre diversi indivizi si anjagati ai politiei pentru a-si asigura un sfarsit de cariera linistit.

Ziua: Europarlamentarii romani chiulesc si dezinformeaza pe tema Georgiei

Parlamentul European a sustinut, miercuri, o reuniune comuna extraordinara in regim de urgenta a Comisiei pentru relatii Externe, Sub-comisia "Securitate si aparare" si Delegatiei pentru relatiile cu tarile din Caucazul de sud (Armenia, Azerbajian si Georgia),informeaza Ziua in editia de vineri.

In programul de lucru: o prima discutie cu usile inchise care a prilejuit un schimb de vederi cu Jean-Pierre Jouyet, reprezentand Presedintia in exercitiu a Consiliului. Au urmat discutii si apoi a fost invitata in sala si presa, pentru a urmari cel mai asteptat moment al zilei, discutia europarlamentarilor cu Eka Tkeselasvili, ministrul de Externe al Georgiei.

Toate Parlamentele din tarile membre au fost rugate sa trimita reprezentanti care sa poata lua cuvantul, romanii au lipsit si de data aceasta, informeaza corespondentul Ziua la Bruxelles.

Si nu numai ca au lipsit, dar au trimis si un comunicat in care se dadeau citate largi din luarile de cuvant la aceasta reuniune. Dintre toti europarlamentarii romani au fost prezenti la Bruxelles doar Roberta Anastase si Marian Zlotea (ambii din PD-L), alaturi de deputatul Costica Canacheu, Presedintele Comisiei pentru aparare din Camera Deputatilor.

Contactati de corespondentul Ziua, doi europarlamentari care parasisera sala cu mult inainte de momentul cheie al concluziilor de final, au confirmat ca nu au luat cuvantul in cadrul reuniunii, desi comunicatul sustinea cu totul altceva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#accident, #avion, #Spania, #Theodor Stolojan, #PDL, #Raluca Turcan, #premier , #premier