May ar putea pune capat acestui teatru al absurdului

Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 16:21
11285 citiri
May ar putea pune capat acestui teatru al absurdului
Foto: Arhiva Facebook/ Theresa May

Premierul britanic ar trebui sa faca un bine tarii sale si sa opreasca haosul numit Brexit. Theresa May ar trebui sa anuleze plecarea din UE si sa convoace alegeri anticipate.

A trecut o saptamana de la infrangerea suferita de premierul britanic in Camera Comunelor la votul privind acordul cu UE legat de Brexit. Inca o saptamana in care nu s-a schimbat nimic. Datele problemei sunt aceleasi.

Planul B pe care urma sa-l prezinte Theresa May nu exista. Planul ei este, de fapt, sa imbunatateasca acordul de Brexit deja convenit cu UE. Sa-l imbunatateasca cumva, candva, undeva. Pacat doar ca May nu are nici forta politica necesara in acest scop, nici sprijinul Parlamentului de la Londra, nici parteneri de negociere la Bruxelles.

Uniunea Europeana ramane pe pozitiile anterioare, indiferent de prestatiile tot mai disperate ale sefei guvernului britanic. Nu vor avea loc noi negocieri privind alte modalitati de Brexit, ci in cel mai bun caz discutii rapide privind o eventuala uniune vamala dupa parasirea Uniunii de catre Regatul Unit.

Situatia este total incurcata. May ar trebui sa dea dovada de marinimie

Nimeni nu mai intelege jocurile si tribulatiile politice interne din Marea Britanie. Poate ca nici macar partidele britanice nu stiu ce vor, de fapt, sa obtina.

Timpul se scurge tot mai rapid. Daca nu se intampla nimic, pe 29 martie, Regatul Unit se va catapulta singur din piata unica, fara plasa de protectie si fara alte masuri de siguranta.

Urmarea ar fi o granita dura intre Republica Irlanda si Irlanda de Nord, aceasta din urma parte a Marii Britanii. Ar fi o situatie politica deosebit de periculoasa. Nimeni nu isi poate dori un astfel de scenariu: nici europenii, nici irlandezii, nici britanicii. Care sa fie deci solutia de iesire din acest impas numit Brexit?

Deoarece premierul May nu este evident capabila sa impuna un acord de Brexit, ea ar trebui sa faca tarii sale si Uniunii un ultim mare serviciu si sa opreasca procedura de parasire a blocului comunitar, declansata prin invocarea Acordului 50 din tratatele comunitare.

Ea poate opri nebunia Brexit si nu are nici macar nevoie de acordul Parlamentului de la Londra pentru a face acest lucru legal. Theresa May trebuie doar sa trimita o scrisoare la Bruxelles si sa ceara revenirea la starea de dinaintea declansarii procedurii de parasire a UE.

Mergeti inca o data la urne

In acest fel, Marea Britanie ar avea timp sa analizeze in liniste ce fel de iesire din UE isi doreste cu adevarat. Dupa ce englezii, galezii, scotienii si nord-irlandezii cad de acord cu privire la modalitatea de parasire a Uniunii si la cum trebuie sa fie relatia viitoare cu blocul comunitar, ei pot invoca din nou Articolul 50. Daca va mai fi cazul.

Theresa May nu ar mai ramane desigur in fruntea Executivului, dar oricum nu mai are de gand sa candideze la viitoarele alegeri. Alegerile anticipate ar fi necesare pentru a forma un guvern majoritar, capabil sa actioneze.

Un nou cabinet ar putea conchide ca ar fi necesar un nou referendum privind ramanerea tarii in UE, acum ca toata lumea stie ce urmari are un Brexit. Ar fi deja al treilea referendum pe aceasta tema, dupa cele din 1975 si 2016. Dar nimic nu este imposibil intr-o democratie.

Theresa May poate pune capat haosului, renuntand la functia de premier si anuland pe moment procedura de Brexit. Opriti Articolul 50, Mrs. May!

Bernd Riegert

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Theresa May Brexit, #iesire UK din UE, #iesire Marea Britanie UE , #Brexit