Stolojan, premier fara Guvern si cu viitor incert

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Sambata, 13 Septembrie 2008, ora 11:52
3294 citiri
Stolojan, premier fara Guvern si cu viitor incert

Tandemul care a creat si pentru care a fost creata Alianta D.A. este din nou in actualitate, dar inversat.

PD-L il propune drept candidat la functia de premier pe Theodor Stolojan. O solutie comoda, aparent ideala pentru Traian Basescu. Propunerea sta insa in picioare, doar daca PD-L ajunge sa guverneze de unul singur.

Daca va fi necesara o alianta, termenii discutiei se vor schimba fundamental. Theodor Stolojan reprezinta pentru liberali insasi personificarea tradarii, asa ca e aproape imposibil sa-l accepte.

Pentru PSD, el este frecventabil, insa social-democratii, dominati de Ion Iliescu, nu prea sunt frecventabili pentru PD-L.

Asadar, daca tragem linie, sansele lui Theodor Stolojan de a ajunge premier sunt egale cu acelea ale PD-L de a guverna singur, adica destul de mici.

In aceste conditii, discutam mai degraba despre sansele lui Theodor Stolojan de a reprezenta o locomotiva electorala pentru partid, adica exact ceea ce s-a urmarit de fapt prin nominalizarea de vineri.

Locomotiva Stolojan

Ca locomotiva, Theodor Stolojan are cel putin trei mari atuuri aducatoare de voturi. Are o imagine si o credibilitate foarte bune reflectate in procentele din sondajele de opinie, este perceput mai degraba ca un tehnocrat specialist in economie, ceea ce este un mare avantaj avand in vedere scarba romanilor de politicieni, si ca omul lui Traian Basescu, adica garanteaza o relatie excelenta presedinte-premier si o guvernare conforma principiilor sefului statului.

Principalul punct negru al lui Theodor Stolojan este renuntarea la candidatura pentru presedintie in 2004.

De ce nu s-ar intampla din nou, se pot intreba alegatorii? Pentru ca acum sunt sanatos, raspunde, ramane de vazut cat de credibil, Stolojan.

I se pot imputa desigur si salturile de la Ion Iliescu, a carui candidatura a spijinit-o, la liberali si apoi alaturi de populari, dar si mai vechile scandaluri ale nationalizarii valutei sau Mega Power.

Ele au insa un impact mic la electorat. In plus, tocmai din cauza traseului politic al lui Stolojan, atacurile privind trecutul lui Theodor trebuie rostite cu mare grija, mai ales de catre liberali, care si l-au asumat la un moment dat.

De fapt insa, cea mai mare problema a lui Teodor Stolojan este chiar problema intregii clase politice romanesti. Este o figura a trecutului, un personaj deja prafuit, cu un contur politic neclar.

Nici PD-L, la fel ca celelalte partide, nu a reusit sa aduca in prim plan o figura noua si credibila, adica exact ceea ce si-ar fi dorit Traian Basescu.

Iata motivul pentru care presedintele nu are motive sa fie suta la suta fericit de propunerea PD-L, chiar daca il avantajeaza. Theodor Stolojan este doar raul cel mai mic si cel mai productiv din punct de vedere electoral.

Asadar, cine va fi cu adevarat premierul vom sti doar dupa anuntarea rezultatului alegerilor, cand maurul care si-a facut datoria electorala ar putea fi trimis in linia a doua.

Decizia va fi exclusiv a lui Traian Basescu, potrivit Constitutiei, iar presedintele nu este catusi de putin legat de hotararea de vineri a PD-L.

Acesta este poate si motivul pentru care nominalizarea lui Theodor Stolojan a fost facuta cu o suspecta unanimitate, avand in vedere controversele care au precedat-o.

Daca, totusi, in aceasta privinta s-a ajuns la o solutie, in privinta viitorilor ministri PD-L, situatia este multe mai complicata.

Premier fara guvern

Garda veche a democratilor vrea partea leului si promovarea numelor deja consacrate, fostii liberali nu se lasa nici ei si merg pe ideea unei intineriri a garniturii.

Solutia gasita pare echitabila - ministrii vor fi desemnati in functie de confirmarea politica si electorala.

Experienta a aratat insa ca, de obicei, confirma baronii locali.

Gheorghe Stefan a avut un mare succes la locale, dupa care a incercat sa impuna candidatura lui Mitica Dragomir. Pe de alta parte, unii grei ai partidului au dat deja gres la alegeri, de exemplu Radu Berceanu, pretendent la Transporturi.

Raspunsul lui Emil Boc in aceasta privinta a fost destul de dur: "nu scrierea programului de guvernare te face ministru". E drept, dar vor accepta pretendentii la portofolii acest lucru?

Singurul ministru nominalizat deja este Monica Macovei la Justitie, insa in acest domeniu, sa recunoastem, nici contracandidat nu prea exista.

Cat despre programul de guvernare anuntat de PD-L, el are aceeasi soarta ca Theodor Stolojan. Va fi valabil ca atare doar daca partidul ajunge singur la guvernare. In alianta, va deveni subiect de negociere.

De altfel, programul este croit dupa chipul si asemanarea lui Stolojan cu accentul cel mare pus pe economie si reforma. Nu lipsesc tusele populiste, referitoare la salariul mediu de 900 de euro si pensia medie de 405 euro.

La fel ca in cazul kilometrilor de autostrada promisi, 800, cifrele sunt mai potolite decat ale PSD insa, inclusiv din acest motiv, foarte atragatoare.

Sa mai spunem ca lupta anticoruptie este la punctul 9 din 10 prioritati. Interesant, si un punct pozitiv la credibilitate, este simularea ca si proiectul de buget din anexa programului.

Una peste alta, din punct de vedere electoral, prin recrearea tandemului si programul de guvernare articulat, PD-L pare sa fi facut o miscare buna care i-ar putea aduce procente importante.

Miza cea mare este sa-si mobilizeze propriul electorat, lucru pe care democrat liberalii nu l-au reusit prea bine la locale.

Citeste si:
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară joi. Nicolae Ciucă: ”Așteptăm să se verifice dacă mai sunt şi alţii în zonă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că cei 72 de români care au rămas blocați în Maroc vor fi repatriați joi, 2 noiembrie. În acest timp, vor fi îndeplinite formalitățile și...
PSD a decis ca primul premier al noii coaliții guvernamentale să fie dat de PNL. Votul unanim prin care a fost aprobată alianța cu liberalii
PSD a decis ca primul premier al noii coaliții guvernamentale să fie dat de PNL. Votul unanim prin care a fost aprobată alianța cu liberalii
Conducerea PSD a votat, luni, 22 noiembrie, că primul premier va fi de la Partidul Naţional Liberal. În condiţiile în care liberalii l-au propus pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de premier,...