Avocatii fara roba ai lui Seres

Autor:
Marti, 26 August 2008, ora 12:34
2827 citiri
Avocatii fara roba ai lui Seres

Diversiune, negociere sau echilibrarea adevarului? Acestea sunt cele trei variante de a explica declaratia - surpriza a senatorului PSD Doru Ioan Taracila, care a cerut extinderea cercetarilor in dosarul Electrica - Muntenia Sud si in directia a fidelilor basescieni Theodor Stolojan, Adriean Videanu si Gheorghe Seculici.

Oricare dintre cele trei ipoteze ar fi adevarata, un lucru este cert: pana la plecarea lui Daniel Morar de la conducerea DNA, nici un picatura de informatie legata de oamenii lui Basescu nu a transpirat public.

Si asta in conditiile in care presa a primit, cu generozitate, stenograme ale convorbirilor telefonice din care am aflat pana si poreclele inspirate din Formula 1 ale ministrilor Seres si Nagy, alias Schumacher si Hakkinen.

Coincidenta sau nu, o data cu disparitia lui Morar, primele noutati legate de acest dosar complicat se refera tot la convorbiri telefonice, numai ca de data aceasta interlocutorii graviteaza in jurul Palatului Cotroceni.

E drept, afirmatiile lui Doru Ioan Taracila, facute cu o zi inainte ca Senatul sa decida soarta lui Seres, trebuie tratate cu maxima prudenta. Senatorul PSD a facut si el slalom printre cuvinte.

Taracila s-a ferit sa acuze direct, pronuntand cele trei nume intr-o fraza cu o retorica mai degraba mucalita, decat justitiara: "Daca vorbim de activitati infractionale te intrebi daca nu ar trebui anchetati si Seculici, Videanu, Stolojan".

Bun cunoscator al utilitatii enunturilor interpretabile, veteranul parlamentar a mai aruncat inca o jumatate de indiciu, pe care din pacate nu a insistat nimeni: "convorbirile telefonice au ramas in dosar dintr-o eroare".

Ioan Taracila nu a explicat a cui a fost eroarea, daca a fost intentionata sau nu sau daca este o "eroare" procedurala sau o gafa a procurorilor.

In ciuda acestor ambiguitati, sau poate tocmai datorita lor, Doru Ioan Taracila a obtinut ce a dorit: trei nume grele din jurul lui Traian Basescu sunt, acum, pomenite intr-unul dintre cele mai controversate dosare din istoria DNA.

Primul beneficiar al acestei realitati este chiar Codrut Seres: indiferent de decizia de astazi a Senatului, dosarul in care este implicat fostul ministru a primit, luni, o noua lovitura in credibilitate.

Si nu doar din partea lui Doru Ioan Taracila, coleg de alianta electorala cu Seres, ci chiar intr-un document oficial- raportul comisiei juridice, care poate fi folosit oricand de avocatii lui Seres in loc de pledoarie in instanta.

"Materialul probator transmis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este confuz si neconlcudent, fiind inserate o serie intreaga de elemente, fara legatura cu speta, ceea ce conduce la concluzia ca fie exista si alte probe care justifica o astfel de abordare, dar care nu au fost trimise Senatului, fie concluziile anchetatorilor se bazeaza, in buna masura, pe speculatii si banuieli".

Dupa acest raport si dupa dezvaluirile lui Taracila, verdictul senatorilor, oricare ar fi el, nu ramane decat o formalitate pentru ca fondul a fost decis deja de luni, iar castigatorul politic este Codrut Seres.

Oana Dobre

Eveniment Quarterly Report

Europarlamentarul Corina Crețu, despre suspendarea fondurilor europene pentru România: „Nu există pericol”
Europarlamentarul Corina Crețu, despre suspendarea fondurilor europene pentru România: „Nu există pericol”
Europarlamentarul Corina Creţu a declarat, pentru AGERPRES, că măsurile fiscale asumate de către Guvern vin în contextul unui deficit bugetar excesiv, dar că nu există pericolul suspendării...
Nou sondaj pe tema intenției de vot. PSD, lider detașat. PNL și AUR se bat pentru locul doi, USR este pe patru
Nou sondaj pe tema intenției de vot. PSD, lider detașat. PNL și AUR se bat pentru locul doi, USR este pe patru
Jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul unui Sondaj de opinie naţional realizat de INSCOP declară că în mod sigur ar merge la vot la alegerile parlamentare, PSD fiind pe primul loc în...
#Codrut Seres, #Senat, #vot , #PSD