Sondaj: Alianta PSD-PC castiga alegerile, Stolojan e preferat ca premier

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 06:59
7191 citiri
Sondaj: Alianta PSD-PC castiga alegerile, Stolojan e preferat ca premier

Datele ultimului sondaj alcatuit de Compania de Cercetare Sociologica si Rebranding arata ca 32% dintre romanii l-ar prefera ca viitor prim-ministru pe Theodor Stolojan, daca alegerile ar avea loc maine.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, se afla pe locul doi in preferintele romanilor, doar 30% si-l doresc ca si premier. Actualul prim-ministru, Calin Popescu Tariceanu, se afla pe locul trei in preferintele alegatorilor cu 22%, arata sondajul CCSR comandat de Antena 3.

Daca alegerile legislative ar avea loc maine, alianta PSD-PC s-ar situa in fruntea optiunilor electoratului cu 36% din voturi. Pe locurile urmatoare se situeaza PD-L cu 34% din voturi si PNL cu 20% din voturi. Potrivit datelor acestui sondaj, pe urmatoarele locurile se situeaza UDMR, cu 5%, PRM, cu 3% si PNG, cu 2%.

Studiul mai arata ca in ceea ce priveste structura Guvernului, romanii ar prefera, in proportie de 28%, ca acesta sa fie format de alianta PSD-PC alaturi de PNL, in timp ce 25% din votanti ar opta pentru fosta alianta DA, PD-L+PNL. Doar 19% din romani ar agrea la guvernare o alianta alcatuita din PSD-PC si PD-L.

Romanii asociaza imaginea PSD cu marirea pensiilor si apropierea de oamenii obisnuiti. Democrat liberalii sunt perceputi ca un partid cu lideri puternici, care a castigat alegerile locale, iar PNL este asociat cu cresterea economica si marirea pensiilor.

Un procent foarte mare din cei intervievati (73%) declara intentia de a participa la vot, in timp ce doar 9% spun ca sunt convinsi ca nu vor merge la vot la scrutinul din noiembrie.

Acelasi sondaj evidentiaza faptul ca aproximativ jumatate din populatie considera ca romanii plecati la munca peste hotare ar trebui sa se intoarca in tara, in timp ce 41% dintre romani le recomanda imigrantilor sa ramana in strainatate.

Subiectele care ii preocupa cel mai tare pe romani se refera in special la siguranta materiala (nivel de trai, bani, preturi, locuri de munca), dar si la starea de sanatate si la calitatea actului politic si administrativ.

Sondajul a fost efectuat de CCSB la cererea Antenei 3 in perioada 22-25 septembrie, pe un esantion de 1.068 de persoane si are o marja de eroare de +/- 3,1%.

I. U.

Apasa butonul PDF ca sa citesti sondajul CCSB

Citeste si:
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că cei 72 de români care au rămas blocați în Maroc vor fi repatriați joi, 2 noiembrie. În acest timp, vor fi îndeplinite formalitățile și...