Stolojan: Termenii acordului cu FMI trebuie renegociati

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 19:04
1146 citiri
Stolojan: Termenii acordului cu FMI trebuie renegociati

Deficitul bugetar stabilit de Romania in acordul cu Fondul Monetar International trebuie renegociat, dupa ce previziunile de crestere economica pentru anul viitor au fost revizuite in scadere, este de parere Theodor Stolojan.

"Eu cred ca ar fi nevoie de asa ceva si va spun si de ce: Romania si-a asumat angajamentul ca reduce deficitul bugetar de la 4,4% la 3% anul viitor, in conditiile in care se previziona o crestere economica de 3,5-4%, in termeni reali. In momentul cand te gandesti la o crestere economica de doar 2%, cum vad ca sunt prognozele acum, sigur ca va fi foarte greu sa faci aceasta reducere", a explicat Stolojan, la Europa FM.

In plus, eurodeputatul democrat-liberal considera ca Romania nu se mai afla in pozitia in care se poate imprumuta ieftin doar de la FMI, motiv pentru care oficialii Fondului ar putea accepta mai usor conditiile dorite de autoritatile de la Bucresti.

"Romania are acum o situatie in finantele publice stabilizata, prin urmare se poate imprumuta la un cost rezonabil pe piata externa ca si pe piata interna si n-ar fi o problema sa negociem acum un 3,5, de exemplu, in loc de 3% si sa avem un efort de reducere a deficitului doar de 1%", a completat Stolojan.

In cazul in care Fondul Monetar International si Comisia Europeana nu vor fi de acord cu renegocierea deficitului bugetar pentru 2012, Theodor Stolojan recunoaste faptul ca Romania va fi nevoita sa recurga la noi masuri de austeritate, menite sa reduca cheltuielile bugetare.

#Theodor Stolojan, #renegociere deficit bugetar, #acord FMI , #stiri Theodor Stolojan