Theodor Stolojan, desemnat premierul PD-L

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 12 Septembrie 2008, ora 10:43
3050 citiri
Theodor Stolojan, desemnat premierul PD-L

Vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a fost votat de colegii de partid drept candidat la postul de premier.

Membrii PD-L s-au intalnit vineri pentru a definitiva listele cu candidatii pentru alegerile parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie, anunta Antena 3.

Rana necicatrizata ramasa dupa grefarea PL-D pe trupul PD-ului sangereaza si doare in momentele cele mai solicitante pentru noul partid.

Daca, in general, tensiunile sunt mai bine tinute sub capac, cand se pune problema impartirii functiilor democrat liberalii se comporta ca doua partide concurente.

Potrivit surselor din partid, PD-L nu a reusit sa stabileasca deocamdata decat premierul, pe Theodor Stolojan, si programul de guvernare.

Desi pare propunerea cea mai logica si mai sustinuta de sondaje, ca sa nu mai spunem ca este varianta preferata de Traian Basescu, Theodor Stolojan le sta ca un nod in gat fostilor democrati. Garda veche considera ca dupa cat a patimit si proportional cu ponderea ei in PD-L ar merita sa fie prima la bucate.

Cedarea pozitiei de sef al guvernului catre fostii liberali este perceputa ca o nedreptate, daca nu chiar ca o umilinta, rumegata intre dinti de fostul PD care are si el pretendentii sai - Vasile Blaga si Adriean Videanu.

Sigur, Theodor Stolojan, in pofida procentelor sale constant ridicate in sondajele de opinie, este un personaj contestabil pentru un partid de dreapta. Sa ne amintim doar de nationalizarea valutei si de sustinerea candidaturii lui Ion Iliescu la presedintie (atunci cand, va amintiti, recunostea valoarea acolo unde o vedea).

In plus, cu el premier nu mai exista practic nicio sansa de aliere la guvernare cu PNL, partid pentru care Stolojan este doar un tradator. Pe de alta parte insa, Videanu si Balga au si ei bilele lor negre, mult mai grele in balanta electorala.

Dar daca sacrificul a fost facut, macar sa fie cu folos, asa ca fostii democrati au revendicat 12 dintre cele 15 posturi ale unui eventual guvern PD-L. La randul lor, fostii liberali socotesc inacceptabil sa se rezume la doar 3 portofolii.

Asa ca impartirea cascavalului a fost, se pare, amanata. Democratii intentioneaza insa sa-si arate clar pretentiile prin trimiterea pretendentilor proprii la principalele ministere sa prezinte capitolele respective din programul de guvernare.

Problema impartirii portofoliilor este complicata nu numai din cauza veleitatilor individuale, ci si de o diferenta de viziune dintre garda veche si grupul Stoica- Stolojan - Basescu.

Daca fostii democrati vor sa promoveze acelasi nume - Berceanu, Blaga, Barbu, Videanu, cealalta tabara pledeaza pentru o intinerire a garniturii in care sa acceada si figuri noi.

Din acesta dilema greu vor iesi. Ramane de vazut daca autoritatea lui Traian Basescu asupra fostului sau partid mai este suficient de mare pentru a-si impune punctul de vedere.

Vedem asadar la PD-L un comportament de alianta si inca una nu prea bine sudata, nu de partid unitar. Cinstit vorbind PD-L nici nu avea cum sa devina un partid compact in mai putin de un an de la fuziunea fortata. Falia dintre garda veche si noii veniti din PNL este departe de astupare, iar momentul electoral, iata, o adanceste.

Pe de alta parte, probabila nominalizarea de vineri pentru functia de premier nu este totusi decat afirmarea unei intentie care poate fi apoi infirmata si o modalitate de a strange voturi intr-un sistem electoral nou.

Uninominalul si decuplarea, pentru prima data, a alegerilor parlamentare de cele prezidentiale lasa partidele fara locomotiva traditionala - candidatul la presedintie. Locul lui este preluat de candidatul la functia de premier. El devine personalitatea centrala purtatoare a mesajului si imaginii partidului la nivel national.

Din punctul acesta Theodor Stolojan este important si poate aduce cu mult mai multe voturi decat Vasile Blaga, de-abia trantit de bucuresteni, sau Adriean Videanu, ce decontul inca neepuizat al mandatului de primar. Ce va fi dupa alegeri, vom mai vedea, cu atat mai mult cu cat probabilitatea ca PD-L sa guverneze singur e foarte fragila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Stolojan, #premier, #PDL , #premier
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Asta e ....politica avantaj PLD,
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
Asta e ....politica avantaj PLD,