Stolojan: Exista interese "clare" ca Romania sa nu intre in zona euro in 2014

Luni, 13 Aprilie 2009, ora 16:22
1814 citiri
Stolojan: Exista interese "clare" ca Romania sa nu intre in zona euro in 2014

Prim-vicepresedintele PD-L,Theodor Stolojan, a afirmat ca exista persoane interesate ca Romania sa intarzie procesul de adoptare a monedei unice europene in 2014.

Stolojan nu a precizat care sunt acele persoane si daca provin si din mediul politic.

Theodor Stolojan a apreciat ca intrarea Romaniei in zona euro ar fi limitat efectele crizei economice, mentionand cazul Slovaciei care si-a facut o prioritate din adoptarea monedei unice europene. Democrat-liberalul a adaugat ca exista si interese puternice pentru intarzierea procesului.

"Romania nu va fi niciodata pregatita daca o lasam dupa noi, dupa aprecierile unora sau altora, unii avand interese clare ca tara noastra sa nu adere la zona euro", a spus Stolojan, la finele sedintei de luni a Biroului Pemanent National al PD-L.

Cei care castiga din fluctuatiile de curs intarzie aderarea la zona euro

Intrebat cine ar fi persoanele interesate ca aderarea sa taraganeze, Stolojan a raspuns:

"Este vorba de cei carora le place sa castige din fluctuatiile de curs, sa castige din nivelul dobanzilor, cei care vor ca in continuare sa nu poti explica de ce preturile la produsele din import din supermarketuri sunt mai scumpe decat in celelalte tari membre ale Uniunii Europene".

Pedelistul a evitat sa spuna daca interesele exista si in zona politica.

"Discutam de felul in care s-a reactionat pe la talk-showuri la nota FMI ce propunea pentru tarile Uniunii Europene accelerarea procesului de adoptare a euro. S-a spus ca nu suntem pregatiti pentru asta. Asa niciodata nu vom fi pregatiti pentru progres (...) Euro inseamna ordine in sistemul de valori economice al Romaniei", a declarat Theodor Stolojan.

Adoptarea euro este una dintre cele patru prioritati pe care se axeaza platforma electorala a PD-L pentru alegerile europarlamentare. Prima este simplificarea procedurilor de aprobare si acordare a fondurilor europene necesare finantarii programelor romanesti.

Pe termen scurt, Romania nu face parte din spatiul european de justitie

A doua vizeaza ridicarea monitorizarii pe justitie de catre Uniunea Europeana, viitorii europarlamentari ai PD-L avand ca sarcina prezentarea in Parlamentul European a progreselor realizate in reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.

"Pe termen scurt, Romania nu face parte din spatiul european de justitie, iar pe termen mediu exista riscul blocarii fondurilor europene pentru Romania, dupa cum s-a intamplat si in cazul Bulgariei", a spus Stolojan.

O un alt obiectiv al platformei PD-L este intrarea Romaniei in spatiul Schengen in 2011, precum si ridicarea restrictiilor pentru forta de munca din tara noastra.

"Previziunile pesimiste privind exodul fortei de munca romanesti catre statele Uniunii nu s-au adeverit. Pe fond, nu exista motive economice pentru a mentine restrictiile", a sustinut prim-vicepresedintele PD-L.

Platforma politica a PD-L pentru alegerile europarlamentare urmeaza sa fie facuta publica, in detaliu, in perioada urmatoare, intr-o forma care urmeaza sa fie agreata de conducerea partidului.

#Stolojan interese clare, #Romania zona euro , #stiri Theodor Stolojan