Theresa May incearca sa-si linisteasca aliatii in legatura cu Brexit, intr-un articol publicat in 7 ziare europene

Joi, 30 Martie 2017, ora 12:59
7273 citiri
Theresa May incearca sa-si linisteasca aliatii in legatura cu Brexit, intr-un articol publicat in 7 ziare europene
Foto: Ziare.com

Premierul britanic Theresa May a publicat joi un articol in sapte cotidiene europene pentru a explica despartirea Marii Britanii de Uniunea Europeana, parte a unei ofensive diplomatice de imbunatatire a imaginii inainte de inceperea efectiva a negocierilor.

Ea a ales publicatiile The Irish Times (Irlanda), Rzeczpospolita (Polonia), Dagens Nyheter (Suedia), El Pais (Spania), La Repubblica (Italia), Le Parisien (Franta) si Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania) pentru a reitera ca Marea Britanie va parasi UE, insa nu si Europa.

"Vreau sa va asigur ca aceasta decizie nu inseamna deloc respingerea valorilor care ne sunt comune in calitate de europeni", scrie ea, reiterand in articol majoritatea argumentelor prezentate in scrisoarea oficiala trimisa miercuri presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-l informa de declansarea procedurii privind Brexit-ul.

"Nu este nici o incercare de a face rau Uniunii Europene", adauga ea, dand asigurari ca, dimpotriva, Marea Britanie "vrea ca Uniunea Europeana sa aiba succes si sa prospere".

"Vrem sa ramanem parteneri si aliati puternici ai Frantei si ai tuturor prietenilor nostri de pe continent", da ea asigurari in Le Parisien, mentionand in cazul fiecarei tari aceasta garantie de fidelitate.

In Frankfurter Allgemeine Zeitung, Theresa May saluta "vocea puternica" prin care Germania si Marea Britanie au vorbit deseori pe scena internationala, in special pentru "integritatea si suveranitatea teritoriala a Ucrainei" sau "pentru a ajuta milioanele de persoane in dificultate din Siria". "Stim cat de valoroase sunt acest parteneriat si aceasta prietenie durabile dintre tarile noastre", da ea asigurari.

O prietenie pe care o subliniaza de asemenea in La Repubblica intre Marea Britanie si Italia, reamintind de cei 600.000 de italieni care traiesc in Regatul Unit si de colaborarea intre cele doua tari "in privinta a numeroase subiecte de actualitate ale epocii noastre, de la lupta impotriva Daesh (Statul Islamic - n.red.) la gestionarea crizei in Mediterana".

Ea insista in acelasi timp asupra relatiilor economice bilaterale privilegiate, reamintind de exemplu ca 400.000 de britanici lucreaza pentru companii germane si ca 250.000 de germani sunt angajati ai unor companii britanice.

Theresa May isi exprima dorinta de a se ajunge la "un parteneriat strans si special cu Uniunea Europeana in ansamblul sau", deoarece "acest lucru raspunde intereselor Marii Britanii, Frantei, Uniunii Europene si intregii lumi", conform versiunii franceze a articolului.

"Introducerea de bariere comerciale inutile ar fi contrara intereselor noastre comune", atrage ea atentia.

Premierul britanic evidentiaza totodata necesitatea "unei cooperari cat mai stranse posibil in domeniul securitatii", spunand ca europenii si britanicii "se confrunta cu aceleasi amenintari globale in privinta terorismului si extremismului".

Theresa May mai afirma ca vrea "sa garanteze cat mai repede posibil drepturile cetatenilor Uniunii Europene care traiesc in Marea Britanie si pe cele ale cetatenilor britanici care traiesc in celelalte tari membre".

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Theresa May aliati Brexit, #Theresa May linistire aliati, #Theresa May articol cotidiane europene Brexit , #Brexit