Proiectul de buget va fi finalizat pana la sfarsitul lunii ianuarie

Luni, 12 Ianuarie 2009, ora 14:37
1284 citiri
Proiectul de buget va fi finalizat pana la sfarsitul lunii ianuarie

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat luni, dupa sedinta Biroului Permanent National (BPN), ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, le-a dat asigurari ca proiectul de buget pe anul 2009 va fi finalizat pana la sfarsitul acestei luni.

"Domnul Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a informat membrii Biroului Permanent National asupra stadiului lucrarilor la proiectului Bugetului tarii pe anul 2009 si dansul ne-a dat asigurari la toti ca, pana la sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul va prezenta proiectul de Buget", a spus Stolojan, care a precizat ulterior ca acest lucru inseamna ca Guvernul va avea proiectul de buget definitivat la sfarsitul lunii ianuarie, urmand ca dupa aprobarea acestuia sa fie depus in Parlament, informeaza NewsIn.

Ultimele estimari ale ministerului Finantelor arata ca incasarile la buget, inclusiv veniturile extrabugetare, au fost anul trecut de 31,6% din PIB, fata de 36% din PIB, cat era prognozat de guvernul precedent, a spus pe 8 ianuarie, ministrul de resort, Gheorghe Pogea.

Ministrul Finantelor a precizat ca deficitul bugetului general consolidat a ajuns anul trecut la 4,5% din produsul intern brut (PIB), dupa standardele romanesti, insa a atins 5,21% din PIB dupa standardele europene, potrivit ultimele date disponibile.

Bugetul pe 2008 aprobat de Parlament prevedea initial incasari echivalente cu 39,3% din PIB si un deficit bugetar de 2,7% din PIB, dupa standardele romanesti (circa 3,2% calculat conform standardului european ESA95).

Analistii avertizau, la acea data, ca veniturile bugetare sunt mult supraevealuate, in conditiile in care in 2006 incasarile echivalau cu doar 31% din PIB, iar in 2007 au urcat usor la circa 32% din PIB.

Dupa mai multe rectificari succesive, Guvernul Tariceanu a revizuit tinta de deficit bugetar pentru 2008 la 2,3% din PIB si a coborat estimarile de incasari la buget ca pondere in PIB. De altfel, estimarea pentru produsul intern brut s-a modificat pe parcursul anului, fiind revizuita in crestere de la 442,8 miliarde lei in toamna lui 2007 - la o crestere economica de 6,5% - pana la 505 miliarde lei in prezent.

Presedintele Traian Basescu a spus joi, la sedinta CSM, ca Romania intra in anul 2009 cu un deficit bugetar pe standarde europene de peste 5% din PIB, in conditiile in care se inregistreaza o reducere a productiei industriale.

#proiect buget lideri, #rectificare bugetara 2009, #plan bugetar guvern , #stiri Theodor Stolojan