Stolojan: Impartirea Guvernului, o zapaceala. Vor fi dificultati

Luni, 24 Decembrie 2012, ora 09:24
3985 citiri
Stolojan: Impartirea Guvernului, o zapaceala. Vor fi dificultati

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan critica modul in care formatiunile din USL si-au impartit ministerele, considerand ca impartirea Ministerului Finantelor in doua sau scoaterea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania de sub tutela Ministerului Transporturilor sunt solutii foarte proaste.

"Trebuie inteles un lucru - USL a fost o entitate doar in alegeri, acum discutam de 4 partide politice, asa ca formarea Guvernului nu e simpla, fiecare doreste sa aiba ceva. Pentru a satisface aceasta dorinta s-a ajuns la solutii foarte proaste.

Nu prea gasim o asemenea separare in Europa, e ciudata. In cazul impartirii Ministerului de Finante cu cel al Bugetului, ordonatorul principal de credite e cel de la Buget, e cel care asigura executia bugetara, iar Finantele coordoneaza ANAF. Vor fi dificultati.

Si institutiile financiare internationale vor trebui acum sa discute cu mai multi ministri, in loc de unul singur. La CNADNR sunt autostrazi, care trebuie legate de celelalte drumuri, lucrurile se complica acum. Si-au dat seama ca schimbarea structurii unui minister nu e simpla, trebuie sa reiei procesul de acreditare a programelor europene si s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa faca ministri delegati. E o zapaceala, vom vedea daca situatia se va aseza in timp", a spus Stolojan pentru Ziare.com.

Fostul premier crede ca solutia era ca prim-ministrul sa propuna el o structura a Guvernului si partidele sa si-o imparta, nu sa se dea cate un minister, in functie de cereri.

In 2008, cand s-a facut alianta PDL-PSD, a fost mai simplu, nu a trebuit sa marim numarul ministerelor (...) Exista si o alta cale. In 1991, cand am facut guvernul, era partidul lui Iliescu, partidul lui Roman, agrarieni si liberali. Eu am gandit structura ministerelor, le-am spus 'astea sunt de impartit' ", a povestit Stolojan.

Europarlamentarul crede ca Guvernul are o misiune foarte grea in 2013, iar lucrurile vor trebuie sa se desfasoare foarte bine pentru ca totul sa fie in ordine.

"2013 e un an foarte complicat. Pe partea economica, exista riscul de stagnare a economiei, iar pe partea institutionala avem de adoptat bugetul. Victor Ponta spunea ca acesta va fi adoptat pana la sfarsitul lunii decembrie, dar uite ca nu a putut. 2013 e anul in care lucrurile trebuie sa 'mearga ceas' ", s-a aratat de parere Stolojan.

PDL o ia de la capat

Theodor Stolojan crede ca PDL trebuie sa inceapa reconstructia, exact asa cum a facut si dupa alegerile din 2000.

"PDL acum o ia de la capat, cu reorganizare si alegeri. Trebuie sa faca ce a facut in 2001-2004, cand PD si PNL aveau cam 7%, au facut Alianta DA si s-au castigat alegerile, 2 ani mai tarziu. Acum s-ar putea sa fie mai greu.

Deocamdata nu ar trebui sa fie schimbata conducerea, ar fi fost o eroare sa schimbi in aceasta perioada. Nu i se poate imputa domnului Blaga acest rezultat de la parlamentare, dansul a preluat partidul dupa locale, a incercat sa faca ce se mai putea", a declarat Stolojan.

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#Stolojan impartire ministere, #Stolojan guvern Ponta , #stiri Theodor Stolojan