Presa de azi: Stolojan a plecat din cauza ministrilor bagati pe gat

Marti, 16 Decembrie 2008, ora 07:14
5230 citiri
Presa de azi: Stolojan a plecat din cauza ministrilor bagati pe gat

Robocop II nu se mai filmeaza. Stolojan nu mai vrea sa fie premier, titreaza Gardianul in editia de marti. Theodor Stolojan se retrage din nou de pe scena politica, la fel ca in anul de gratie 2004.

Atunci Stolojan a iesit din cursa prezidentiala in care il avea drept contracandidat pe Adrian Nastase, invocand probleme de sanatate. Situatia a fost salvata, la vremea respectiva, prin spectacolul declansat de Basescu si de intrarea acestuia din urma in cursa prezidentiala pe care a si castigat-o.

Potrivit unor surse oficiale, democrat-liberalii au facut presiuni, zilele acestea, ca presedintele Traian Basescu sa desemneze un premier din vechea garda, ceea ce l-a suparat pe Stolojan. Alte surse sustin ca liderul democrat-liberal ar fi fost nemultumit de componenta guvernului PSD-PD-L.

Cu toate acestea, adversarii sefului statului cred ca Basescu l-a retras din cursa pe Stolojan, dupa semnarea Parteneriatului PD-L-PSD, pentru a arunca in aer Coalitia.

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat, ieri, ca si-a depus mandatul de premier la presedinte, afirmand ca a decis sa dea o speranta tinerei generatii de politicieni, care sa intre in politica la nivel de varf.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Guvernul a facut Boc. Cinci zile i-a luat primului prim-ministru desemnat, Theodor Stolojan, sa repete istoria din 2004 si sa se retraga oficial din postura asumata pe 10 decembrie.

Dupa o discutie cu presedintele Traian Basescu si apoi una cu liderii PD-L, duminica seara, Stolojan si-a anuntat luni partidul ca nu va mai forma viitorul guvern.

In locul sau a fost numit presedintele PD-L, Emil Boc - mereu autoexclus din aceasta postura si starnind nemultumirea PSD-istilor, luati prin surprindere. Cateva sedinte succesive PD-L-PSD, de fiecare data dupa o trecere-fulger a democrat-liberalilor pe la Palatul Cotroceni, au dus totusi la concluzia ca parteneriatul semnat cu o seara inainte merge mai departe.

Ca si in 2004, episodul s-a produs fara explicatii. Potrivit unor surse din PDL, la sedinta de luni a parlamentarilor democrat-liberali, la care a aparut in ultimul moment si conducerea partidului, Emil Boc a spus scurt: "Domnul Stolojan a luat decizia sa se retraga".

Prezent la discutii, Stolojan a completat totusi ca, "in aceste conditii, este corect ca unul dintre presedintii celor doua partide ale coalitiei sa preia functia de premier, iar celalalt pe cea de presedinte al Senatului".

Retragere fara lacrimi - Stolo a facut Boc, scrie Jurnalul National. Din mare s-a lansat, in spuma a disparut. Cam asa se poate rezuma "cariera" de premier desemnat a lui Theodor Stolojan, care nu a durat oficial decat cinci zile. De miercuri pana luni, caci "draga Stolo" a iesit in miezul zilei si a anuntat ca isi depune mandatul.

Motivele raman inca neelucidate. Oficial ar fi vorba de tinerii care ar trebui sa fie lasati sa se afirme. Or, el nu mai e tanar de mult. Are 65 de ani. Neoficial, ar fi ca nu l-a intrebat nimeni si pe el cand s-a purces la impartirea functiilor. Cert este ca sceneta retragerii de luni se aseamana foarte mult cu cea de acum patru ani, minus boala si santajul.

Si minus Traian Basescu care, de data aceasta, aflat la Cotroceni, nu a mai plans, ci doar a fost putin trist. Doar putin, ca ii gasise deja inlocuitorul. Pe Emil Boc, liderul PD-L. Si cum sa fie trist mai mult cand a impuscat doi iepuri deodata: si premier, si purtator de cuvant al Presedintiei.

Caci yes-man-ul Boc nu ar avea de ce sa se dezminta tocmai acum. Pai degeaba i se spunea trompeta prezidentiala? Un talent remarcat si de mama lui Boc: "Emil, de ce ti-ai ales tocmai servici aista cu scoala cata oi avut si pregatire? Si-o ales servici foarte greu, ca putea s-o duca mai usor".

Gandul ne spune De ce a fugit din nou Theodor Stolojan. "S-a speriat...e batran si obosit. Oricum, nu ar fi rezistat", comenta, luni, un vechi democrat vestea renuntarii lui Theodor Stolojan la mandatul de premier desemnat. Stirea a parut incredibila pentru toata clasa politica, inclusiv pentru cei mai multi dintre colegii de partid ai fostului premier desemnat.

Conform unor surse din PD-L, Stolojan a luat decizia inca de la sfarsitul saptamanii trecute. Sambata seara, seful statului le-ar fi marturisit acest lucru unor jurnalisti apropiati si unor asa-numiti reprezentanti ai societatii civile.

Stolojan le-ar fi spus colaboratorilor sai apropiati abia duminica seara, iar pe colegii de partid i-a informat in sedinta de partid de luni dimineata. Multi dintre ei au plecat uluiti de la reuniunea PD-L, marturisind ca nu inteleg ce se intimpla.

De ce a facut Stolojan acest lucru ramane un mister. Cert este ca Stolojan le-a spus luni apropiatilor ca are o problema cu "consistenta sistemului creat" in urma negocierilor, sistem pe care nu are cum sa-l controleze. Stolojan le-a spus colegilor ca ii pare rau ca nu a facut acest pas mai devreme, inainte de desemnare.

Surse din PD-L sustin ca liderul democrat-liberal ar fi inghitit, inca de inceput, foarte greu, alianta cu PSD. El ar fi cedat rugamintilor si insistentei lui Traian Basescu, seful statului explicandu-i ca nu are nici o solutie acceptabila.

De ce s-a retras Stolojan?, se intreaba Ziua. Brusca razgandire a premierului desemnat Theodor Stolojan si lipsa unor informatii oficiale consistente au dat nastere unor zvonuri care mai de care mai stufoase si mai picante. De la o boala grava si pana la ideea ca Bruxellesul nu-l vrea pe "draga Stolo", pe holurile Parlamentului s-au vehiculat tot felul de variante care se doreau o explicatie la retragerea subita a primministrului desemnat.

Inca de la primele ore ale diminetii presa acreditata la PD-L a fost anuntata ca nu se va tine sedinta Biroului National Permanent al partidului. Aproximativ o ora mai tarziu reuniunea avea loc si avea drept scop anuntarea retragerii din fruntea viitorului Guvern a lui Stolojan.

Imediat dupa intalnirea cea de taina, au inceput sa circule si primele zvonuri. Faptul ca Theodor Stolojan era palid si privea in gol a dat nastere supozitiei ca problemele de sanatate sunt cele care l-au determinat sa renunte la postul mult visat de premier.

Mai mult, acestea au fost condimentate de surse din interiorul pesedistilor care sustin ca duminica seara, in timpul negocierii programului de guvernare, prim-ministrului desemnat i s-ar fi facut rau, nereusind sa se mai concentreze la discutiile purtate cu partenerii de coalitie.

Unii social-democrati s-au aventurat in a aprecia ca Stolojan ar suferi de Alzheimer, in timp ce altii estimat ca ar fi doar o cadere nervoasa. "Nu mai putea sa mai numere pana la 23 si s-a suparat ca nu reusea sa se concentreze asupra ofertei de guvernare. In cele din urma a abandonat negocierile bajbaind cateva cuvinte de neinteles", a povestit una dintre sursele citate.

Cotidianul scrie insa ca Stolojan a plecat din cauza ministrilor bagati pe gat de PD-L si PSD. Decizia lui Theodor Stolojan de a renunta la mandatul de premier cu care l-a investit presedintele Traian Basescu i-a luat prin surprindere atat pe colegii sai de partid, cat si pe seful statului.

Potrivit unor surse din conducerea PD-L, Stolojan a luat decizia de a renunta la mandat duminica noapte, in jurul orei 23.00, dupa o intalnire pe care a avut-o cu presedintele PD-L, Emil Boc, si cu presedintele PSD, Mircea Geoana.

Intalnirea era programata tocmai pentru a stabili, de principiu, nominalizarile pentru posturile de ministri in Cabinetul pe care urma sa-l conduca. Nemultumit de propunerile avansate atat de PSD, cat si de PD-L, Stolojan ar fi luat decizia sa renunte la postul de premier.

Imediat dupa intalnirea cu Mircea Geoana, spun sursele, el l-a instiintat pe presedintele Traian Basescu asupra deciziei pe care a luat-o. Ca urmare, Traian Basescu l-a chemat la Cotroceni impreuna cu Emil Boc, la aceasta intalnire stabilindu-se ca Stolojan sa fie inlocuit de liderul PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Boc Stolojan retragere, #Theodor Stolojan retragere, #Boc premier , #premier