Compromisul pentru putere. Theresa May face alianta cu unii care cer expulzarea catolicilor

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 14:37
7162 citiri
Compromisul pentru putere. Theresa May face alianta cu unii care cer expulzarea catolicilor
Foto: Facebook/Theresa May

E foarte posibil ca in Marea Britanie sa aiba loc noi alegeri in mai putin de un an.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, sustine ca e nevoie de o schimbare a puterii dupa ce a castigat 29 de locuri in plus in Parlament, la scrutinul din 8 iunie, ajungand la 262.

Theresa May nu a reusit sa obtina majoritatea parlamentara mult visata. A provocat alegeri anticipate pentru a castiga cel putin 350 de locuri din 650 pentru Partidul Conservator, dar a ratat. A obtinut 318 locuri, pierzand 11 parlamentari fata de momentul anterior declansarii alegerilor.

Premierul Marii Britanii a fost si el infrant de Brexit, la fel cum a fost David Cameron, fostul prim-ministru conservator care a organizat referendumul pentru plecarea din UE, Nigel Farage, presedintele UKIP care a demisionat imediat dupa referendum, sau Boris Johnson, fost primar al Londrei, sustinator al Brexit, numit de Theresa May ministru de Externe pentru a-i salva cariera politica.

Intr-un an de zile, am vazut cum influenta Marii Britanii la nivel european si international s-a prabusit. Regatul Unit s-a transformat intr-o insula care lupta pentru pastrarea unui standard ridicat din punct de vedere social si economic, dar fara prea multe solutii.

Lira sterlina, moneda nationala, are fluctuatii mari, iar inflatia incepe sa-si faca simtita prezenta. Acestea sunt doar primele semne in conditiile in care Londra nu a pierdut inca accesul la piata comuna europeana.

Theresa May lupta in aceste zile pentru supravietuirea politica, iar in disperare de cauza a ales sa caute sustinerea DUP (Democratic Unionist Party), un partid protestant cu discurs extremist din Irlanda de Nord.

"La inceputul acestui an, fostul primar al orasului Belfast, lider DUP, a spus formatiunea politica rivala Sinn Fein ca e la fel ca ISIS si a fost acuzat ca incurajeaza epurarea etnica, atunci cand a sustinut o petitie prin care se cerea ca persoanele de religie catolica sa fie expulzate, anihilate sau internate", scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Theresa May nu mai are ce oferi Uniunii Europene

Confruntarea politica are accente religioase in Irlanda de Nord, un teritoriu impartit intre IRA (Armata Republicana) care s-a transformat in formatiunea politica Sinn Fein si razboiul dintre catolici si protestanti.

DUP este o formatiune care-i reprezinta pe protestantii din Irlanda de Nord care nu vor ca acest teritoriu sa se desprinda de Regatul Unit. Discursul politic este profund anti-catolic, impotriva avortului, impotriva casatoriilor intre persoanele de acelasi sex. DUP e un fel de Coalitie pentru Familie devenita partid politic.

Candidatii DUP (Democratic Unionist Party) din Irlanda de Nord, sustinatorii Guvernului condus de Theresa May - Foto: Facebook/DUP

DUP a castigat 10 locuri in Camera Comunelor, iar cu cele 318 ale conservatorilor, Theresa May s-ar putea bizui pe o majoritate de 328 de locuri, cu trei voturi peste jumatate.

Asta inseamna un guvern fragil care se poate prabusi la cea mai mica provocare interna sau internationala.

Cu 328 de voturi din care 10 care vin de la un partid considerat extremist de multi analisti politici din Marea Britanie, Theresa May nu poate negocia nimic cu Bruxelles-ul, ci doar sa accepte deciziile luate de Jean-Claude Juncker si sefii statelor membre.

Theresa May a iesit atat de slabita din aceste alegeri, incat strategia vehiculata la un moment dat ca guvernul britanic ar putea avea negocieri directe cu fiecare membru UE a cazut.

Theresa May nu are nimic de oferit Uniunii Europene, dar are totul de pierdut.

Brexit, un proces irational

"Dar ce faceti atunci cand multimile de aplauze multumitoare trebuie sa se transforme in politici publice? Cele 27 de state membre ramase ale UE trebuie sa incerce sa obtina un raspuns rational in urma unui proces eminamente irational (e vorba despre Brexit). Trebuie sa puna o intrebare simpla: Ce vor britanicii de la noi? Iar raspunsul este ca britanicii doresc ceea ce nu pot avea. Vor ca totul sa se schimbe si totul sa mearga la fel ca inainte.

Ei vor sa puna capat imigratiei - cu exceptia tuturor imigrantilor de care au nevoie pentru a-si conduce economia si serviciile de sanatate. Ei doresc sa fie anul 1900, cand Marea Britanie era o superputere si nu trebuia sa faca compromisuri murdare cu strainii", scrie Fintan O'Toole intr-un eseu intitulat Britania, sfarsitul fanteziei, publicat in New York Review of Books.

Acesta e motivul pentru care Theresa May nu mai are ce si cum sa negocieze cu Uniunea Europeana.

Aceasta alianta cu un partid de dreapta va fi ca un bolovan legat de picioare, care va accelera prabusirea Partidului Conservator.

Intrebarea care se pune e daca Jeremy Corbyn va reusi sa salveze Marea Britanie. El e un politician de stanga care vrea sfarsitul austeritatii, marirea cheltuielilor bugetare pentru sanatate si educatie, dar si el priveste cu suspiciune spre Bruxelles.

Pana la urma, destinul unei natiuni e ales de cetateni, iar Marea Britanie este o democratie in care alesii asculta cu atentie ce au oamenii de spus, chiar si atunci cand opiniile acestora se bat cap in cap.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Brexit Theresa May, #alegeri Marea Britanie, #Theresa May demisie , #premier Marea Britanie